Hyppää pääsisältöön

Kotimaan kiertue / Pori

pianisti Paavali Jumppanen
pianisti Paavali Jumppanen Kuva: Petri Puromies paavali jumppanen

Pjotr Tšaikovskin kuudes sinfonia ”Pateettinen” on monille romantiikan vuosisadan Sinfonia isolla S-kirjaimella, lajissaan täydellinen, samalla kertaa universaali ja läpeensä subjektiivinen teos. Sinfoniaa koskevissa merkinnöissään Tšaikovski oli tehnyt selväksi, että kyseessä oli omaelämäkerrallinen teos, mutta sen sisältöä hän ei yksilöinyt: ”Sen ohjelma tulee jäämään arvoitukseksi kaikille – yrittäkööt arvailla!” Arvailua on totisesti yritettykin: Pateettista sinfoniaa on tulkittu Tšaikovskin oman myrskyisän elämän koodikielenä.

Teksti: Lotta Emanuelsson

KUUNTELE suora lähetys Yle Radio 1:ssä klo 19 alkaen
.

Hannu Lintu, kapellimestari
Paavali Jumppanen, piano

Haapanen: Compulsion island, (Ylen tilaus)
Beethoven: Pianokonsertto nro 4
Tšaikovski: Sinfonia nro 6