Hyppää pääsisältöön

Yle Forum 2015

Pääpuhujat

Flemming Rose

Flemming Rose on Tanskan johtavan sanomalehden, Jyllands-Postenin, "ulkomaantoimituksen päällikkö. Hän on viettänyt 14 vuotta ulkomaankirjeenvaihtajana Moskovassa ja Washington D.C.:ssä.

Vuonna 2005 Flemming Rose tilasi työskennellessään lehden kulttuuripäätoimittajana 40 pilapiirtäjältä profeetta Muhammadia esittäviä pilapiirroksia kokeillakseen, miten islaminuskoisten läsnäolo Tanskassa rajoittaa sananvapautta. Kaksitoista pilakuvaa julkaistiin Jyllands-Postenissa 30.9.2005, jonka jälkeen kohu levisi ensin Tanskassa ja myöhemmin maailmanlaajuisesti, kun ulkomaiset lehdet alkoivat myös julkaista pilakuvia.

Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Kähkösen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Sananvapaus ja vastuu

Suomalainen sananvapaus on mitattu maailman parhaaksi. Verrattuna moniin muihin maihin suomalainen media uskaltaa sanoa ja paljastaa. Mutta mihin asti sananvapaus ulottuu? Onko olemassa raja, jota ei voi ylittää?

Keskustelemassa mm. tutkija Anu Koivunen, päätoimittaja Jouko Jokinen (Aamulehti), päätoimittaja Atte Jääskeläinen (Yle), konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi (Keskisuomalainen) ja toimittaja Tuomas Enbuske. Keskusteluun osallistuvat lisäksi pilapiirtäjä Ville Ranta ja Iltalehden päämoderaattori Toni Kivinen.

Suuri epäkorrekti keskustelu

Ali Jahangiri ja Abdirahim Hussein tunnetaan Yle Puheen ohjelmasta Ali ja Husu. Heidän tavaramerkkinsä on hurtin huumorin sävyttämä suora puhe vaikeistakin asioista. Ali ja Husu ovat sananvapauden vankkoja puolustajia, jotka jatkuvasti hakevat myös omaa kipurajaansa siitä, mitä voi sanoa, mihin vetää raja.

Yle Forumin sananvapauskeskustelussa Ali ja Husu järjestävät Suuren Epäkorrektin keskustelun, jossa konkreettisesti mitataan sekä paikalla olevan yleisön että keskustelijoiden sanomisen rajoja.

Alin ja Husun vieraina ovat tuottaja Lotta Backlund, myymäläetsivä Antto Terras, viihdemies Cristal Snow ja toimittaja Polina Kopylova.

Keskustelu loppuu kun yleisö niin päättää.

Teeman sananvapausviikko

Sananvapausviikko

Teema omistaa viikon 19.–25.10. poliittisille pilapiirroksille, rohkeille bloggaajille ja muille sananvapauden mittareille. Dokumentteja, elokuvia, suoraa lähetystä sananvapausseminaarista ja Helsingin kirjamessuilta, joiden pääteemana on Venäjä. Viikko toteutetaan yhteistyössä Yle Puheen kanssa.