Hyppää pääsisältöön

Teeman elokuvafestivaali 2015

Teeman elokuvafestivaali on täällä taas. Viisi päivää elokuvan juhlaa keskellä marraskuun pimeyttä 25.–29.11.2015. You should be dancing!

Ohjelmistossa 15 pitkää elokuvaa sekä väliaikanumeroita. Tanssia, taistelulajeja, vampyyrejä, mummoja, pakanoita, nuoruutta, kapinaa ja rakkautta.

Teeman elokuvafestivaali on myös Facebookissa ja Twitterissä. Teeman tunniste on #yleteema.
>>Ohjelmiston esittely täällä

Tanssia, taistelulajeja, pakanoita, nuoruutta ja rakkautta – Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto 2015

You should be dancing! Teeman elokuvafestivaali valtaa jälleen kanavan jälleen viideksi päiväksi. Tänä vuonna puhutaan vähemmän ja tanssitaan enemmän, diskoinfernosta balettikuumeeseen, kung fu -koreografioista brittien pakanallisiin seremonioihin. 25.–29. marraskuuta esitetään 15 pitkää elokuvaa, joista kahdeksan ensi-iltaa ja kolme restauroitujen kopioiden ensiesityksiä. Lisäksi väliaikaohjelmaa Aki Kaurismäen musiikkivideoista Michael Jacksonin tanssinumeroihin.

Teenage on kapinallinen dokumenttielokuva nuorison synnystä

Draamaa, historiaa ja arkistofilmejä villisti yhdisteltynä.

Matt Wolfin ohjaama, draamaa ja dokumenttia villisti yhdistelevä elokuva kertoo teiniyden ja nuorisokulttuurin synnystä sekä kapinasta, joka ei kuole koskaan. Perustuu punk-historioitsija Jon Savagen kirjaan.

Frances Ha, ystäväni

Anna Möttölä rakastaa Noah Baumbachin elokuvan nimihenkilöä.

"Hetkellisyys ja ajattomuus, kepeys ja traagisuus yhdistyvät lohduttavalla tavalla." Anna Möttölä kirjoittaa rakastamastaan Noah Baumbachin elokuvasta Frances Ha ja sen nimihenkilöstä, tanssijan urasta haaveilevasta newyorkilaisesta haahuilijasta, jota Greta Gerwig esittää.

Jotain ilmassa on haikea elokuva nuoruudesta, taiteesta, hipeistä, kapinasta, rakkaudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan

Olivier Assayasin elokuva Teemalla ke 12.7. klo 22.

Jotain ilmassa on Olivier Assayasin kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan. Elokuvan musiikkivalinnat Syd Barrettista Soft Machineen ansaitsevat erityiskehut.

Taking Off – otetaan hatkat

Milos Formanin komediassa vanhemmat vapautuvat.

Milos Formanin nokkela, kuviakumartelematon komedia on herkullinen ajankuva 1970-luvun alusta. Kotoa karanneiden lasten vanhemmat oppivat itse nauttimaan elämästä, kun teinit eivät ole nurkissa riesana. Mukana paljon musiikkia, hippejä, pössyttelykoulutusta ja amatöörien laulukilpailuja.

Punaiset kengät

Unohtumaton tanssielokuvaklassikko upeasti restauroituna

H. C. Andersenin sadun inspiroima unohtumaton tanssielokuva kertoo taiteensa orjaksi joutuvasta nuoresta ballerinasta. Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin rakastettu klassikko nähdään nyt alkuperäisiin, hehkuviin väreihinsä restaroituna.

The Grandmaster

Mestariohjaaja Wong Kar-wain kungfu-elokuva on täynnä pakahduttavaa kauneutta, tukahdutettuja tunteita ja huikeaa koreografiaa.Se kertoo legendaarisen martial arts -mestarin Ip Manin tarinan. Pääosissa Tony Leung ja Zhang Ziyi. Ensi-ilta.
katsottavana Areenassa 9.12. asti

A Girl Walks Home Alone at Night

Yksinäinen vampyyri skeittaa iranilaisen aavekaupungin yössä

Iranilaisen aavekaupungin yössä skeittaa kasaridiskoa kuunteleva yksinäinen vampyyrityttö. Amerikkalais-iranilaisen Ana Lily Amirpourin tunnelmallinen esikoiselokuva on 2010-luvun omaperäisimpiä kauhu- ja rakkauselokuvia.

Kultainen hämähäkki

Häikäiseviä koreografioita kungfu-klassikossa

Nuori nainen ja viaton taiteilija pakenevat korruptoituneita viranomaisia häikäiseviä kungfu-koreografioita ja ripauksen zeniä sisältävässä wuxia-klassikossa. Elokuvan ohjasi King Hu.

Harold ja Maude

Mustaa huumoria ja rakkautta yli sukupolvirajojen

Kulttimaineeseen noussut Hal Ashbyn elokuva on täynnä mustaa huumoria ja epätavallista romantiikkaa. Itsemurhaa hautova Harold tapaa isoäitinsä ikäisen, elämänjanoisen ja anarkistisen Mauden, ja rakkaus syttyy. Pääosissa Ruth Gordon ja Bud Cort.

Love is all: 100 vuotta rakkautta

Hurmaava kollaasielokuva rakkaudesta nyt Areenassa.

Mikäpä olisi parempi aihe dokumentille kuin rakkaus – vieläpä onnellisella lopulla! Palkitun dokumentaristin Kim Longinotton hurmaavassa kollaasielokuvassa on fiktiota, dokumenttia ja kotielokuvia. Musiikki Richard Hawley. Elokuvaa edeltää ohjaajan haastattelu.
Nyt Areenassa

Aki Kaurismäen tv-elokuva Likaiset kädet vihdoin nähtävillä!

Harvinainen tapaus: edellisestä esityksestä on yli 25 vuotta

Teeman elokuvafestivaalin isoja tapauksia on Aki Kaurismäen ainoa tv-ohjaus, yli 25 vuotta katsojilta piiloteltu Likaiset kädet. Mukana on huikea näyttelijäjoukko Matti Pellonpäästä, Sulevi Peltolasta ja Kati Outisesta Pirkka-Pekka Peteliukseen ja Aake Kallialaan. Sartren näytelmään perustuva elokuva nähdään nyt restauroituna, ohjaajan tarkastamana kopiona.

Uhrijuhla, elokuva joka ei unohdu

Kalle Kinnunen näki kauhuelokuvan kahdeksanvuotiaana.

"Uhrijuhla ei muuttanut vain käsitystäni kauhuelokuvista vaan ylipäänsä siitä, mitä elokuva on." Elokuvakriitiikko Kalle Kinnunen muistelee kahdeksanvuotiaana näkemäänsä kauhuelokuvaa, jonka vaikutus tuntuu yhä hänen elämässään.

Musiikkia vanhoille jumalille — Wicker Manin soundtrackin arvaamaton vaikutus

B-elokuvasta rakastetuksi kulttiklassikoksi.

Vuonna 1973 julkaistu Uhrijuhla eli The Wicker Man on kasvanut vähälle huomiolle jääneestä b-elokuvasta rakastetuksi kulttielokuvaksi ja kauhuklassikoksi. Myös sen musiikki on saavuttanut klassikkoaseman ja inspiroinut artisteja Iron Maidenista Pulpiin. Miten elokuvan ainutlaatuisen soundtrackin luominen onnistui newyorkilaiselta teatterisäveltäjältä ja joukolta vastavalmistuneita musiikkiopiskelijoita?