Hyppää pääsisältöön

Pieni Merenneito, baletti - Live Webcast from Finnish National Opera 22.4.2016

Kohtaus baletista Pieni merenneito, kuvassa Tiina Myllymäki.
Tiina Myllymäki. Kohtaus baletista Pieni merenneito, kuvassa Tiina Myllymäki. Kuva: Sakari Viika. Suomen Kansallisbaletti,Suomen Kansallisooppera,tiina myllymäki

1. näytös

Olipa kerran kirjailija nimeltään H.C. Andersen. Hän oli joutunut vaikean tehtävän eteen: hänen piti suunnitella tarina balettiin, johon tulisi kuninkaallisia vieraita. Prinsessa ja prinssin oli määrä viettää samalla häitään.

Monien yritysten jälkeen syntyi tarina pienestä merenneidosta. Harjoituksista ei kuitenkaan tullut mitään, koska Andersen ei osannut tanssia malliksi. Tanssijat vain pilkkasivat häntä. Prinssi ymmärsi masentunutta kirjailijaa. Hän lähti tapaamaan Andersenia rantaan. Onnettomuudekseen hän astui rantalaiturilta harhaan ja horjahti veteen. Juuri kun prinssi oli hukkumassa, jokin tarttui häneen ja saattoi rantaan. Huulet painuivat tajuttoman prinssin huulia vasten ja puhalsivat ilmaa hänen keuhkoihinsa. Samalla Merenneidon sisällä virisi outo tunne. Hän halusi päästä prinssin maailmaan.

Andersen ymmärsi Merenneidon toiveen, halusihan hän itsekin muuttua. Yhdessä he lähtivät tapaamaan noitaa, joka lupasi täyttää heidän toiveensa. Korvaukseksi noita halusi sen, mikä merenneidolle ja Andersenille oli rakkainta. Andersen lupasi antaa parhaat satunsa ja kirjoittamisen lahjan pullollisesta taikajuomaa, joka tekisi hänestä mestaritanssijan. Merenneito oli valmis luopumaan lauluäänestään. Ihmiseksi muututtuaan hän ei voisi enää ilmaista tunteitaan.

2. näytös

Merenneidon ilmestyttyä balettiharjoituksiin, prinssi ihastui häneen, vaikka vieras kaunotar ei puhunut mitään. Prinsessa ymmärsi, että hänen olisi turvauduttava taikavoimiin pitääkseen prinssin itsellään. Hän varasti Andersesin taikajuoman ja laittoi tilalle viiniä sillä seurauksella, että Andersenin kauan odottama mestaritanssi muodostui pelkäksi kompuroinniksi.

Prinsessan tanssi oli sen sijaan lumoavaa katsottavaa. Prinssi unohti Merenneidon, joka ei pyynnöstä huolimatta ilmaissut rakkauttaan.

Sisaret päättivät pelastaa surevan Merenneidon ja pyysivät noitaa perumaan taian. Noita suostui sillä ehdolla, että prinssi surmattaisiin. Hän ilmestyi prinssin ja prinsessan häihin ja heitti taikaveitsensä kohti prinssiä. Merenneito huomasi tämän ja hyppäsi veitsen ja prinssin väliin, tuhoisin seurauksin. Veitsi osui häneen kuolettavasti. Elottoman Merenneidon kasvoilla oli kuitenkin onnellinen hymy, vihdoin hän oli pystynyt osoittamaan prinssille rakkautensa.

Kenneth Greve koreografia - choreography
Tuomas Kantelinen musiikki - music
Suomen Kansallisoopperan orkesteri
Mikhail Agrest kapellimestari - conductor
Erika Turunen puvustus - costumes
takis lavastus - sets

Liisa Vihmanen toimittaja - hostess
Marco Bjurström chätti-isäntä - host in chat
Tuomas Kantelinen, Eeva Anttila & Isto Turpeinen vieraita - guests
Tiina Siniketo tv-ohjaaja - tv-director
Laura Lehtola tuottaja - producer

› Tutustu teokseen Kansallisoopperan netissä
› The Little Mermaid in English

Perjantai 22.4. alkaen klo 18.50 - Friday the 22nd of April at 6.50 pm
› Suomen Kansallisooppera - › Finnish National Opera
Suora videolähetys alkaen klo 18.50 - Live Webcast starting at 6.50 pm (UTC+3)

Kommentit