Hyppää pääsisältöön

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri 100 vuotta 14.5.2016

Musiikkitalo, konserttisali
kapellimestari Sakari Oramo
Kapellimestari Sakari Oramo. kapellimestari Sakari Oramo Kuva: Benjamin Ealovega 2013 sakari oramo

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertin ohjelmisto suunniteltiin opiskelijoiden toiveiden pohjalta yhteistyössä kapellimestari Sakari Oramon kanssa.

Kansainvälistä uraa tekevä Oramo toimii tällä hetkellä mm. BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Konsertin alkusoitoksi valikoitui uuden suomalaisen musiikin rakastetuimpiin sävellyksiin lukeutuva Cantus Arcticus, jossa Einojuhani Rautavaara luo mystistä äänimaailmaa yhdistämällä orkesterin tekstuureja ääninauhalta kuuluvaan pohjoisten lintujen lauluun. Prokofjevin Sinfonia concertante on hurmaava virtuositeetin ilotulitus.

Solistina esiintyy 18-vuotias sellisti Jonathan Roozeman, joka on nuoresta iästään huolimatta palkittu jo useasti, muun muassa viime kesän kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa. Konsertin päätteeksi kuullaan Magnus Lindbergin raakaa alkuvoimaa pursuava teos Kraft. Massiivisen orkesterin dynaamisena katalysaattorina toimii kuuden solistin ryhmä. Vaativaa teosta kuullaan suhteellisen harvoin mm. siitä johtuen, että lyömäsoitinvalikoima täytyy säveltäjän ohjeiden mukaan täydentää kaatopaikalta löydetyillä esineillä. Soittimina käytetään esimerkiksi huonekalujen ja autojen osia.

Kraftin solistit ovat:
Lucy Abrams, klarinetti
Kalle-Pekka Koponen, sello
Emilija Rozukaite, piano
Jalmari Lintunen, vibrafoni
Jussi Markkanen, patarummut
Tuukka Tervo, sound control

Sakari Oramo kapellimestari
Jonathan Roozeman sello

Einojuhani Rautavaara Cantus Arcticus
Sergei Prokofjev Sinfonia concertante
Magnus Lindberg Kraft

Musiikkitalo klo 19.00
Kuvallinen suoratoisto Musiikkitalosta alkaen klo 18.50
Yle Teema klo 19
» Yle Radio 1 klo 19.03