Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2020-2021 pääkuva

Syyskauden avajaiskonsertti

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

Säveltäjän on tunnettava musiikinhistoria, ja muodostettava siihen tietoinen suhde - oli tuo suhde sitten kunnioittava tai vallankumouksellisen torjuva. Usein käytetty keino on ottaa sävellyksen lähtökohdaksi historiallinen laina, jota inspiroituneesti ja taitavasti käsittelemällä, saadaan avautumaan yllättäviä, kiehtovia näkökulmia. Näin ovat tehneet esimerkiksi Esa-Pekka Salonen ja Igor Stravinsky. Salosen uusin orkesteriteos Fog asettaa rinnakkain Johann Sebastian Bachin musiikin ja arkkitehti Frank Gehryn luomukset. Säveltäjän mukaan ne "edustavat omilla aloillaan rakenteen ja vuorovaikutuksen täydellistä hallintaa".

Stravinskyn Pulcinella on rehevä kuva commedia dell´arten rakastetusta ja raivostuttavasta narrihahmosta. Hurmaavassa baletissaan Stravinsky antaa uuden elämän tuntemattomaksi jääneiden 1700-luvun galantin tyylin italialaisten säveltäjien teoksille. Tasan 100 vuotta sitten kantaesitetty Pulcinella on sävelletty pienehkölle yhtyeelle, sillä ensimmäinen maailmansota ja espanjantauti olivat tehneet lopun massiivisten orkesterien ja suuruudenhullujen sinfonioiden aikakaudesta. Olemmeko me nyt uudessa käännekohdassa?

Nocturne on Benjamin Brittenin viimeinen laulusarja, ja kunnianosoitus Shakespearesta alkavalle suurten englantilaisten runoilijoiden kaanonille. Tekstit on valittu edustamaan monipuolisesti unen eri tasoja, ja yön huntuun kääritty musiikki on yksi säveltäjän hienoimmista ja syvällisimmistä saavutuksista.Teos on omistettu Gustav Mahlerin leskelle Almalle, ja tuo omistus kertoo, että Britten kokee olevansa velkaa Mahlerin myöhäisromanttiselle maailmalle.

Hannu Lintu

Hannu Lintu, kapellimestari
Tuomas Katajala, tenori

Esa-Pekka Salonen: Fog
Benjamin Britten: Nocturne op. 60
Igor Stravinsky: Pulcinella, sarja orkesterille

Liput: 9-37 €

Konsertissa ei ole väliaikaa ja se päättyy n. klo 21.25.