Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2020-2021 pääkuva

Esa-Pekka Salonen & Paavali Jumppanen

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1


Robert Schumannin vaimo Clara oli yksi 1800-luvun merkittävimpiä ja juhlituimpia pianovirtuooseja. Hänen vaikutuksensa Robertin musiikkiin oli yhtäältä inspiroiva, toisaalta miehensä moderneja pyrkimyksiä kahlitseva. Robertin pianokonsertto on sävelletty Claraa varten, aluksi vain yksiosaiseksi Fantasiaksi pianolle ja orkesterille. Myöhemmin tuosta fantasiasta laajentui kolmiosainen konsertto, joka hurmaavin kääntein ennakoi pianokonserton muuttumista yhdeksi romantiikan ajan säveltäjien kuninkuuslajeista. Itse asiassa konserton voi sanoa olevan yhtä vuolaan ja kekseliään melodiikan sävyttämää fantasiaa. Varsinkin ensimmäisessä osassa teemat ja tunnelmat vaihtelevat poikkeuksellisen taajaan ja yltäkylläisesti.

Jos Schumannin pianokonsertossa kuvat vaihtuvat kuin hyvällä maulla kuratoidussa eurooppalaisessa taidemuseossa, John Adamsin Kamarisinfoniassa ne ryntäilevät hyperaktiivisesti kuin kaheli sekarotuinen koira amerikkalaisessa piirretyssä elokuvassa. Adams alkoi ensin säveltää teosta lapsille, mutta työ riistäytyi käsistä kun säveltäjä alkoi lukea Arnold Schönbergin ensimmäisen Kamarisinfonian partituuria. Adams itse kuvailee teostaan ”kohtuuttoman vaikeaksi soittaa” ja sen tempoja ”hälyttävän nopeiksi". Siinäkin mielessä se siis muistuttaa lähes sata vuotta aiemmin syntynyttä esikuvaansa.

Hannu Lintu

Esa-Pekka Salonen, kapellimestari
Paavali Jumppanen, piano

Robert Schumann: Pianokonsertto a-molli op. 54
John Adams: Kamarisinfonia

Liput: 9-37 €

Konsertissa ei ole väliaikaa ja se päättyy n. klo 21.15.