Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2020-2021 pääkuva

Suomen säveltäjät 75 vuotta

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

Suomen Säveltäjien logo
Suomen Säveltäjien logo Suomen Säveltäjät
RSO on 93-vuotisen toimintansa aikana kantaesittänyt yli 600 suomalaista sävellystä. Yleisradio on tilannut tämän konsertin molemmat uutuudet Suomen Säveltäjät ry:n 75-vuotisjuhlan kunniaksi. Outi Tarkiainen ja Sampo Haapamäki ovat osoittaneet ansiokasta joustavuutta muokkaamalla teoksistaan kaksi versiota: soittajistoltaan pienemmän voi esittää, vaikka orkesterin kokoa olisi epidemian vuoksi rajoitettu, toinen versio on suurelle orkesterille. Se, kumpi versio kuullaan, ratkennee vasta konserttiviikolla.

Tarkiaisen uusi orkesteriteos Jään lauluja on saanut inspiraationsa jään ikiaikaista liikkeestä. ”Hitaasti vyöryvä ja kaiken alleen peittävä jää helisee, rytkyy ja vaikertaa natisten”, säveltäjä kuvailee. Samalla hän haluaa ilmentää sitä kuinka ilmaston lämpeneminen murtaa ikivanhat luonnonlait.

Sampo Haapamäen laulusarja hyödyntää sopraano Tuuli Lindebergin virtuositeettia ja ilmaisuasteikkoa. Haapamäen musiikin pyörryttävä vetovoima perustuu sille, että hän käyttää neljäsosasävelaskelia. Kun asteikossa onkin 12 sävelen sijaan 24 säveltä, esityskoneisto on lujilla mutta yleisö voi nauttia poikkeuksellisen värikkäästä elämyksestä.

Suomesta saattaa olla vaikea löytää sellaista säveltäjää, johon Paavo Heinisen maailmankuva, tinkimättömyys, verbaalisuus ja visiot eivät olisi vaikuttaneet. Äärimmäisen syvällisessä Ariosossaan Paavo Heininen pyrkii luomaan romantiikkaa ilman romanttisen aikakauden sävelkieltä. Teos on kiehtovan ajaton mutta samalla aikansa kuva.

Hannu Lintu

Hannu Lintu, kapellimestari
Tuuli Lindeberg, sopraano

Outi Tarkiainen: Jään lauluja, kantaesitys (Ylen tilaus)
Paavo Heininen: Arioso op. 16
Jouni Kaipainen: North by North-East
Sampo Haapamäki: Synny! orkesterilaulu sopraanolle ja orkesterille, kantaesitys (Ylen tilaus)

Liput: 9-37 €

Konsertissa ei ole väliaikaa ja se päättyy n. klo 21.15.