Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2020-2021 pääkuva

RSO & Pjotr Anderszewski & Tarmo Peltokoski

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

pianisti ja kapellimestari Pjotr Anderszewski
pianisti ja kapellimestari Pjotr Anderszewski Kuva: MG de SAINT VENANT Piotr Anderszewski

”Homo ludens” (leikkivä ihminen) on hollantilaisen Johan Huitzingan teoria leikin merkityksestä kulttuurissa ja yhteiskunnan eri alueilla. Hänen mukaansa leikki on irrallaan maailmasta, oman taikapiirinsä sisällä. Taideteosten synnyssäkin sillä on oma merkityksensä. Tämän ohjelman molemmat teokset ovat tuollaisen leikin taikapiirin sisällä. Jukka Tiensuun nemossa moneen kertaan prosessoidut valaan ja mustarastaan äänet päätyvät instrumentaaliseen muotoon kevyen arvoituksellisesti hihitellen.

Ludwig van Beethovenin ensimmäinen pianokonsertto esittelee säveltäjän kujeilevan, aurinkoisen ja leikkisän puolen. Anton Schindlerin mukaan Beethovenilla oli ystäviään varten varattuna hymy, joka sai uskomaan ihmisyyteen. Toisaalta silloin kun hän nauroi, hänen "valtava päänsä tuntui kasvavan vieläkin suuremmaksi ja naamansa vieläkin leveämmäksi siten, että ei olisi ollut täysin sopimatonta verrata häntä virnistelevään apinaan”. Ensimmäisessä pianokonsertossa nuo molemmat huumorintajun ja leikillisyyden ilmaisut kohtaavat: lähes huomaamattomat poikkeukset dynamiikassa ja harmoniassa ovat kuin hymyä, mutta teoksen finaalin mauttomuuden rajoja hipova polkka on kuin pilkkanauru niille tärkeileville aikalaisille, jotka nyrpistelivät neniään Beethovenin erikoislaatuiselle luonteelle ja kurittomille sävellysteknisille ratkaisuille..

Tiensuu ja Beethoven eivät koskaan selitä musiikkiaan - paitsi korkeintaan johtaakseen kysyjää harhaan. Nemo tarkoittaa ”ei kukaan”, mutta Tiensuu voi tarkoittaa sillä yhtä hyvin myös ”en kerro”. Beethoven sen sijaan karisti kysyjät kannoiltaan vastaamalla mitä milloinkin sattuu. Parasta on siis vain kiinnittää huomiota musiikkiin.

Hannu Lintu

Tarmo Peltokoski, kapellimestari
Pjotr Anderszewski, pianosolisti ja kapellimestari

Jukka Tiensuu: nemo
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1 C-duuri op. 15

Liput: 9-37 €

Konsertissa ei ole väliaikaa ja se päättyy n. klo 21.15.