Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2020-2021 pääkuva

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

Yle Areena & Yle Teema

RSO:n itsenäisyyspäiväkonsertin kuvitus
RSO:n itsenäisyyspäiväkonsertin kuvitus Kuva: Heidi Grönroos Radion sinfoniaorkesteri
Ohjelman ajallinen kaari - yli 200 vuotta - osoittaa, että itse asiassa suomalaisella musiikilla on juuri sitä historiallista perspektiiviä, jota me aina luulemme siitä puuttuvan. Bernhard Henrik Crusell (1775-1838) oli poikkeuksellisen kansainvälinen muusikko. Suomen suuriruhtinas Aleksanteri I:lle omistettu Klarinettikonsertto f-molli on teos, jota klarinetistit ympäri maailman vaalivat edelleenkin yhtenä ohjelmistonsa jalokivenä. Näin tekee myös korealainen Han Kim, RSO:n vuorotteleva sooloklarinetisti.

Helvi Leiviskän massiivinen pianokonsertto sai kantaesityksensä v. 1935 torsona, sillä sen solisti Ernst Linko teki teokseen huomattavia poistoja. ”En mitään pelkää, mutta Helvin pianokonserttoa pelkään”, totesi Linko peukaloidessaan Leiviskän partituuria. Pianisti Mirka Viitala ei pelkää, vaan soittaa teoksen nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan.

Nuoren Eino Rautavaaran uusklassinen menestysteos A Requiem in Our Time (1953) ei suinkaan ole sidottu sävellysaikaansa. Teos luo toivoa mihin tahansa aikaan, myös omaamme. Cecilia Damströmin Tundo! (2018) on omistettu maailman pakolaisille. Sävellyksen latinankielen lyöntiä ja ruhjomista tarkoittava nimi viittaa ovellemme koputtavaan humanitaariseen kriisin.

Hannu Lintu

Konserttiin ei viranomaisohjeistuksen takia oteta yleisöä, vaan se kuullaan suorana lähetyksenä Yle Teemalla ja Yle Areenassa.

Hannu Lintu, kapellimestari
Mirka Viitala, piano
Han Kim, klarinetti

Cecilia Damström: Tundo!
Bernhard Henrik Crusell: Klarinettikonsertto nro 2 f-molli op. 5
Einojuhani Rautavaara: A Requiem in Our Time
Helvi Leiviskä: Pianokonsertto op. 7
Jean Sibelius: Finlandia