Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2020-2021 pääkuva

Hannu Lintu & Carolin Widmann

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema

viulisti Carolin Widmann
viulisti Carolin Widmann Kuva: Lennart Rühle Carolin Widmann
Sekä Veli-Matti Puumalan Tear että Einojuhani Rautavaaran toinen sinfonia rakentuvat kontrasteille. Puumalan teos koostuu säveltäjän mukaan ”repivistä säikeistä ja hauraasta untuvasta”, ja Rautavaaran sinfonia perustuu subjektiivisuuden ja ekspressiivisyyden ristiriitaan. Sinfonia asettuu tärkeään solmukohtaan säveltäjän identiteetin kehittymisessä: sen säveltämisen aikana Eino Rautavaara vaihtoi nimensä Einojuhani Rautavaaraksi.

Hartmannin Concerto funebre on sävelletty vuonna 1939 jolloin voimansa tunnossa rellestävät kansallissosialistit alkoivat muuttaa Eurooppaa omien tuhotöidensä näyttämöksi. Antifasistisista mielipiteistään huolimatta Hartmann onnistui säilyttämään henkensä natsi-Saksassa ja siksi hänestä tuli yksi maan sodan jälkeisen kulttuurin jälleenrakentajista. Hänen musiikissaan on pessimistisen perusvärin takaa kuultavissa sivistyksen ja ihmisyyden ääni.

Konserttiin ei viranomaisohjeistuksen takia oteta yleisöä, vaan se kuullaan suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä. Konsertin jälkeen ylikapellimestari Hannu Lintu ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko keskustelevat kulttuurielämän haasteista koronan keskellä. Keskustelu lähetetään suorana Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä.

Hannu Lintu, kapellimestari
Carolin Widmann, viulu

Karl Amadeus Hartmann: Concerto funebre
Veli-Matti Puumala: Tear
Einojuhani Rautavaara: Sinfonia nro 2