Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

RSO-festivaali Thomas Adès: Inferno

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV1

”Thomas Adès laskeutuu helvettiin ja takaisin”, ”showstopper”, ”46 minuuttia hämmästyttäviä, nerokkaita, upeita efektejä”. Thomas Adèsin balettiteoksen kantaesitys Los Angelesissa 2019 oli tapaus. Esitys ei ollut edes lopussa, kun aplodit jo räjähtivät. Inferno on Adèsin tulkinta Danten Jumalaisesta näytelmästä. Se keskustelee historian, täsmällisemmin Franz Lisztin kanssa. ”Liszt todella omistaa helvetin ja pirullisuuden”, Adès sanoo.

Musiikin ja tanssin kilvoittelu, miksei jopa paini, kiinnostivat Stravinskya. Myyttinen Orfeus on yksi baleteista, jotka syntyivät ainutlaatuisessa yli 40 vuoden yhteistyössä koreografi George Balanchinen kanssa. Pelkäämätön kaksikko oli 1900-luvulla sitä, mitä Tšaikovski ja Petipa olivat 1800-luvulla. Neoklassinen Orfeus kantaesitettiin New Yorkissa 1948.

Thomas Adès johtaa illan teokset itse.

Oopperoiden ja baletin lisäksi Thomas Adès on säveltänyt musiikin myös elokuvaan, Keira Knightleyn tähdittämään kirjailijatarinaan Colette (2018).

Thomas Adès, kapellimestari

Igor Stravinsky: Orfeus
Thomas Adès: Inferno baletista Dante

Liput: 9-37 ۬
Väliaika n. klo 19.45. Konsertti päättyy n. klo 21.