Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

RSO & Pablo Heras-Casado

Yle Radio 1 & Yle Areena

Klassismin myötä yhä useampi sai mahdollisuuden nauttia elävästä musiikista. Muusikoista tuli itsenäisiä ammattilaisia ylimystön palvelijoiden sijasta, ja konsertteihin alkoi päästä kuka vain lippuluukun kautta. Musiikkikin muuttui selkeämmäksi, ehkä keveämmäksi kuunnella ja tarttuvammaksi hyräillä.

Joseph Haydn hioi klassista ilmaisua huippuunsa Lontoossa. Juhlava 97. sinfonia vuodelta 1792 sopi malliksi ensin nuorelle Beethovenille ja paljon myöhemmin Prokofjeville ja Stravinskylle. Prokofjevin ensimmäistä sinfoniaa kutsutaankin lisänimellä Klassinen, sillä se pienimuotoisuudessaan muistuttaa Haydnin ajan teoksia. Aineksia siitä hän käytti myöhemmin balettiin Romeo ja Julia.

Myös konserttikauden teemasäveltäjä Igor Stravinsky vei ilmaisunsa kohti klassismin ihanteita. Sinfonia syntyi Stravinskyn elämän taitekohdassa. Hän aloitti säveltämisen Euroopassa henkilökohtaisesti tuskaisina aikoina toisen maailmansodan alla, ja kaksi viimeistä osaa hän sävelsi emigranttina Yhdysvalloissa. Sinfonia C-duuri on abstrakti, pyrkimys ”puhtaaseen” musiikkiin Haydnin hengessä. Se kantaesitettiin Chicagossa 1940.

Granadalainen kapellimestari Pablo Heras-Casado on tämän vuoden ICMA-palkittu Vuoden taiteilija. ICMA on klassisen musiikin arvostetuin kansainvälinen tunnustus. Heras-Casaro sai sen ”jo nyt häikäisevästä urastaan” ja poikkeuksellisen laajasta repertuaaristaan.

Pablo Heras-Casado, kapellimestari

Joseph Haydn: Sinfonia nro 97 C-duuri Hob.I:97
Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 1 D-duuri “Klassinen” op. 25
Igor Stravinsky: Symphony in C

Liput: 9–37 €

Väliaika n. klo 19.55. Konsertti päättyy n. klo 21.00.