Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

Dima Slobodeniouk & Patricia Kopatchinskaja

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV1

kuvassa viulisti Patricia Kopatchinskaja
kuvassa viulisti Patricia Kopatchinskaja Kuva: alexmoorl3@gmail.com Patricia Kopatchinskaja
”Ensimmäinen opettajani oli sade. Kuuntelin pisaroita”, sanoo luonnonvoima Patricia Kopatchinskaja, viulisti omassa luokassaan. Hänen soitossaan on omaperäisyyttä, syvyyttä, briljanssia ja huumoria sekä originelli lähestymistapa klassikoihin. Hän esiintyy usein paljain jaloin – seikka, jota hän itse pitää epäkiinnostavana. Tärkeintä onkin se, miten paljon taiteilijalla on musiikillista sanottavaa, ja Kopatchinskajalla sitä on erityisen paljon.

Šostakovitšin ensimmäinen viulukonsertto kuului niihin teoksiin, jotka säveltäjä piti pöytälaatikossaan, kunnes Stalinista aika jätti. Kopatchinskajalla on kyky elää soitollaan todeksi musiikin emootiot. Kun hän esitti konserton Seattlessa 2020, kriitikoista tulkinta oli tyrmäävän upea. Hän sähköisti teoksen ja kulki läpi konserton terrorin sekä intensiivisesti että myötätuntoisesti, he kirjoittivat. Millaisen tulkinnan kuulemme Helsingissä?

Olipa Richard Straussin Sankarielämää kuvaus sankaruuden ideasta tai jokseenkin narsistinen omakuva, sävelruno on vuolasta ja viihdyttävää kuultavaa.

Dima Slobodeniouk, kapellimestari
Patricia Kopatchinskaja, viulu

Paavo Heininen: Sinfonia nro 7, kantaesitys
Dmitri Šostakovitš: Viulukonsertto nro 1 a-molli op. 99

Myöhäisillan kamarimusiikki:
Sivan Magen, harppu
Franz Schubert - Franz Liszt (sov. Sivan Magen): Du bist die Ruh
Franz Schubert - Franz Liszt (sov. Sivan Magen): Gretchen am Spinnrade
Pjotr Tšaikovski (sov. Walter-Kuhne): Fantasia Jevgeni Oneginin teemasta

Liput: 9–37 €.