Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

Nicholas Collon & François Leleux

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV1

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon
RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon Kuva: Anton Sucksdorff Nicholas Collon
Maisemia ja mielentiloja – illan kaikki teokset ovat syntyneet lyhyen ajan sisällä maailman kohtalon vuosina 1945.

Benjamin Brittenin ooppera Peter Grimes on koskettava henkilökohtainen ja yhteisöä koetteleva tragedia. Brittenin orkesterikappaleet ovat oopperan välisoittoja, jotka kuljettavat merellisestä miljööstä ja kohtauksesta toiseen.

Aaron Coplandin Appalakkien keväässä tunnelma on toinen, toiveikas ja voitokas. Alunperin baletiksi sävelletyn teoksen tarina kertoo uudisasukkaista. Se johdattelee itärannikon vuoristoluontoon, vaikka nimensä sävellys saikin vasta jälkikäteen.

Igor Straviskyn sinfonia ja Richard Straussin oboekonsertto kantaesitettiin samana vuonna 1946, jolloin maailma toipui sodasta. Stravinsky kutsuikin teostaan sotasinfoniaksi. Kun edellinen sinfonia C-duurissa (17.11.) oli edustanut puhtaan musiikin ideaa, tässä Stravinsky kommentoi toisen maailmansodan kauhuja. Ehkä turvallisen etäisyyden aiheen tarkasteluun takasi uusi kotimaa, sillä sinfonia on ensimmäinen suurimuotoinen teos, jonka hän sävelsi Yhdysvalloissa.

Myös Strauss selvisi kolmannen valtakunnan kuristavasta otteesta ja nautti yli 80-vuotiaana taiteellisesta intiaanikesästään. Toiveen konsertosta esitti amerikkalainen tiedustelusotilas ja oboisti. Tiettävästi hän osui Straussin luo samana päivänä, jolloin Hitler päätti elämänsä. Konserttoa pidetään oboekirjallisuuden kruununjalokivenä ja vaativana jopa maailman parhaille.

François Leleux on paitsi erinomainen oboisti, myös kapellimestari. Hän on Camerata Salzburgin musiikillinen partneri ja Birminghamin sinfoniaorkesterin nimikkotaiteilija viime kaudelta. Tämä on hänen debyyttinsä RSO:ssa.

Nicholas Collon, kapellimestari
François Leleux, oboe

Benjamin Britten: Four Sea Interludes op. 33a
Richard Strauss: Oboekonsertto D-duuri op. AV144
Aaron Copland: Appalakkien kevät
Igor Stravinsky: Symphony in Three Movements

Liput: 9–37 €