Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV1

Nicholas Collon on RSO:n historian ensimmäinen ylikapellimestari, joka ei ole suomalainen. Meille se on valttikortti myös kotimaisen musiikin esiintuomisessa. Itsenäisyyspäivänä on otollista katsoa kansakuntaa niin sisältä kuin ulkoapäin.

Juhlaohjelmassa Suomen historian vaiheet kerrostuvat ja kommentoivat toisiaan. Sibelius versioi orkesterisarjan musiikista, jonka hän sävelsi alunperin ystävänsä näytelmään Kalmarin unionin kuninkaasta. Orkesterisarjaan hän kelpuutti vain näyttämöversion parhaat osat. Seitsemäs sinfonia syntyi nuoressa Suomessa. Se on Sibeliuksen viimeinen, yksiosainen ja yhtenäinen kypsän kauden teos. Tässä vähemmän on enemmän.

Lotta Wennäkosken Sedecim, Kuusitoista, syntyi 2016. Sen taustalla ovat Suomen tapahtumat sata vuotta aiemmin, juuri itsenäisyyden alla.

Jouni Kaipainen vaali elämässä ja musiikissa tietoisesti valoisuutta. Silti alttoviulukonserttoon pyrki mukaan myös tummempia sävyjä. Hän kirjoitti: ”Tämä ei lopulta ole kuitenkaan haitaksi, sillä leikkimieliseksi ryhtyessään alttoviulu muuttuu mitä mielenkiintoisimmaksi taitettujen tunteiden tulkiksi, ja nämä moniselitteiset tunnetilanteet ovat usein kaikkein ilmaisuvoimaisimpia.”

Alttoviulukonsertto on omistettu Ilari Angervolle, joka myös kantaesitti teoksen 1997.

Nicholas Collon, kapellimestari
Ilari Angervo, alttoviulu

Jean Sibelius: Kuningas Kristian II, sarja op. 27
Jouni Kaipainen: Alttoviulukonsertto op. 56
Lotta Wennäkoski: Sedecim
Jean Sibelius: Sinfonia nro 7 C-duuri op. 105

Liput: 9–37 €

Väliaika n. klo 15.50. Konsertti päättyy n. klo 17.15.
HUOM! Konserttiin osallistuvilta tarkistetaan koronapassi Musiikkitalon sisäänkäynneillä. Lue lisää