Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

Kamarimusiikkisarja: Intiimejä kirjeitä

RSO:n kamarimusiikkikonserttien mainos
RSO:n kamarimusiikkikonserttien mainos Kuva: Heidi Grönroos Radion sinfoniaorkesteri
Syyskauden viimeinen kamarimusiikkikonsertti on omistettu jousikvartetoille.

Schubertin Quartettsatz on keskeneräiseksi jääneen 12. jousikvarteton ensimmäinen osa. Keskeneräisyyden syyksi on arveltu sitä, ettei teos vastannut sitä tyylimuutosta, jota kohti Schubert oli sävellyshetkellä menossa. Kappale kantaesitettiin vasta 39 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen Wienissä.

Venäläis-saksalainen säveltäjä Aldfred Schnittke tuli kansainvälisesti tunnetuksi 3. jousikvartettonsa julkaisun myötä 1980-luvulla. Teos kuuluu edelleen jousikvartettokirjallisuuden keskeisiin sävellyksiin.

Konsertin päättävä Leos Janáčekin 2. jousikvartetto on ylistys rakkaudelle. Säveltäjä antoi itse teokselle lisänimen ”Intiimejä kirjeitä”, jotka viittaavat hänen ja naimisissa olleen Kamila Stösslován yli 700 kirjettä sisältävään kirjeenvaihtoon. Kvartetto sai kantaesityksensä kuukausi säveltäjän kuoleman jälkeen.

Ezra Woo, taiteellinen suunnittelu ja alttoviulu
Ville Koponen, viulu
Maria Puusaari, viulu
Tomas Nuñez, sello

Franz Schubert: Quartettsatz D. 703
Alfred Schnittke: Jousikvartetto nro 3
Leoš Janačék: Jousikvartetto nro 2 ”Intiimejä kirjeitä”

Liput: 5–12,50 €