Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

Klaus Mäkelä & Vikingur Ólafsson

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV1

kuvassa pianisti Vikingur Olafsson
kuvassa pianisti Vikingur Olafsson Víkingur Ólafsson
Ehkäpä uuden polven säveltäjä Sauli Zinovjev eräällä tavalla kulkee Mahlerin jäljissä: Musiikin välittämät emootiot ovat hänelle merkityksellisiä, aivan kuten Mahler etsi tietä tunteilleen sävellyksissään. Parhaimmillaan teoksessa on kaikki, Zinovjev sanoo. Koko elämä yhdessä hetkessä.

Elämää kipunoi myös Mahlerin yhdeksäs sinfonia. ”Ensimmäinen osa on ihmeellisintä, mitä Mahler milloinkaan sävelsi”, siitä sanottiin. Sävellys jäi hänen viimeiseksi kokonaiseksi sinfoniakseen, eikä hän koskaan ehtinyt sitä kuulla. Mahler tiesi säveltäessään, ettei sairaus paranisi, ja menehtyi 1911 vuotta ennen kantaesitystä. Mahdollisesti juuri siksi teoksessa kuullaan ääretön ja haikeakin rakkaus elämään.

Kevätkauden alkajaisiksi orkesterin eteen nousee kapellimestari Klaus Mäkelä. Solisti on virtuoosinen ja utelias Vikingur Ólafsson, Islannin Glenn Gould. Sauli Zinovjevin uusi pianokonsertto on sävelletty Ólafssonille. Teos on meidän ja Ruotsin radion tilaus.

Klaus Mäkelä, kapellimestari
Víkingur Ólafsson, piano

Sauli Zinovjev: Pianokonsertto, kantaesitys (Ylen tilaus)
Gustav Mahler: Sinfonia nro 9 D-duuri

Ennen konserttia klo 18 Alalämpiö:
Uusi teos! Esittelijänä säveltäjä Sauli Zinovjev

Liput: 9–37 €