Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

Mark Wigglesworth & István Várdai

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

Väliaika n. klo 19.50. Konsertti päättyy n. klo 21.00.

Laaja-alainen kapellimestari ja Olivier-palkittu Mark Wigglesworth kirjoitti korona-ajan ajatuksistaan The Guardianissa syksyllä 2020. Hän pohti sulkujen aiheuttamaa hiljaisuutta: miten musiikkia ei ole ilman kuulijaa ja miten musiikillinen kokemus yhdistää säveltäjän, soittajan, organisaattorin ja kuulijan. Ihmisten välisistä suhteista on kysymys hänen mukaansa myös kapellimestarin tehtävässä. Wigglesworth julkaisi tästä muutama vuosi sitten kirjan The Silent Musician.

Konserttisalit eivät olleet kiinni Lontoossa 1943, kun Ralph Vaughan-Williamsin viides sinfonia kantaesitettiin. Päinvastoin, sinfonian koettiin tuoneen lohtua sota-aikaan. Vaughan-Williams omisti sinfoniansa ”ilman lupaa Jean Sibeliukselle”.

Helen Grime on vuonna 1981 syntynyt skotlantilainen säveltäjä ja Virga hänen ensimmäinen orkesteriteoksensa vuodelta 2007. Sen löysi vaikutusvaltainen Pierre Boulez, joka halusi johtaa sävellyksen Pariisissa. Royal Scottish National Orchestra valitsi Virgan kymmenen merkittävimmän 2000-luvun alussa sävelletyn uuden teoksen joukkoon.

Konsertin solisti on jännittävistä konserttiohjelmistaan tunnettu sellisti Istvan Várdái, joka hiljattain nimitettiin legendaarisen Franz Liszt -kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi.

Mark Wigglesworth, kapellimestari
István Várdai, sello

Helen Grime: Virga
Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 2 op. 126
Ralph Vaughan-Williams: Sinfonia nro 5 D-duuri

Liput: 9–37 €