Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2022-2023 pääkuva

Vieraanamme Brett Dean 1/4

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

Grawemeyer-palkittu australialaissäveltäjä Brett Dean on RSO:n vieraana 12.-21.10. Dean kuuluu Thomas Adèsin ja Jörg Widmannin rinnalla niihin suhteellisen harvoihin aikamme säveltäjiin, jotka työskentelevät kolmessa muusikonammatissa: paitsi luovan työn parissa myös instrumentalistina ja kapellimestarina. Deanin oma soitin on alttoviulu, ja hän kuului pitkään Berliinin filharmonikkojen alttoviulusektioon ennen heittäytymistä vapaaksi muusikoksi. Hänestä on tullut yksi esitetyimmistä australialaisista säveltäjistä, jonka uraa monet arvostetut sävellyspalkinnot, kuten Grawemeyer-palkinto ovat seppelöineet.

Brett Deanilla on erityinen suhde Beethoveniin. Testament on yksi monista Beethovenin elämää ja musiikkia pohdiskelevista teoksista hänen tuotannossaan. Nimi viittaa Heilingenstadtin testamenttina tunnettuun murheelliseen kirjeeseen, jota Dean tulkitsee ”jäähyväisinä, hyväksymisenä ja uutena alkuna”. Heiligenstadtissa kokemastaan kriisistä toivuttuaan Beethoven kirjoitti monet uljaimmista teoksistaan, muun muassa viidennen sinfonian.
Alttoviulukonserton säveltäminen oli Deanille tilaisuus pohtia suhdettaan alttoviuluun ”tähän valitsemaani oudon kauniiseen, hieman arvoitukselliseen soittimeen.”

Nicholas Collon, kapellimestari
Lawrence Power, alttoviulu

Brett Dean: Testament
Brett Dean: Alttoviulukonsertto
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 5 c-molli op. 67

Myöhäisillan kamarimusiikki: Kaija Saariaho 70 vuotta
Kaija Saariaho: Six Japanese Gardens
Naoki Yasuda, lyömäsoittimet

Liput: 9–38 €

Väliaika n. klo 19.50. Konsertti päättyy n. klo 20.55. Myöhäisillan kamarimusiikki päättyy n. klo 21.25.