Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2022-2023 pääkuva

RSO & Nicholas Collon & Tuomas Lehto

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

Kesällä 1910 Gustav Mahlerin elämää varjosti krooninen sydänsairaus, ja hänen avioliittonsa oli romahtamaisillaan. Mahler purki tuskaansa uuden sinfoniansa käsikirjoituksen marginaaleihin riipustamiinsa huudahduksiin: ”Elää vuoksesi, kuolla vuoksesi, Almschi!” Terapiaistunnosta itsensä Sigmund Freudin kanssa näytti olevan apua: Mahler kykeni taas työskentelemään.

Kymmenes sinfonia oli luonnosvaiheessa, kun Mahler keskeytti sävellystyön talvikaudeksi palatakseen sen pariin seuraavana kesänä. Sitä ei tullut. Mahler kuoli toukokuussa 1911. Sinfoniasta ehti valmistua vain Adagio-osa, mutta siitä jäi myös niin paljon luonnoksia, että musikologi Deryck Cooke pystyi niiden pohjalta rekonstruoimaan teoksen. Mahlerin satavuotisjuhlavuodeksi valmistunut versio sai myös Mahlerin Alma-lesken hyväksynnän.

Nicholas Collon, kapellimestari
Tuomas Lehto, sello

Jaakko Kuusisto: Sellokonsertto op. 38
Gustav Mahler: Sinfonia nro 10 Fis-duuri

Liput: 9–38 €
Väliaika n. klo 19.40. Konsertti päättyy n. klo 21.25.