Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2022-2023 pääkuva

David Robertson & Orli Shaham

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

Miksi kaikki hyvät sävelmät kuuluisivat paholaiselle, väitetään Martti Lutherin pohtineen. John Adamsin pianokonsertto vuodelta 2018 kysyy samaa asiaa, joskin lopputulos on kaukana virrenveisuusta. Washingtonilaislehti kommentoi tuoreeltaan: ”Tämä on kaupunkimusiikkia, teräspalkkeja, lasirakennuksia, jyskyttäviä tehdasrytmejä ja kohtalokkaita viettelyksiä joka nurkan takana.” Kaupunkimusiikkia on tietysti myös György Ligetin San Francisco Polyphony. 1970-luvun teräksisen San Franciscon ohella siihen on hiipinyt hieman vuosisadan alun Wieniä.
Sergei Rahmaninovin ensimmäinen sinfonia on yksi musiikinhistorian oikeusmurhista. Kantaesitys epäonnistui täysin, ja säveltäjä kielsi sinfonian esityksen. Kun se lopulta löydettiin uudelleen ja ymmärrettiin merkkiteokseksi, Rahmaninov oli jo kuollut.

David Robertson, kapellimestari
Orli Shaham, piano

György Ligeti: San Francisco Polyphony
John Adams: Must the devil have all the good tunes
Sergei Rahmaninov: Sinfonia nro 1 d-molli op.13

Ennen illan konserttia klo 18 Alalämpiö: Toimittaja Eva Tigerstedt keskustelee Jukka Harjun ja Osmo Tapio Räihälän kanssa György Ligetistä

Liput: 9–38 €
Väliaika n. klo 19.55. Konsertti päättyy n. klo 21.10.