Hyppää pääsisältöön

Siniparran linna

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

Bartokin Siniparran linna
Bartokin Siniparran linna Béla Bartók,Radion sinfoniaorkesteri,musiikki,Alain Altinoglu,Herttua Siniparran linna
Claude Debussyn ooppera Pelléas ja Mélisande sijoittuu myyttiseen legenda-aikaan, salattujen merkitysten fantasiamaailmaan. Nimihenkilöiden rakkaustarina päättyy murheellisesti. Sen kertomiseen menee Debussyltä kolme tuntia, mutta kapellimestari Alain Altinoglu on tiivistänyt sen parikymmenminuuttiseen orkesterisarjaan.
Jos Debussyn kolmiodraama on unenomainen fantasia, Béla Bartókin Herttua Siniparran linna on kuin psykiatrin sohvalla kerrottu painajaisuni. Juonen pohjana ovat keskiaikaiset kertomukset vaimonsurmaajista ja salaisista huoneista. Oopperan aloittava prologi asettaa kysymyksen, tapahtuuko kohta nähtävä draama todellisuudessa vai mielikuvituksessamme. Näyttämötapahtumia teoksessa on niin niukasti, että se soveltuu varsin hyvin konserttiversiona esitettäväksi.

Alain Altinoglu, kapellimestari
Nora Gubisch, mezzosopraano
Johannes Martin Kränzle, bassobaritoni

Claude Debussy (koonnut Alain Altinoglu): Sarja oopperasta Pelléas ja Mélisande
Béla Bartók: Siniparran linna op. 11 Sz. 48

Liput: 10–40 €