Hyppää pääsisältöön

Beethovenin 9. sinfonia

Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon
RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon Kuva: Chris Christodoulou 07976157455 Nicholas Collon,Radion sinfoniaorkesteri,Yle,musiikki,klassinen musiikki
”Missä vain lempeä siipesi liikahtaa, siellä ihmisistä tulee veljet keskenään.” Friedrich Schillerin Oodin ilolle sanoma ei ole vanhentunut kahdessa vuosisadassa, ei ainakaan siinä musiikillisessa muodossa, jonka sille antoi Ludwig van Beethoven yhdeksännen sinfoniansa kuorofinaalissa.
Sinfonia valmistui ja kantaesitettiin vuonna 1824, keskellä Napoleonin jälkeisen Euroopan poliittista kuohuntaa. Näissä olosuhteissa syntyneestä monumentaalisesta sinfoniasta ja erityisesti sen finaalista on tullut universaali ihmisyyden ja vapauden symboli. Tarkalleen kaksisataa vuotta myöhemmin se tuntuu tärkeämmältä ja ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Sinfonian parina kuullaan kanadalais-suomalaisen Matthew Whittallin uusi teos uruille ja orkesterille.

Nicholas Collon, kapellimestari
Tuuli Takala, sopraano
Tuomas Katajala, tenori,
Virginie Verrez, mezzosopraano
Matthew Rose, basso
Susanne Kujala, urut

Matthew Whittall: Uusi teos uruille ja orkesterille (Ylen tilaus)
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 9 d-molli op. 125

Liput: 10–40 €

Kevään kausiliput ovat myynnissä 1.–30.11.2023. Ticketmasterissa. Kevään kertalippujen myynti alkaa 8.12.2023.