Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyä kysymyksiä

Millä eri tavoilla voi Yle Teksti-tv:tä katsella?

Ylen Teksti-tv:tä voi katsella Ylen kanavilla televisiosta, mikäli vastaanottimessa tai digiboksissa on teksti-tv-ominaisuus. Lisäksi Yle Teksti-tv:tä voi katsoa internetin kautta (yle.fi/tekstitv/) sekä mobiililaitteilla myös teksti-tv-sovelluksella. Ylellä ei ole omaa teksti-tv-sovellusta, mutta netistä löytyy useampia yksityisten tekemiä sovelluksia. Teksti-tv:n käyttöohjeita löytyy Teksti-tv-sivulta 576.

Millainen televisio kannattaa hankkia teksti-tv:n katselua ajatellen?

Teksti-tv-sivujen selausnopeuteen ja -mukavuuteen vaikuttaa vastaanottimen teksti-tv-sivumuistin määrä. Televisioita myydään erilaisilla sivumuisteilla ja alasivujen selausmahdollisuuksilla. Eri vastaanottimissa on myös erilainen teksti-tv-fontti, joista jotkut ovat vähemmän kauniita kuin toiset. Katsojan on syytä kokeilla laitteita liikkeessä ennen ostopäätöstä, sikäli kun se on mahdollista. Käytännön neuvoja hankintaan voi kysyä myös Ylen Teknisestä neuvonnasta: puh. 09 1480 5500 ma-pe klo 10-12 tai tekninen.neuvonta@yle.fi .

Näkyykö teksti-tv digi-tv:ssä tai digiboksin kautta?

Useimmilla digibokseilla Yle Teksti-tv näkyy. Tämä edellyttää kuitenkin, että joko televisiossa (teksti-tv:n käyttö television kaukosäätimellä) tai digiboksissa (teksti-tv:n käyttö digiboksin kaukosäätimellä) on teksti-tv-tiedot purkavat ominaisuudet. Uusissa televisioissa digiviritin on yleensä sisäänrakennettu ja varustettu teksti-tv-ominaisuuksin .

Miksi sivujen haku kestää joillakin televisioilla kauan ja miksi teksti-tv:n sivut on jaoteltu usein monen sivun kokonaisuuksiin, jolloin toisinaan joutuu odottamaan itselle tärkeätä sivua?

Pienen sivumuistin omaavien vastaanottimien hitaus sivuja etsittäessä johtuu teksti-tv-sivujen suuresta määrästä. Sivujen selailu on joustavaa ja nopeaa, kun televisiossa on sivut tallentava muisti. Alasivuja käytetään, jotta kantasivujen hakuaika vastaanottimessa pysyy kohtuullisena ja siksi, että Yle Teksti-Tv:n sisältö (yhteensä noin 1600 sivua) ei mahdu omille sivunumeroilleen. Useimmissa vastaanottimissa on mahdollisuus pysäyttää alasivu kaukosäätimen stop- tai hold-näppäimellä.

Miksi Yle Teksti-tv:n internet-version sivut eivät ole aina ajan tasalla otsikoiden kanssa?

Teksti-tv-sivut saadaan julkaistua muutamissa sekunneissa televisioon, mutta internet-palvelimelle sivun saaminen selailua varten saattaa joskus viedä 2-3 minuuttia. Nettiyhteyksiä tarjoavat palvelimet myös usein tallentavat suosittujen sivujen versioita tyrkylle, jolloin sivun todellinen tuorein versio ei välttämättä tulekaan heti. Sivun tuorein päivitys voi jumitella myös käyttäjän oman koneen välimuistissa. Jumituksiin auttaa nettiselaimen/mobiilisovelluksen päivitä/refresh-nappula. Otsikkosivun nettiversion linkkien päivttymisessä on myös pientä viivettä eli juuri muutetun otsikon linkki voi hetken aikaa viedä edelliseen linkkiin. Inhimillisen erheen mahdollisuus on puolestaan suurimmillaan silloin, kun uutisia siirretään sivupaikalta toiselle, mutta etusivun numero jää syystä tai toisesta päivittämättä.

Kaipaan eilen lähetyksessä ollutta uutista. Voiko vanhoja sivuja etsiä jostain?

Uutis- ja urheilutoimituksen sivuja ei arkistoida Teksti-tv:n nettiarkistoon. Uutis- ja urheilusivuilla on hakupalvelu internet-sivuilla julkaistuista uutisista. Pääsääntöisesti sieltä löytyy laajempina versioina teksti-tv:ssä julkaistut uutiset. Koko Ylen Teksti-TV-sisältö löytyy Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) nettisivuilta vuodesta 2009 saakka. Teksti-tv-sivut on tallennettu selailtavaan arkistoversioon kuuden tunnin välein 22.4.2009 alkaen. Arkisto löytyy osoitteesta www.rtva.kavi.fi/teletext Mutta huom. KAVI ei ole vielä saanut päivitettyä arkistoaan yhteensopivaksi Ylen uuden (2020) teksti-tv-järjestelmän kanssa. Lisää teksti-tv-sivulta 897.

Miksi Yle Teksti-tv kertoo jääkiekkotuloksen etu- ja otsikkosivulla, vaikka ottelun nauhoitus on vielä televisioimatta?

Urheilutulokset ovat uutisia, jotka kerrotaan muiden uutisten tapaan mahdollisimman nopeasti ja selkeästi myös etusivulla. Tätä toivovat myös monet katsojat.

Saako Yle Teksti-tv:n vanhoja ruokareseptejä mistään?

Vanhat reseptit löytyvät Teksti-TV:n reseptiarkistosta http://yle.fi/tekstitv/reseptit/, jonne löytyy linkki nettiversion oikeasta reunasta. Sieltä löytyvät Yle Teksti-tv:n reseptit vuosilta 2004-2011. Vuoden 2015 jälkeen reseptit ovat uusintoja näiltä aiemmilta vuosilta.

Minulla on uusi näyttö ja siinä internet-version teksti-tv-ruutu on liian pieni. Aiotaanko ruudun kokoa suurentaa?

Televisioon suunnitellun teksti-tv:n ruudun koko internetissä voi olla heikkonäköisille ongelma, mutta valitettavasti kokoon ei ole tulossa muutoksia. Näytön resoluutioasetusten muuttaminen tai Teksti-TV-ruutujen tekstiversion (https://yle.fi/tekstitv/txt/100_0001.htm), musta teksti valkoisella pohjalla, saattaa selkeyttää lukemista. Lisäksi monilla internet-selaimilla voi suurentaa Teksti-TV-ruutua painamalla samanaikaisesti Ctrl-painiketta ja +-näppäintä (plus). Pienennys tapahtuu Ctrl- ja --näppäimillä (miinus). Paluu perustilaan tapahtuu Ctrl- ja 0-näppäimillä (nolla).

Käykö Yle Teksti-tv:n kello tarkalleen oikeaa aikaa?

Teksti-tv:n kelloaika on lähes tarkka aika, viiveen virhemarginaali on muutamia sekunteja. Digitaalisen lähetyksen aikavirhettä ei saada täysin eliminoitua. Aikaeroon vaikuttaa lähetysjärjestelmän lisäksi myös lähetysasemien sijainti maassamme. Maanpäällisten antennilähetysten lisäksi on kaapeli-tv- ja satelliittilähetyksiä varten omat tekstitv-signaalin kulkureitit. Yle Teksti-tv:n kellolla ei ole tarkoituskaan olla sekunnintarkka absoluuttinen oikea aika, siitä pitää huolen radion aikamerkki.

Miten kauan uutiset ovat luettavissa seuraavan vuorokauden puolella?

Edellisen vuorokauden uutiset on poistettu pääsääntöisesti puoleen päivään mennessä. Alueuutisten sivuilla (s. 500 ja 700 alkaen) artikkeleiden elinkaari voi olla pidempi.