Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyä kysymyksiä

Millä eri tavoilla voi Yle Teksti-tv:tä katsella?

Ylen Teksti-tv:tä voi katsella Ylen kanavilla televisiosta, mikäli vastaanottimessa tai digiboksissa on teksti-tv-ominaisuus. Lisäksi Yle Teksti-tv:tä voi katsoa internetin kautta (www.yle.fi/tekstitv/) sekä useilla mobiililaitteilla. Lisätietoja Ylen mobiilipalveluista sekä laitevalmistajilta ja teleoperaattoreilta. Teksti-tv:n käyttöohjeita tv:n tai digisovittimen kautta katsottaessa löytyy Teksti-tv:n sivulta 576.

Näkyykö teksti-tv digi-tv:ssä tai digiboksin kautta?

Useimmilla digibokseilla Yle Teksti-tv näkyy. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että joko televisiossa (teksti-tv:n käyttö television kaukosäätimellä) tai digiboksissa (teksti-tv:n käyttö digiboksin kaukosäätimellä) on teksti-tv-tiedot purkavat ominaisuudet. Uusissa televisioissa digiviritin on yleensä sisäänrakennettu ja teksti-tv-ominaisuuksin varustettu.

Millainen digiboksi tai digitelevisio kannattaa hankkia teksti-tv:n katselua ajatellen?

Teksti-tv:n katsojan on syytä kokeilla laitteita liikkeessä ennen ostopäätöstä. Vanhan hyvän alasivumuistisen tv:n pitäisi toimia myös digiboksin kanssa tv:n kaukosäätimellä. Olemme saaneet palautetta, että eri digiboksit yhdessä erimallisten televisioiden kanssa näyttävät teksti-tv:tä eri tavoin. Jotkut digivastaanottimet voivat esimerkiksi muuttaa tekstityypin erilaiseksi. Toiset digivastaanottimet puolestaan esittävät graafisia merkkejä puutteellisesti, mikä voi näkyä esimerkiksi mustana aukkona kuvan keskellä. Kuten televisioissakin, digiboksien teksti-tv-sivujen selausnopeuteen ja -mukavuuteen vaikuttaa laitteen sivumuistin määrä. Digibokseja ja -televisioita myydään erilaisilla sivumuisteilla ja alasivujen selausmahdollisuuksilla. Joten tarkkuutta laitevalinnoissa tarvitaan.

Miksi sivujen haku kestää joillakin televisioilla kauan ja miksi teksti-tv:n sivut on jaoteltu usein monen sivun kokonaisuuksiin, jolloin toisinaan joutuu odottamaan itselle tärkeätä sivua?

Pienen sivumuistin omaavien vastaanottimien hitaus sivuja etsittäessä johtuu teksti-tv-sivujen suuresta määrästä. Sivujen selailu on joustavaa ja nopeaa, kun televisiossa on sekä kanta- että alasivut tallentava muisti. Alasivuja käytetään, jotta kantasivujen hakuaika vastaanottimessa pysyy kohtuullisena ja siksi, että Yle Teksti-Tv:n sisältö (yhteensä noin 1600 sivua) ei mahdu omille sivunumeroilleen. Useimmissa vastaanottimissa on mahdollisuus pysäyttää alasivu kaukosäätimen stop- tai hold-näppäimellä.

Miksi Yle Teksti-tv:n internet-version sivut eivät ole aina ajan tasalla otsikoiden kanssa?

Internet-version tekniikkaa rajoittaa Yle Teksti-tv:n julkaisujärjestelmän toteutus ensisijaisesti televisioiden ominaisuuksia varten. Sivut saadaan julkaistua muutamissa sekunneissa televisioon, mutta internet-palvelimelle sivun saaminen selailua varten saattaa joskus viedä useita minuutteja. Tekstiä, väri- ja grafiikkakoodeja sisältävät sivut on ensin muunnettava kuvatiedostoksi ja vietävä sen jälkeen palvelimelle. Samoin kuten muitakin internet-sivuja julkaistaessa uusi sivu ei tule selaimelle erilaisten välimuistien takia välittömästi näkyviin selaimessa. Joskus otsikko- ja juttusivut tulevat käyttäjän näytölle viiveellä eri aikaan. Näissä tapauksissa refresh-napin painaminen auttaa. Teksti-tv-sivujen näkyminen internetissä on sidottu internet-selainten suorityskykyyn.

Kaipaan eilen lähetyksessä ollutta uutista. Voiko vanhoja sivuja etsiä jostain?

Uutis- ja urheilutoimituksen sivuja ei arkistoida Teksti-tv:n nettiarkistoon. Uutis- ja urheilusivuilla on hakupalvelu internet-sivuilla julkaistuista uutisista. Pääsääntöisesti sieltä löytyy laajempina versioina teksti-tv:ssä julkaistut uutiset.

Miksi Yle Teksti-tv kertoo jääkiekkotuloksen etu- ja otsikkosivulla, vaikka ottelun nauhoitus on vielä televisioimatta?

Urheilutulokset ovat uutisia, jotka kerrotaan muiden uutisten tapaan mahdollisimman nopeasti ja selkeästi myös etusivulla. Tätä toivovat myös monet katsojat.

Saako Yle Teksti-tv:n vanhoja ruokareseptejä mistään?

Vanhat reseptit löytyvät Teksti-TV:n reseptiarkistosta http://yle.fi/tekstitv/reseptit/, jonne löytyy linkki nettiversion oikeasta reunasta. Sieltä löytyvät Yle Teksti-tv:n reseptit vuosilta 2004-2011. Vuosien 2012-2014 reseptit löytyvät arkiston kohdasta ruoka http://yle.fi/tekstitv/arkisto/ruoka/ .

Minulla on uusi näyttö ja siinä internet-version teksti-tv-ruutu on liian pieni. Aiotaanko ruudun kokoa suurentaa?

Televisioon suunnitellun teksti-tv:n ruudun koko internetissä voi olla heikkonäköisille ongelma, mutta valitettavasti kokoon ei ole tulossa muutoksia. Näytön resoluutioasetusten muuttaminen tai Teksti-TV-ruutujen tekstiversion musta teksti valkoisella pohjalla saattaa selkeyttää lukemista. Lisäksi monilla internet-selaimilla voi suurentaa Teksti-TV-ruutua painamalla samanaikaisesti Ctrl-painiketta ja +-näppäintä (plus). Pienennys tapahtuu Ctrl- ja --näppäimillä (miinus). Paluu perustilaan tapahtuu Ctrl- ja 0-näppäimillä (nolla).

Käykö Yle Teksti-tv:n kello tarkalleen oikeaa aikaa?

Teksti-tv:n kelloaika on lähes tarkka aika, viiveen virhemarginaali on muutamia sekunteja. Digitaalisen lähetyksen aikavirhettä ei saada täysin eliminoitua. Aikaeroon vaikuttaa lähetysjärjestelmän lisäksi myös lähetysasemien sijainti maassamme. Maanpäällisten antennilähetysten lisäksi on kaapeli-tv- ja satelliittilähetyksiä varten omat tekstitv-signaalin kulkureitit. Yle Teksti-tv:n kellolla ei ole tarkoituskaan olla sekunnintarkka absoluuttinen oikea aika, siitä pitää huolen radion aikamerkki.

Miten kauan uutiset ovat luettavissa seuraavan vuorokauden puolella?

Edellisen vuorokauden uutiset on poistettu pääsääntöisesti puoleen päivään mennessä. Alueuutisten sivuilla (s. 500 ja 700 alkaen) artikkeleiden elinkaari voi olla 3-4 päivää.