Hyppää pääsisältöön

harppu

 • Säveltäjä ja harpisti Väinö Hannikainen oli muusikkoveljessarjan nuorin – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  12.01.2020 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 12. tammikuuta.

  Väinö Hannikainen (1900–1960) soitti nuorena pianoa ja isoveljien perintöä noudattaen koulun rukouksissa myös urkuja. Joskus Väinö joutui oikeaksi urkuriksi Jyväskylän kirkkoon, mutta hänestä tuli lopulta harpisti ja säveltäjä, joka toimi Helsingin kaupunginorkesterin sooloharpistina yli 30 vuotta.

 • RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levylle GRAMMY-ehdokkuus

  20.11.2019 RSO

  Palkinnot jaetaan 27.1.2020.

  RSO:n ja ylikapellimestari Hannu Linnun Kaija Saariahon musiikkia sisältävä levy on ehdolla yhdysvaltalaisen Grammy-palkinnon saajaksi. Levy-yhtiö Ondinen julkaisema levytys sisältää Saariahon laulusarjan True fire, orkesteriteoksen Ciel d’hiver sekä harppukonserton Trans, jossa Yleisradio on yksi teoksen tilaajista. Levyn on tuottanut Laura Heikinheimo.

 • Harpisti Lilly Kajanus-Blenner oli persoonallinen ja värikäs pohjoismaisen harppukoulun uranuurtaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  11.08.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 11. elokuuta.

  Elokuun 11. päivänä syntynyt Lilly Kajanus-Blenner (1885–1963) oli yksi kapellimestari Robert Kajanuksen kahdeksasta lapsesta ja yksi kolmesta harpistityttärestä. Hän oli eksoottinen ja hienostunut persoona, joka Jokelan kartanon emäntänä vaikutti suuresti alustalaisten taidekasvatukseen.

 • Se taivaallinen tarina

  24.04.2019 RSO

  Jussi Särkkä, taiteellinen suunnittelu ja fagotti; Kaisa Kortelainen, huilu; Sivan Magen, harppu; Jouko Laivuori, piano Joseph Haydn: Trio G-duuri Friedrich Kuhlau: Trio op.119 Matthew Whittall: Night, sleep, death and the stars André Jolivet: Joulupastoraaleja OSTA LIPPU

 • Valkolakki kotona koneella istuen: Älypuhelimet ja tabletit räjäyttivät etälukion suosioon

  30.05.2018 Yle Uutiset

  Etäopetus ei ole viemässä perinteisiä opettajan töitä, ainoastaan opetuksen muoto muuttuu. Netin kautta voi oppia myös taideaineita.

 • 16.12. Chamber Music Concert 4 / HOMAGE TO THE TRIO DE LUTÈCE

  13.04.2018 RSO in English

  Sivan Magen, artistic planning and harp Yuki Koyama, flute Tuomas Lehto, cello Claude Debussy (arr. Salzedo): Children’s Corner Gabriel Fauré (arr. Magen): Elegy for Cello and Harp Claude Debussy (arr. Magen): Sonata for Cello and Harp Bernard Andres: Narthex Lowell Liebermann: Sonata for Cello and Harp Maurice Ravel (arr. Salzedo): Sonatina for Flute, Cello and Harp BUY TICKET

 • 16.12. Kamarimusiikkikonsertti 4 / HOMAGE TO TRIO DE LUTÈCE

  05.04.2018 RSO

  Sivan Magen, taiteellinen suunnittelu ja harppu Yuki Koyama, huilu Tuomas Lehto, sello Claude Debussy (sov. Salzedo): Children’s Corner Gabriel Fauré (sov. Magen): Elegia sellolle ja harpulle Claude Debussy (sov. Magen): Sonaatti sellolle ja harpulle Bernard Andres: Narthex Lowell Liebermann: Sonaatti huilulle ja harpulle Maurice Ravel (sov. Salzedo): Sonatiini huilulle, sellolle ja harpulle OSTA LIPPU

 • Johannes Gustavsson johtaa Radion sinfoniaorkesteria 2.2.

  26.01.2018 RSO

  Solisteina esiintyvät Timo Korhonen ja Kasmir Uusitupa.

  Kapellimestari Eva Ollikainen on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa ja hänen tilallaan orkesteria 2.2. johtaa Johannes Gustavsson.

 • Tampereen alttoviulukilpailu ratkesi Iiro Rajakosken voittoon

  29.09.2017 Yle Uutiset

  Ensimmäinen palkinto oli suuruudeltaan 3000 euroa.

 • Levyjä soittava kone ja muita ihmeitä. Avaruusromua 18.6.2017

  14.06.2017 Musiikki

  Voiko levysotinta oikeasti käyttää soittimena?

  Levysoitin. Pyörivällä levylautasella, äänivarrella ja äänirasialla varustettu soitin, jolla soitetaan vinyylilevyjä. Sehän on sanamukaisesti soitin. Mutta entä kun sitä aletaan oikeasti käyttää soittimena? Siis ei normaaliin vinyylilevyjen soittamiseen, vaan instrumenttina. Sveitsiläinen Strotter Inst on soittanut levysoitinta jo yli 20 vuotta. Hän ei ole tiskijukka. Hän ei juurikaan soita äänilevyjä, vaan levysoitinta. Avaruusromussa myös musiikkia 8-bittisestä maailmasta, aikamatka syntesoijalla ja kolme mikrotonaalista tuubaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Lasiefekti toimii harpulla

  19.05.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Harpisti Lavinia Meijer on ottanut omakseen Philip Glassin vuonna 1994 pitkän työstön jälkeen julkaisemat Pianoetydit ja siirtänyt niistä valikoiman harpun taianomaiseen sointimaailmaan. Aivan kuten saksofonisti Amy Dickson helmikuussa arvioimallani levyllään Lavinia Meijerkin pääsee sovituksillaan lähemmäs jotain sellaista, minkä ainakin minä aistin olevan alkuperäisversioita syvemmällä, lähempänä tämän eriskummallisen musiikin sisintä.

 • Kansallisromantiikka kääntyy harpulle

  25.04.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Harpisti Anni Kuusimäki tunnetaan Helsingin kaupunginorkesterin pitkäaikaisena luottomuusikkona, ja onpa hän tehnyt muutamia duolevyjäkin Jouko Harjanteen ja Aale Lindgrenin kanssa. Nyt Kuusimäki on intoutunut julkaisemaan soololevyn, joka sisältää hänen sydämensä musiikkia - eli suomalaista kansallisromantiikkaa harpulle sovitettuna. Suomi 100 -juhlavuoden logoa ei levyssä näy, mutta järvimaisemia ja luontokuvia senkin edestä.

 • 2.2. Perjantaisarja 8

  29.03.2017 RSO

  Johannes Gustavsson, kapellimestari Timo Korhonen, kitara Kasmir Uusitupa, viulu Richard Strauss: Kuolema ja kirkastus op. 24 Toru Takemitsu: To the Edge of Dream Toru Takemitsu: Spectral Canticle, ensiesitys Suomessa Jean Sibelius: Sinfonia nro 7 op. 105 Myöhäisillan kamarimusiikki: Yoshihisa Taira: Sublimation Pierre Sancan: Thème et variations Toru Takemitsu: And then I knew 'twas wind OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys 2.2. klo 19.

 • Lyyristä suomalaista sielunmaisemaa

  24.03.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Idyllit, elegiat, pienet muistot, kukkaset, kehtolaulut, romanssit ja muut niin sanotut karakterikappaleet olivat romantiikan keskeisintä ohjelmistoa läpi 1800-luvun. Niitä sävelsivät kaikki, joskus enemmänkin ansainta- kuin taiteenteon tarkoituksessa, joskus taasen selvästi hetken hurmiossa, inspiraation vallassa. Koulutettujen säveltäjien määrän kasvaessa Suomessa 1800-luvun lopulla myös kotimaisia pieniä karakterikappaleita syntyi kiihtyvään tahtiin – ja niiden joukosta löytyy joitakin todellisia helmiä.

 • Hannu Lintu: ”Eroican jokainen osa on Bonaparten kuva”

  09.02.2017 RSO

  Hannu Lintu kertoo viikon konsertin ohjelmasta

  Hannu Lintu pitää Beethovenin Eroica-sinfoniaa rakennelmana niin häkellyttävän täydellisenä, että "jos se olisi vuonna 1804 rakennettu lentokone, se oikeasti lentäisi".

 • RSO esittää Kaija Saariahon harppukonserton ensimmäistä kertaa Suomessa

  02.02.2017 RSO

  Saariahon harppukonsertto RSO:n konsertissa

  RSO esittää Kaija Saariahon harppukonserton Trans ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 10.2. Musiikkitalossa. Konserton solistina esiintyy ranskalainen harpisti Xavier de Maistre, joka soittaa myös konsertin päätteeksi kuultavassa Myöhäisillan kamarimusiikissa. Saariahon lisäksi konsertin ohjelmassa on Stravinskyn Orfeus-baletin musiikki sekä Beethovenin kolmas sinfonia.

 • Kysymyksiä lääkärille vuoden alkupuoleksi, tai vain insinöörille (vuoden alkupuoleksi)

  30.01.2017 Näkökulmat

  Lehmien satakerta-huijaus & muuta tuubaa koulusta "opittuna"

  Mietinkin nyt, mikä kaikki muu koulussa opetettu onkin irvokasta, sepitettyä tuubaa!

 • Harpisti Hilda Kunnola: "Yhdeksänvuotiaana vaihdoin pääaineeksi harpun."

  05.10.2016 Klassinen

  Tutustu Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen oppilaaseen.

  "Olin nähnyt televisiossa lastenohjelmassa kanteleensoittoa ja se vaikutti minulle silloin sopivalta soittimelta." Harpisti Hilda Kunnola on lukiolainen, joka opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Hilda piipahti Kantapöydän opiskelijatreffeillä 5.10.2016.

 • 10.2. Friday series 9

  11.04.2016 RSO in English

  Xavier de Maistre as the soloist in the premiere of the Harp Concerto by Kaija Saariaho. Hannu Lintu, conductor Xavier de Maistre, harp Igor Stravinsky: Orpheus Kaija Saariaho: Harp Concerto, fp in Finland (Yle commission) Ludwig van Beethoven: Symphony No. 3 ”Eroica” LATE NIGHT CHAMBER MUSIC: Xavier de Maistre, harp Yuki Koyama, flute Ilari Angervo, viola Luciano Berio: Sequenza for solo flute Claude Debussy: Sonata for harp, flute and viola SOLD OUT Watch and listen LIVE on Feb 10 at 7 pm EET.

 • 10.2. Perjantaisarja 9

  06.04.2016 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Xavier de Maistre, harppu Xavier de Maistre soittaa Saariahon harppukonserton Suomen ensiesityksen solistina. Igor Stravinsky: Orfeus Kaija Saariaho: Trans harpulle ja orkesterille, Suomen ensiesitys (Ylen tilaus) Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 3 ”Eroica” Myöhäisillan kamarimusiikki: Luciano Berio: Sequenza soolohuilulle Claude Debussy: Sonaatti harpulle, huilulle, alttoviululle LOPPUUNMYYTY Katsele ja kuuntele suora lähetys 10.2. klo 19.

Sivut