Hyppää pääsisältöön

ehkäisyneuvonta

 • Voiko teiniraskauden ja omien unelmien tavoittelun yhdistää? Kakarat-sarjan päähenkilö Elli Melasniemi vastaa vaikeaan kysymykseen

  12.07.2019 Draama

  Miten nuoresta tulee vastuullinen aikuinen?

  Miltä lapsettomasta, 20-vuotiaasta Elli Melasniemestä tuntui näytellä teininä raskaaksi tulevaa lukiolaista? Kakarat-sarja käsittelee nuoruuden ja aikuisuuden teemoja vahingossa raskaaksi tulleen Astan ja häntä ympäröivien ihmissuhteiden kautta.

 • Kortonkien gummisetä

  22.06.2017 Seksi-Suomen Historia

  Miten kondomeista tuli Suomessa valtavirtaa.

  Suomen kondomineuvos Leif Grotell on yksi ehkäisyvälinealan konkareista. Hänen aikaansaannoksiaan ovat Suomen tunnetuimmat kondomibrändit Black Jack, Suki-Suki, Kukka ja mehiläinen, Magic ja Nam Nam. Kondomeihin liittyneen häveliäisyyden vuoksi Grotellin oma äiti ei ensimmäiseen 10 vuoteen kehdannut kertoa, mitä tuotteita poika myy työkseen.

 • Abortit minimiin ilmaisella ehkäisyllä

  19.10.2015 Akuutti

  Ehkäisyvälineiden ilmaisjakelusta hyviä tuloksia

  Valistusta ja ilmaisia ehkäisyvälineitä: näillä keinoin Vantaalla on saatu aborttiluvut merkittävään laskuun. Alle 20-vuotialle tarjotaan yhdeksän kuukauden hormonaalinen ehkäisy ilmaiseksi. Nuorten lisäksi muutkin ikäryhmät ovat laajennetun ilmaisehkäisyn piirissä.

 • Akuutissa maanantaina: Hoidetaanko umpilisäketulehdus leikaten vai lääkiten?

  16.10.2015 Akuutti

  Akuutin tulevan lähetyksen aiheet.

  Akuutin tulevan lähetyksen aiheet.

 • Vuoden 1970 aborttilaki huomioi myös elämänolot

  31.01.2014 Elävä arkisto

  Aborttioikeus väljeni, mutta ei vapautunut kaikille

  Kesäkuussa 1970 voimaan tullut uusi aborttilaki salli raskauden keskeyttämisen myös sosiaalisista syistä. Lain vastustajat pelkäsivät sen johtavan holtittomuuteen ja abortin käyttämiseen ehkäisykeinona, mutta toisin kävi.

 • Aborttia vastustettiin 1960-luvulla moraalittomuutena ja murhana

  27.01.2014 Elävä arkisto

  "Miehet voisivat levittää siementään vapaasti sinne tänne."

  Laittomien aborttien korkea määrä käynnisti 1960-luvun puolivälissä kiihkeän keskustelun lakiuudistuksesta. Vapaan abortin kannattajat puhuivat sosiaalisesta hädästä ja oikeudenmukaisuudesta, vastustajat taas sukupuolisesta holtittomuudesta: "Miehethän voisivat levittää siementään sinne tänne täysin vapaasti."

 • Partion uudistamiskeskustelussa väännettiin kättä seksin ja uskonnon asioista

  03.07.2013 Elävä arkisto

  Tyttöjen ja poikien telttaretket koettiin uhkaavina.

  Partioliikkeen uudistamiskeskustelussa vanhempi sukupolvi paheksui navan alle tähtääviä mannekiiniesityksiä ja päivitteli uhkakuvia tyttöjen ja poikien yhteisistä telttaretkistä, joiden pelättiin johtavan aviottomiin lapsiin. Nuoret taas pitivät partiopoikien toiminnasta huokuvaa puolisotilaallista kaikua aikaan sopimattomana.

 • Tietoisku: Aborttilaki

  04.01.2010 Elävä arkisto

  Laki raskaudenkeskeyttämisestä muuttui 1. heinäkuuta 1979.

  "Kymmeniä raskaudenkeskeytyksiä joka päivä. Ehkäisyneuvontaa pitää ilmeisesti vaan entisestäänkin tehostaa!" Näin huolestuttava tilanne oli ennen aborttilainmuutosta vuonna 1979.

 • PMMP: Kumivirsi

  13.05.2008 Elävä arkisto

  "Kesä tulee! Jos ei tuu niin pannaan tulemaan!"

  Kesä tulee! Jos ei tuu niin pannaan tulemaan! Näin aloitti PMMP vuoden 2005 Kesäkumibiisin Kumivirsi.

 • Sukupuolivalistusta nuorelle parille

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Ohjelmassa kerrotaan Väestöliiton toiminnasta ja esitellään eri ehkäisymenetelmiä. Ehkäisypillerit olivat Suomessa 60-luvun lopulla vielä uusia asia ja niihin liittyy paljon ennakkoluuloja.

 • Perheen perustaminen

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Ohjelmassa tutustutaan nuoren avioliiton perusteisiin, oikeudellisiin näkökohtiin, puolison valintaa koskeviin seikkoihin sekä käytännön järjestelyihin ja ongelmiin perhettä perustettaessa.

 • Laittomia abortteja tehtiin vuodessa kymmeniä tuhansia

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Ylen kuuntelijat kertovat vuonna 1965

  Tiukka aborttilainsäädäntö, ehkäisyneuvonnan puute ja laittomien raskaudenkeskeytysten hurja määrä puhuttivat Ylen kuulijoita vuonna 1965. Radion Torstaipalaverissa kuultiin ajankohtaistoimituksen saamia puheluita ja haettiin asiantuntijoilta lääkkeitä polttavaan sosiaaliseen ongelmaan.

 • Ylen aborttiohjelma nostatti mielipidevyöryn

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Vaiettu aihe kirvoitti satoja palautteita vuonna 1965.

  Maaliskuussa 1965 radioitu Ajankohtainen studio avasi keskustelun laittomista aborteista ja vanhan aborttilain epäoikeudenmukaisuudesta. Aiemmin vaiettu aihe kirvoitti satoja palautepuheluja ja kirjeitä.

 • Nuorten käsitykset ehkäisystä ovat vääristyneet

  29.11.2005 Akuutti

  Ehkäisyneuvolat jakavat tietoa ehkäisystä.

  Ehkäisyneuvolat jakavat tietoa ehkäisystä.