Hyppää pääsisältöön

ruotsalaisuus

 • Kesän täydeltä Solsidania! Uudet jaksot ja viisi muuta syytä rakastaa ruotsalaista komediaklassikkoa

  21.07.2019 Ohjelmat

  Kaikki tuotantokaudet Areenassa sunnuntaisin 21.7. alkaen.

  Kaikki tuotantokaudet Areenassa sunnuntaisin 21.7. alkaen.

 • Kotikatsomo: Vadelmavenepakolainen

  12.01.2017 Yle TV1

  Komedia suomalaisesta, joka haluaa olla ruotsalainen.

  Miika Nousiaisen romaaniin perustuva komedia kertoo suomalaisesta Mikko Virtasesta, joka haluaisi olla aivan tavallinen ruotsalainen mies.

 • Onko suomalaisuus varattu ääripäille?

  24.02.2016 Oppiminen

  Mitä on suomalaisuus? Liittyykö siihen siniristilippu?

  Mitä on suomalaisuus? Liittyykö se liputuspäiviin? Osaamme vaikka lonkalta kuvailla venäläisten ja ruotsalaisten kansallisluonteen, mutta suomalaista ymmärtää vain toinen suomalainen. Jospa oman identiteettinsä saakin määritellä jokainen itse?

 • Kuorotoiminta kuuluu elämään

  29.10.2015 Klassinen

  Levyarvio

  Ruotsin kuorolauluelämä on siirtynyt laulajayksilön elämän positiivisten terveysvaikutusten hämmästelystä kohti yhteiskuntavastuun kantamista. Ruotsin tuhansien kuorojen jäsenistöihin kuuluu kuusi prosenttia kansasta. Myös kuoronjohtaja Erik Westberg on yhdistänyt laulamiseen rauhantyön ja oikeudenmukaisemman maailman tavoittelun. Kaukaa ei liippaa myöskään hänen Erik Westberg Vocal Ensemblensä uusi levy.

 • Ruotsalaisuus meissä

  19.09.2014 Kulttuuri

  Strada tutkii Suomen viha-rakkaussuhdetta Ruotsia kohtaan ja kysyy, kuinka ruotsalainen Suomi oikeastaan on?

 • Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan joulut

  17.12.2013 Koti

  Paimiosta kotoisin oleva Katja Presnal viettää joulua 2013 Linköpingissä, Ruotsissa. Maalaiskartanon joulu sekoittaa amerikkalaista ja suomalaista jouluperinnettä, ja joulun kruunaavat Suomen-sukulaiset. Aina eivät Katjan joulut ole olleet näin rauhallisia tai romanttisia.

 • Ruotsalaistuneet suomalaisnuoret kertovat kaipuusta

  04.12.2013 Elävä arkisto

  Ruotsinsuomalaisille finnjävel ja hurri ovat tuttuja sanoja.

  Vaaleat hiukset, ruotsalaisaksentilla höystetty suomen kieli ja nuori ikä yhdistävät Johanni Larjankoa, Birgitta Nymania ja Heli Saarista. He kaikki ovat myös ruotsinsuomalaisten siirtolaisten lapsia. Heille pilkkanimet finnjävel ja hurri ovat tuttuja. Mitä heidän tulisi ajatella kun kummankaan maan kansalaiset eivät hyväksy heitä omakseen?

 • André Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen

  15.10.2013 Elämä

  Onneksi André Wickström joutui mukaan 2000-luvun suurimpaan pohjoismaiseen komediasarjaan. Hänen varjollaan voimme omia ruotsalaisesta huippusarjasta pointseja Suomeenkin.

 • Sofia Helin ja rikossarja Silta: Saga Norén opettelee sosiaalisia taitoja joka hetki

  20.09.2013 Elämä

  Rikossarja Silta aloitti toisen tuotantokautensa sunnuntaina 22. syyskuuta yhtä aikaa Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Saga Norénin roolia näyttelevä ruotsalainen Sofia Helin ei istunut televison ääreen kuitenkaan tuolloin - silloin laitettiin lapsia nukkumaan.

 • Tv-vinkki: Rikossarjan Silta toinen tuotantokausi syyskuussa

  27.08.2013 Elämä

  Huippusuositun ruotsalais-tanskalaisen Sillan toisen kauden uunituoreet jaksot nähdään Ykkösellä heti ensimmäisen kauden jälkeen, samaan aikaan kuin Ruotsissa. Sillan jälkeenkin kaipaan tanskalaista Rikosta - se oli vielä hämärämpi!

 • Ruotsalaiset vaatetaivaat Suomeen

  22.05.2012 Elävä arkisto

  Halpavaateketjut rantautuivat Suomeen 1980-luvun lopussa.

  Ruotsalaiset halpavaateketjut rantautuivat Suomeen 1980-luvun lopussa. Naapurimaan ihanuuksia ei tarvinnutkaan enää tilata postimyynnillä tai hamstrata Ruotsin risteilyltä vaan vaatetaivaat tulivat luoksemme. Ruotsalaiset vaatekaupat lisäsivät suomalaisten kiinnostusta pukeutumiseen ja näin kotimaistenkin vaateliikkeiden myynti lähti kasvuun.

 • Ruotsinkielinen Suomi

  12.05.2009 Elävä arkisto

  Vaikka ruotsinkielinen väestö muodostaa Suomessa selkeän kielivähemmistön, on myös ruotsinkielisten keskuudessa selkeitä eroja.

 • Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen

  05.03.2009 Elävä arkisto

  Tarina tavallisesta suomalaisesta miehestä Mikko Virtasesta joka vimmatusti haluaa tulla ruotsalaiseksi. Miika Nousiaisen esikoisromaani on hauska satiirimainen haavekuva Ruotsista.

 • Mark Levengood

  05.06.2008 Elävä arkisto

  Mark Levengood on ruotsinsuomalainen toimittaja, jota on tituleerattu Ruotsin tunnetuimmaksi suomalaiseksi ja suomenruotsalaiseksi.

 • Poppamies Curt Lindström

  24.04.2007 Elävä arkisto

  Curt Lindströmistä tuli kulta-Curre, poppamies ja sateentekijä. Ruotsin lahja Suomelle toi Leijonille viimein kauan kaivatun mestaruuden 1995 ja vieläpä voitonvarmoista ruotsalaisista näiden omalla kotikentällä.