Hyppää pääsisältöön

hysteria

 • Mäyräkoiria, nuukia kapellimestareita jne.

  18.04.2019 Näkökulmat

  Nyt kaikki lääkärit vastaamaan kysymyksiin.

  Entäs jos tynnyrin pinnalle jalkojen kulkukohdalle laitettaisiin karhennusmattoa, ja mattojen välialue koiran mahan osumakohdilta siveltäisiin margariinellä?

 • Melankolinen nainen on miehen puutteessa

  17.08.2015 Kulttuuri

  Melankolian kulttuurihistoria ei ole sukupuolisensitiivistä.

  Melankolian kulttuurihistoria ei ole sukupuolisensitiivistä.

 • Pokémon hurmasi lapset ja närkästytti vanhemmat

  19.06.2014 Elävä arkisto

  Pokémon-huuma saavutti Suomen vuosituhannen vaihteessa.

  Suomalaislasten keskuudessa elettiin Pokémon-huuman aikaa vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2000 mediassa kuohui japanilaisen animaatiosarjan ympärillä pyörivästä bisneksestä. Pokémon oli valtavan tuotteistettu konsepti, joka närkästytti monien lasten vanhempia.

 • Lapset aikuisten hommissa Helsingissä 1968

  02.06.2014 Elävä arkisto

  Lapset aikuisten ammateissa esittelemässä Helsinkiä.

  Mustavalkofilmissä nuori tyttö ja poika kiertävät koti-Helsingissä muun muassa huvittelemassa Linnanmäellä, ohjaamassa jäänmurtajaa ja vastaanottamassa vierailijoita Linnan juhliin.

 • Psykologian jättiläinen Sigmund Freud

  13.02.2014 Elävä arkisto

  Millainen mies Freud oli ja miten psykoanalyysi sai alkunsa?

  Freudilainen lipsahdus, kompleksit, torjunta, tiedostamaton… Sata vuotta vanhat termit vaikuttavat kielessämme ja freudilainen ajattelu läpäisee yhä niin taidetta kuin tiedettäkin. Mutta millainen mies Sigmund Freud oli ja miten psykoanalyysi sai alkunsa?

 • Tulta munille ja bensaa liekkeihin!

  23.07.2013 Blogit

  ”Hysteriaopit olivat hirveen käteviä siinä, että ne määrittelivät naisen sairaaksi heti syntymästä lähtien. Ja silloin kun me oletetaan, että jokaisessa naisessa on sairaus, joka vain odottaa puhkeamistaan me voidaan sysiä häntä ihan vapaasti. Me voidaan neuvoa ja komentaa häntä ihan loppumattomiin. Väistele sairauttasi”, näin kertoo taidehistorioitsija ja tietokirjailija Anna Kortelainen Kosmos-ohjelmassa Nainen, hysteria, tavaratalo.

 • Hysteerikkoja ja luonnonoikkuja – Naisen mutkainen tie itsenäiseksi kiinnostaa tutkija Anna Kortelaista

  10.07.2013 Elävä arkisto

  Kapinoivat naiset on leimattu jopa hysteerikoiksi.

  Naisen rooli on ollut usein yksipuolinen ja ahdas. Yhteiskunta on sallinut naiselle vain yhden paikan, jossa vaikuttaa: kodin. Kapinoivat ja tilaa vaativat naiset on leimattu jopa hysteerikoiksi. Tutkija Anna Kortelainen on perehtynyt länsimaisen naisen historiaan 1800-luvulta tähän päivään. Erilaiset kohtalot kuten L. Onervan epäsovinnainen elämä tai Edelfeltin vaimon tragedia piirtävät kuvaa naisen roolista, siitä mikä on ollut hyväksyttävää ja mikä ei.

 • Anna Kortelainen elää ja tutkii naisen elämää kolmella vuosisadalla

  17.06.2013 Elävä arkisto

  Kortelainen tutkii sitä, minkä useimmat sivuuttavat.

  Taidehistorioitsija ja tietokirjailija Anna Kortelainen on omaperäinen tieteentekijä. Hän tutkii sitä, minkä useimmat yleensä sivuuttavat ja samaistuu ennemmin Neiti Etsivään kuin akateemiseen tutkijaan. Omien sanojensa mukaan hän metsästää johtolankoja ja tuo niitä ihmisille katsottavaksi. Kortelainen onkin yksi viime vuosien valovoimaisimpia tieteen popularisoijia.

 • Kun aids tuli Suomeen

  30.11.2012 Elävä arkisto

  Tietoisku kertoi Suomen ensimmäisestä AIDS-löydöstä (1983).

  Ensimmäinen suomalainen aids-tapaus löydettiin kesällä 1983. Alkoi pelon aikakausi, joka veti lääkärien ilmeet vakaviksi ja kauhistutti suomalaisia. Tiedon lisääntyessä tappava tauti kiritti tutkimusta ja pakotti monet tarkistamaan tapansa ja ennakkoluulonsa.

 • Pimeydestä valoon

  25.11.2010 Elävä arkisto

  Valon vaikutus ihmisiin ja luontoon

  Maalailevassa dokumentissa tutkitaan miten valon ja pimeän vaihtelut vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen ja luontoon.

 • Ihmisiä kaamoksen keskellä

  15.11.2010 Elävä arkisto

  Elämää valon ja pimeän rajalla.

  "Tämä on maa kaukana pohjoisessa valon ja pimeän rajalla. Tämä on maa, jota ei alunperin ole ihmisen asumaksi tarkoitettu, maa jolle entisaikojen matkakirjailijat mielellään antoivat nimen hysteria."

 • Pandemia, piikki ja paniikki

  20.09.2010 MOT

  Sikainfluenssaviruksen selässä Suomeen levisi poikkeuksellinen influenssapaniikki. Rokotuksiin ryhdyttiin kiireellä, niiden tehosta ei ehditty saada varmaa näyttöä, ja niistä luovuttiin julkisen sanan epäiltyä vakavia sivuvaikutuksia.

 • Sairaus kirjallisuudessa: Mielen sairaudet

  13.11.2007 Akuutti

  Mielenterveyden häiriöt kaunokirjallisuudessa

  Mielenterveyden häiriöt kaunokirjallisuudessa

 • Marko Tapio ja Arktinen hysteria

  18.10.2007 Elävä arkisto

  Tapion pääteos oli teemoiltaan aikaansa edellä.

  Kirjailija Marko Tapion pääteosta Arktinen hysteria pidetään vastineena Väinö Linnan Pohjantähti-trilogialle ja Tuntemattomalle sotilaalle. Neliosaiseksi suunnitellusta teossarjasta ehti ilmestyä kaksi osaa ennen kirjailijan kuolemaa.

 • Pyörivät Pulterit villitsivät Yyterissä

  29.06.2007 Elävä arkisto

  The Rolling Stones Yyterin juhannuksessa 1965

  The Rolling Stones saapui ensivisiitille Suomeen juhannusaattona 1965. Fanivastaanotto Turun lentokentällä sujui ilman pelättyjä "hysteerisiä kohtauksia”. Yyterin konserttiyleisö sitä vastoin osoitti kykynsä villiintyä kansainväliseen tyyliin.

 • Vierivät kivet tutkittiin tullissa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Rolling Stones saapui Suomeen toista kertaa 1970.

  Rolling Stones konsertoi Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1970. Tällä toisella Suomen-vierailulla vastaanottokomiteaan kuuluivat jo huumekoirat.