Hyppää pääsisältöön

magneettikentät

 • Varis on fiksumpi kuin koira

  10.11.2017 Kulttuuri

  Linnut ovat yllättävän viisaita

  Linnut kiehtovat monia, myös minua. Ne ovat kauniita, kevyitä ja laulutaitoisia. Eniten kadehdin niiden lentokykyä. Linnut ovat myös fiksuja ja sosiaalisia. Olen usein kuulevinani, että ne siellä puiden latvoissa vitsailevat ja naureskelevat keskenään meille maan matosille.

 • Prisma: Voiko painovoimaa hallita?

  27.01.2017 Yle TV1

  Painovoima on salaisin luonnon perusvoimista.

  Lentävät autot, poimuajo ja avaruusmatkat tähtiin kuulostavat scifiltä, mutta eivät ehkä ole enää kovin kaukaista tulevaisuutta.

 • Hämmästy maailmasta: Näppäimistösi osaa lukea sinua

  24.02.2015 Tiede

  Tietokoneen näppäimistö tunnistaa kirjoittajan ja osaa myös hyödyntää käyttäjänsä energiaa voimanlähteenä. Atlantalaistutkijat kehittivät vastikään sormenpäiden sähkövarausta hyödyntävän näppäimistön, jolla on mitä moninaisimpia ulottuvuuksia.

 • Lintujen pesintä ja muutto

  18.01.2013 Oppiminen

  Lintujen pesintä ja muutto

  Lintulajien elinympäristöissä on suuria eroavaisuuksia. Kurki kokoaa pesäkekonsa suolle, kiiruna elää tuntureilla, kalalokki hakeutuu järville ja saaristoon. Monet lajit lähtevät talven lähestyessä etelämmäksi lämpimämmille alueille.

 • Planeettojen synty

  03.09.2012 Oppiminen

  Planeettojen synty

  Aurinkokuntamme planeetat saivat alkunsa sekasortoisen törmäilyn seurauksena, kun vastasyttyneen Auringon lähellä olevat hiukkaset alkoivat tiivistyä. Maa sai alkunsa lähes 4 600 miljoonaa vuotta sitten, ja siitä lähtien se on ollut jatkuvassa muutoksessa. Kuinka maan ikä on onnistuttu selvittämään? Millainen planeettamme oli vaikkapa miljoona vuotta sitten? Milloin elämä alkoi?