Hyppää pääsisältöön

taistelut

 • Talvisodan päättymisen 80-vuotispäivä näkyy Ylen ohjelmistossa

  09.03.2020 Ohjelmat

  Talvisota päättyi 13.3.1940.

  Talvisodan päättymisestä tulee perjantaina kuluneeksi 80 vuotta. Ylen ohjelmistossa vuosipäivä näkyy ja kuuluu lähiaikoina monin eri tavoin.

 • Talvisota – ensimmäinen torjuntavoitto

  21.11.2019 Yle TV1

  Dokumenttielokuva talvisodan taustoista ja taisteluista.

  Dokumenttielokuva kertoo talvisodan taustoista ja taisteluista.

 • Historia: Sodan synkkä varjo

  28.07.2019 Yle TV1

  Miten sota vaikuttaa mielenterveyteen?

  Brittidokumentti tutkii, miten sota vaikuttaa taisteluihin osallistuneiden mielenterveyteen?

 • Erkki Palolampi: Kollaa kestää – Mistä suomalainen sotilas sai taistelutahtoa?

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1940 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1940 teokseen.

 • Ulkolinja: Kaksi askelta kuolemaan

  14.12.2016 Yle TV1

  Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita etulinjassa.

  Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita etulinjassa ja oli paikalla, kun arvostettu kurdisotilas purki viimeisen miinansa.

 • Historia: Syväluotauksessa Omaha Beach

  14.02.2016 Yle TV1

  Mitä tapahtui Normandian maihinnousussa Omaha Beachilla?

  Uuden 3D-tekniikan avulla selvitetään, mitä tapahtui ja miltä näytti Normandian maihinnousu Omaha Beachin rantakaistaleella.

 • Palaavat ISIS-taistelijat huolettavat Supoa

  13.05.2015 MOT

  Suomesta lähtenyt kuutisenkymmentä ihmistä Syyriaan sotimaan

  Suomesta on lähtenyt jo kuutisenkymmentä ihmistä Syyriaan sotimaan. Supon mukaan joukko kasvaa edelleen.

 • Jos sota syttyisi nyt, lähtisivätkö miehet jälleen rintamalle?

  18.02.2015 Historia

  Talvisota 2015 poikkeaisi monella tavalla talvisodasta 39 - 40: nykysota olisi nopeatempoisempaa, liikkuvampaa ja aikaan tai paikkaan sitoutumattomampaa. Mutta yhä olisi vihollisen joukkoja, jotka pyrkisivät joko saamaan alueitamme haltuunsa tai tuhoamaan joukkojamme. Taistelu saatettaisiin kuitenkin käydä nykysodassa rintaman sijaan "kaikkialla".

 • Miten teknologia on kehittynyt talvisodan ajoista?

  18.02.2015 Historia

  Tekniikka on kehittynyt valtavasti talvisodan ajoista, esim. pimeätoimintavälineet, paikantamisvälineet ja valvontavälineet mahdollistaisivat laajemman ja nopeamman toiminnan. Silti yhä tarvitaan taitoja toimia myös rajoittuneissa olosuhteissa.

 • Erilainen muurahaistyttö Caru seikkailee

  27.10.2014 Elävä arkisto

  Kaunis piirroskuvitus on Aivo Taivalvuon käsialaa.

  Piirrostarina muurahaiskeossa syntyneen Caru-tytön seikkailuista on tarina kasvamisesta, erilaisuudesta ja oppimisesta. Tarinan on kirjoittanut Kristiina Taivalvuo ja kaunis piirroskuvitus on Aivo Taivalvuon käsialaa.

 • ”Heijän perkeleijen puhheista”

  10.09.2014 Kulttuuri

  Millainen jatkosota on ollut kirjailijan silmin?

  ”Siellä ministeri paasaa”, toteaa Mielonen Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan loppusivuilla ja kehottaa miehiä kuuntelemaan. ”Heijän perkeleijen puhheista”, kuittaa Rahikainen tilanteen. Jatkosodan aikaan radiosta tuli muutakin kuin ministereiden puheita. Polun varrelta jatkosotaa käsitteleviä kaunokirjoja Kirjakerhoa varten - ja parhaita propagandapaloja arkistoista keräsi toimittaja Jukka Kuosmanen.

 • Sota, joka myrkytti Syyrian

  16.05.2014 Elävä arkisto

  Niklas Meltio kuvasi Syyrian sotaa 2013.

  Vuoden 2011 alussa Syyrian korruptoituneen itsevaltiaan Bashar al-Assadin vastainen liikehdintä muuttui sodaksi presidentille lojaalien ja opposition joukkojen välillä. Vuonna 2013 Ulkolinjan dokumentti kertoi jo kolmatta vuotta jatkuvan sodan järjettömyydestä kuvaaja Niklas Meltion silmin. Taistelut eivät kunnioittaneet ihmishenkiä tai kulttuurihistoriaa.

 • Syövästä ja sanoista

  11.04.2014 Terveys

  Mitä sanoja käytät, kun kohtaat syöpää sairastavan läheisesi? Kultakuumeen toimittaja Tuomas Karemo käsittelee kolumnissaan sairastamiseen liittyviä kliseitä.

 • Ukrainalaiset kävivät jälleen taistoon Maidanilla

  20.02.2014 Elävä arkisto

  Vuonna 2013 lähtivät ukrainalaiset joukolla osoittamaan mieltään jo perinteiselle paikalle, Kiovan Itsenäisyyden aukiolle, Maidanille. Seuraavana vuonna nuo mielenosoitukset olivat kärjistyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi mellakkapoliisin kanssa.

 • Eläkeläispariskunnan taistelu oman kotinsa puolesta

  19.12.2013 Elävä arkisto

  Oma tupa, oma lupa. Vai onko sittenkään näin? MOT:n Häätö-Blues vuodelta 2006 kertoo espoolaisesta eläkeläisparista, joka häädettiin omasta velattomasta asunnostaan kansainvälisen rakennusyhtiön suunnitelmien tieltä.

 • Nelson Mandelan vapautuminen valoi toivoa Etelä-Afrikkaan

  11.12.2013 Elävä arkisto

  Nelson Mandela toi toivon

  Helmikuussa 1990 Nelson Mandela astui vapauteen 27 vankilassa vietetyn vuoden jälkeen. "Nyt näemme valon, tiedämme minne olemme menossa", kiteytti tunnelmat eteläafrikkalainen Wandile Nkankula.

 • Itsenäisyyden tavoitteleminen johti Tšetšenian sodan kauheuksiin

  22.11.2013 Elävä arkisto

  Niin monien muiden tasavaltojen tavoin, myös Tšetšenia näki tilaisuuden itsenäisyyteen Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Moni muu itsenäistyikin, mutta Kaukasuksella Mustanmeren rannalla sijaitseva Tšetšenia oli Venäjän federaatiolle liian arvokas menetettäväksi. Lähti liikkeelle tapahtumasarja, jonka seurauksena syttyi Tšetšenian ensimmäinen sota vuonna 1994.

 • Hamlet 1970

  08.11.2013 Elävä arkisto

  Parikymppisten suomalaisten teatterintekijöiden televisiosovitus tiivisti William Shakespearen klassikkonäytelmän reiluun puoleentoista tuntiin. Filosofian, rakkauden ja vihan teemoista rakentui jännitysnäytelmä.

 • Kun Pyynikin kentällä kaikui Sieg Heil

  31.05.2013 Elävä arkisto

  Suomalainen SS-pataljoona palasi kotimaahan 1943.

  Suomesta koottiin välirauhan aikana vapaaehtoinen SS-pataljoona siteiden lujittamiseksi Saksan kanssa. Kun sotajoukko palasi maailmansodan itärintamalta kotimaahan kesäkuussa 1943, Suomi oli jo ottamassa etäisyyttä Kolmanteen valtakuntaan. Helsinkiin toivotun triumfin asemesta SS-miehille pidettiinkin matalamman profiilin juhlat Hangossa ja Tampereella. Niinpä Pyynikin kentällä kaikuivat 3.6.1943 Horst Wessel ja Mannerheimille osoitetut natsitervehdykset, joita marsalkka ei tosin ollut kuulemassa.

 • Ei rauhaa Libanoniin ilman Syyriaa

  22.05.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 1989 kuvankaunis rantakaupunki Beirut oli ollut sodan kourissa jo 15 vuotta. Libanonissa olivat taistelleet kristityt ja muslimit toisiaan, mutta myös itseään vastaan. Ulkolinjan raportti keskittyi etsimään mahdollisuutta rauhaan. Rauha riippuisi hyvin pitkälle arabimaailman mahtivaltiosta Syyriasta.

Sivut