Hyppää pääsisältöön

sosiaaliset normit

 • Kelvoton lisääntymään - Miksi minut olisi pakkosteriloitu?

  14.01.2019 Dokumentit

  Kysymykset ihannekansalaisesta eivät ole kadonneet.

  Dokumenttisarja Hyvissä aikeissa käsittelee rodunjalostuksen historiaa Suomessa. Sarjaa tehdessäni jouduin pohtimaan myös sitä, olisinko itse ollut kelvollinen kansalainen.

 • Lääkäri, merikapteeni ja pappi paljastavat tatuointinsa: “Suurin tatuointeihin liittyvä riski on ottaa ruma tatuointi”

  09.04.2018 Akuutti

  Millaisia tarinoita on tatuointien takana?

  Miten ihotautilääkäri on antanut tatuoida ihonsa? Saako papilla olla tatuointi? Lääkäri, pappi, merikapteeni ja diabetesta sairastava pariskunta paljastavat omat tatuointinsa.

 • Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

  23.02.2018 Näkökulmat

  Ohjeita ja mietteitä Kajom päästä

  Ajattelin päässä, että kirkkaan pakkaspäivän kunniaksi tekisin jonkin hyvän teon. Hykertelin miettiessäni, miten iloisiksi tulisivat he, joille sen hyvän teon tekisin. Pohdin, kuka tai ketkä olisivat hyvä kohde, ja sitten tulikin jo heti mieleen, että olisi huomaavaista olla avuksi naisille, noille Luojan laululintusille, jotka pörräävät ympäriinsä vailla huolen häivää..

 • Sininen hetkinen

  21.01.2018 Näkökulmat

  Kajo pakenee pakkaskelin yksitoikkoista sisäelämää

  -Hmm, sanoi nainen. Hän katsoi taivaalle, sitten minuun, ja sanoi -On kyllä aika sikakylmä. Mikset lennä itse?

 • Säilykepurkkitapaus

  28.09.2016 Näkökulmat

  Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

  Tongittiin pellosta esiin soikea, hartsipeitteinen purkki, omituisesti hehkuva. Olisi avattu siinä heti paikalla, mutta maatalouslomituksen harjoittelijanplanttu vaati, että piti toimittaa museovirastolle. Muinaismuistolakiin viitaten. Niinpä purkki kiikutettiin Museovirastolle...

 • Venäläisenä Suomessa

  11.04.2014 Elävä arkisto

  "Nykyään on aivan tavallista kuulla kadulla venäjää”, selostetaan dokumentissa vuodelta 1995. Tarkoitus on tutustua Suomessa asuviin ”tavallisiin venäläisiin, niihin joita ei yleensä uutisotsikoissa nähdä”. Ja tietenkin kysyä heiltä mitä he ajattelevat suomalaisista.

 • Modernissa yhteiskunnassa jokainen on riippuvainen muista

  13.09.2013 Elävä arkisto

  Länsimaisen yhteiskunnan kehitystä leimaa kaksijakoisuus: samalla kun ihminen on voinut yksilöityä yhä pidemmälle, on hänen riippuvuutensa muista kasvanut. Modernissa yhteiskunnassa yhdeksi tärkeimmistä asioista nousee luottamus, sillä yksilön hyvinvointi on yhtä aikaa omissa sekä täysin ventovieraiden käsissä.

 • Simpanssit eivät rankaise toisilta ryösteleviä

  28.08.2012 Tiede

  Ihmiset rankaisevat yhteisön normien rikkojia, vaikka teot eivät kohdistuisi heihin itseensä. Simpanssit puolestaan eivät rankaise toisiaan muihin kuin itseensä kohdistuvista varkauksista, saksalainen tutkimus paljastaa.

 • Anja Snellman: Parvekejumalat

  11.11.2010 Elävä arkisto

  Kirjailija Anja Snellman on jälleen tarttunut rohkeasti herkkään aiheeseen. Tyttönä ja naisena olemisen vaarallisuus on tässäkin yhtenä teemana. Tätä Snellman pohtii monikulttuurisuuden kautta.