Hyppää pääsisältöön

saarnaajat

 • Runeberg-palkittu Tapio Koivukari: Korpelalaisten seuroissa naida rytkytettiin

  01.02.2016 Kulttuuri

  Unissasaarnaajia ja uskonnollisia ääriliikkeitä

  Maria Åkerblom on Suomen tunnetuin unissasaarnaja. Jo nuorena tyttönä Åkerblom sai ihmiset hurmoksiin saarnoillaan, joita hän julisti transsissa. Mutta oli 1900-luvulla muitakin uskonnollisia merkillisyyksiä, mm. korpelalaisuus ja kartanolaisuus.

 • Taiteilijan joulusaarna

  24.12.2015 Draama

  Taiteilijan joulusaarnan tekijä Jani Leinonen

  Taiteilijan joulusaarna on pitkä perinne Yle Radio 1:n joulussa. Radioteatteri kutsuu vuosittain yhden taiteilijan puhumaan suunsa puhtaaksi. Tänä vuonna sen sai Tottelemattomuusnäyttelyn takaa taiteilija Jani Leinonen.

 • Eero Huoviselle saarnaaminen on osallistumista toisen ihmisen elämään

  29.10.2015 Kulttuuri

  Eero Huovisen uusi kirja pohtii, mistä on hyvä saarna tehty.

  Eero Huovisen uusi kirja pohtii, mistä on hyvä saarna tehty.

 • Jalovaaran rikostutkinta syyttäjälle

  20.03.2015 MOT

  Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran epäillään nostaneen itselleen lain vastaisesti yli sadan tuhannen euron vuosipalkkaa.

 • Maailmanlopun merkkejä vuonna 1967

  17.04.2014 Elävä arkisto

  Tiedemiesten todistusten mukaan maailmankaikkeus on niin lujaksi rakennettu, että sen tuhoutuminen jostain reaalisesta, sisäisestä syystä ei vaikuta mahdolliselta. Kuitenkin Raamatusta noin reilu kolmannes käsittelee tavalla tai toisella viimeisten aikojen tapahtumia. Näitä on myös kuvailtu perusteellisesti ja monet niistä vaikuttivat sopivan maailman tapahtumiin vuonna 1967. Olisiko maailmanloppu sittenkin tulossa?

 • Matka 1800-luvun Lappiin kertoo kalotin kansan ankarista oloista

  12.04.2013 Elävä arkisto

  Kuusiosainen sarja valottaa Suomen Lapin historiaa.

  Matka 1800-luvun Lappiin -sarja kertoo pohjoisen Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alkuperäiskansojen ja uudisasukkaiden vaiheista. Kuusiosaisen sarjan toimittaja on radion historiasarjojen konkari Jorma Kallenautio ja asiantuntijana Suomen historian dosentti Maria Lähteenmäki.

 • Demoneilla uhkaava saarnaaja on nykykirkolle kova pala purtavaksi

  26.02.2013 Elävä arkisto

  2013 esitetty MOT:n ohjelma.

  Helmikuussa 2013 esitetty MOT:n ohjelma hämmensi suomalaiset keskusteluun siitä, millaisia parannuskeinoja karismaattiset herätysliikkeet kansankirkkomme suojissa apua tarvitseville ihmisille oikein tarjoavat. Riivatuiksi katsottujen ihmisten auttaminen on osoittautunut myös hyväksi liiketoimeksi.

 • Horrossaarnaaja Helena Konttinen

  07.03.2011 Elävä arkisto

  Itärajan tuntumassa Uukuniemellä viime vuosisadan vaihteessa elänyt perheenäiti Helena Konttinen tuli poikkeuksellisen kykynsä ansiosta perustaneeksi herätysliikkeen.

 • Valtakunnan virallinen kasakka, Viktor Klimenko

  12.10.2010 Elävä arkisto

  Klimenko teki vuonna 2008 uuden aluevaltauksen.

  Saarnaajana ja hengellisenä laulajana tutuksi tullut Viktor Klimenko teki vuonna 2008 uuden aluevaltauksen esiintyessään AJ Annilan kauhuelokuvassa Sauna.

 • Elämä lahkon vankina

  04.02.2010 Elävä arkisto

  Kartanolaisuus jätti jälkensä lapsiin

  Saara Beckman, Leevi Laitinen ja Seija Vilén kertovat hätkähdyttävät kokemuksensa siitä, millaista elämä tiukasti suljetussa uskonlahkossa ahdistavimmillaan on.

 • Anne Pohtamo kertoo elämästään

  18.01.2010 Elävä arkisto

  Anne Pohtamo kruunattiin Miss Universumiksi vuonna 1975. Tie vei New Yorkin jetsetpiirien kautta yrittäjäksi ja evankelistaksi.

 • Romanit uskossa - kiitos Herra!

  01.06.2009 Elävä arkisto

  Suomen romanit ovat uskonnollista väkeä. He kiittävät Herraa laulaen ja ylistäen erityisesti helluntaikirkon romani-illoissa.

 • Juha Ruusuvuori: Pyhän kalan kultti

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Ruusuvuoren kirja Pyhän kalan kultti sijoittuu tulevaisuuteen. Ilmasto on lämmennyt, merivesi nousee ja ajaa ihmisiä pakosalle. Pohjois-Norjassa voimistuu uskonnollinen liike, joka saa voimaa Pyhästä kalasta.

 • Rikostarinoita historiasta: Unisaarnaaja

  04.03.2009 Elävä arkisto

  Maria Åkerblom oli hypnoottinen herätyssaarnaaja.

  Maria Åkerblom on yksi Suomen rikoshistorian omalaatuisimmista ja ristiriitaisimmista henkilöistä. Hän oli hypnoottinen herätyssaarnaaja, jolla oli satoja fanaattisia kannattajia.

 • Jouluyö, juhlayö Wäinö Solan ja Harmony Sistersin tulkintana

  27.11.2006 Elävä arkisto

  Joululaulu sävellettiin Itävallassa 1800-luvun alussa.

  Maailman ehkä tunnetuin joululaulu sävellettiin Itävallassa 1800-luvun alussa. Pohjoiseen Suomeenkin laulu kiiri vielä saman vuosisadan loppupuolella.

 • Yli-Vainio kaatoi ja paransi

  12.10.2006 Elävä arkisto

  Niilo Yli-Vainio nousi 1970-luvulla julkisuuteen kyvystään kaataa ja parantaa ihmisiä uskon voimalla. Mitä poikkeuksellisesta parannuskeinosta ajattelivat sairaudestaan parantunut, Yli-Vainio itse ja psykiatri?

 • Promootionvastainen promootiosaarnaaja

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Nuorten teologien kapina 1960-luvun lopulla ilmeni myös yliopiston promootiojuhlallisuuksien kritiikissä.