Hyppää pääsisältöön

vallankäyttö

 • Millaisia kokemuksia sinulla on ilkeydestä? Mitä teit silloin?

  07.02.2019 Yle Radio 1

  Ilkeily on vallankäyttöä.

  Ilkeily on vallankäyttöä.

 • Onko nainen parempi johtaja kuin mies, Merja Ylä-Anttila?

  17.04.2018 Elävä arkisto

  10 kirjaa vallasta -sarjan aiheena Katariina Suuri ja valta.

  10 kirjaa vallasta -sarjan (2012) kymmenennessä osassa aiheena oli Laila Hirvisaaren Minä, Katariina. Kirjassa 1700-luvun esifeministi hallitsee Venäjää. Onko nainen parempi johtaja kuin mies, pohtivat MTV3:n tuolloinen päätoimittaja Merja Ylä-Anttila, toimittaja Timo Harakka ja sarjan vakiovieras tietokirjailija Anna Kortelainen.

 • Eero Ritala ei ole lähdössä politiikkaan, ainakaan populistina

  02.11.2016 Tiede

  Eero Ritalan päivässä populistina oli jotain kammottavaa.

  Eero Ritalan päivässä populistina oli jotain kammottavaa.

 • Pelottele, yksinkertaista, pukeudu huonosti ja eroa - populismin kaava

  02.11.2016 Tiede

  Mistä aineksista rakentuu menestyvä populistipoliitikko?

  Näyttelijä Eero Ritala heittäytyi koehenkilöksi Prisma Studion testiin, jossa hänestä valmennettiin huippuasiantuntijoiden avustuksella populistipoliitikko!

 • Kun viemäröinti on taidetta

  10.12.2015 Kulttuuri

  Turner Prize on yksi maailman seuratuimmista palkinnoista

  Turner Prize on yksi maailman seuratuimmista palkinnoista

 • Naisen tie itsenäiseksi ei ollut helppoudella siloteltu

  10.07.2013 Elävä arkisto

  Kapinoivat naiset on leimattu jopa hysteerikoiksi.

  Naisen rooli on ollut usein yksipuolinen ja ahdas. Yhteiskunta on sallinut naiselle vain yhden paikan, jossa vaikuttaa: kodin. Kapinoivat ja tilaa vaativat naiset on leimattu jopa hysteerikoiksi. Tutkija Anna Kortelainen on perehtynyt länsimaisen naisen historiaan 1800-luvulta tähän päivään. Erilaiset kohtalot kuten L. Onervan epäsovinnainen elämä tai Edelfeltin vaimon tragedia piirtävät kuvaa naisen roolista, siitä mikä on ollut hyväksyttävää ja mikä ei.

 • Henry Laasanen ja miesten tasa-arvo-ongelmat

  14.06.2013 Elävä arkisto

  Yhteiskuntatieteilijä Henry Laasasen mukaan miehillä on Suomessa vakavampia tasa-arvo-ongelmia kuin naisilla. Laasanen saapui Aamu-tv:n vieraaksi vuoden 2008 karkauspäivänä.

 • Max Jakobson, Suomi ja puolueettomuus

  12.03.2013 Elävä arkisto

  "Tornikello seisoo, eikä naapurikaan pysty asiassa juuri nyt auttamaan", pohti Max Jakobson (1923-2013) laman alla 1992. Pitkän uran ulkopoliittisena taustavaikuttajana tehnyt Jakobson tunnettiin tarkkasilmäisenä keskustelijana, joka taisi myös kynänkäytön.

 • Hyvä veli -verkostot yleisin korruption muoto Suomessa

  02.10.2012 Elävä arkisto

  Rakenteellinen piilokorruptio voi olla huomaamaton ongelma.

  Laskettelureissu sulle, tuottoisa diili mulle. Suomessa on tutkimusten mukaan vähän suoraa korruptiota, mutta rakenteellista piilokorruptiota on hankalampi tutkia. Tyypillinen suomalainen korruption muoto ovat hyvä veli –verkostot, jotka vaikuttavat muun muassa kuntien päätöksentekoon.

 • Suomalainen korruptio - olematonta vai vaikeasti havaittavaa?

  21.09.2012 Elävä arkisto

  Onko Suomessa piilokorruptiota?

  Onko Suomi maailman vähiten korruptoitunut maa, kuten International Transparency -järjestö on todennut? Vai onko suomalainen korruptio niin läpinäkyvää, että se on läsnä kaikkialla hienojakoisesti kuin happi, kysyy lääkäri ja kirjailija Juhani Seppänen.

 • Matti Kekkonen tunsi isänsä ja isä poikansa

  20.09.2012 Elävä arkisto

  Urho Kekkosen poika Matti seurasi vuosikymmenten ajan aitiopaikalta maamme ylimmän johdon kulissien takaista toimintaa sekä osallistui siihen itsekin aktiivisesti järjestämällä kodissaan isänsä ja neuvostoagenttien välisiä salaisia tapaamisia. "Se oli kauhean jännittävää."

 • Saako presidentti hajottaa eduskunnan?

  18.08.2011 Elävä arkisto

  Keskustelua presidentin valtaoikeuksista.

  Eduskunnassa vallitsi vuoden 1988 presidentinvaalien jälkeen lähes puoluerajat ylittävä yksimielisyys presidentin vallan suitsimisesta. Laajempaa parlamentarismia kannattivat muun muassa tuoreet kansanedustajat Pekka Haavisto ja Anneli Jäätteenmäki.

 • Jari Tervo ja Kekkoslovakia

  06.07.2011 Elävä arkisto

  Kirjailija Jari Tervo suomii kovin sanoin käsityksiämme presidentti Kekkosen todellisesta merkityksestä Suomelle. Ne perustuvat näköispatsaaseen, hän sanoo.

 • Kuka auttaa datakansalaisen jaloilleen?

  28.04.2011 Blogit

  Minua koskevan tiedon pitäisi olla minun omaisuuttani, tai ainakin minun käytettävissäni.

 • Annakaisa Iivari: Tyttöministeri

  18.04.2011 Elävä arkisto

  Iiris Luoto on pikkupaikkakunnan väritön, keski-ikäinen perheenäiti ja opettaja. Hän nousee yllättäen kansanedustajaksi ja tyttöministeriksi, kuten häntä perinteiset arvot -puolueessa (PERA) miehet kutsuvat.

 • Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja rautahuone

  10.09.2010 Elävä arkisto

  Vaikka romaani alkaa kätkykuolemasta, varsinaisiksi rikoksiksi paljastuvat vuoteisiin kuolleet varakkaat naiset. Matti Yrjänä Joensuu jatkaa tutun yhteiskunnallisesti.

 • Avioliitto kriisissä 1984

  20.08.2010 Elävä arkisto

  Romanttinen rakkaus ja avioliitto. Sopivatko ne edes yhteen? Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1984 aiheena oli avioliiton kriisi.

 • Elina Loisa: Julkeat

  09.04.2010 Elävä arkisto

  Julkeat on äärimmäisen yhteiskunnallinen ja kantaaottava sukupolviromaani 1970-luvulla syntyneistä nuorista aikuisista. Pummit, siipeilijät ja pudokkaat ovat tekoahdetun yhteiskunnan jämäpaloja Elina Loisan esikoisromaanissa.

 • Viiden vuosikymmenen ikkuna -dokumentti kuvaa toimittajien ja poliitikkojen näkemyksiä totuudesta uutisoinnissa

  31.08.2009 Elävä arkisto

  Uutisten vaikeita valintoja Harri Palmolahden dokumentissa

  Ylen Tv-uutiset on ollut vuodesta 1959 suomalaisten ikkuna ympäröivään maailmaan. Harri Palmolahden dokumentissa tekijät muistelevat uutisten vaiheita ja vaikeitakin valintoja. Kullakin ajalla on oma totuutensa. Ohjelma seuraa Ylen Tv-uutisten taivalta toimituksen ensiaskelista 2010-luvun luvun taitteeseen asti. Dokumentti ruotii journalistien logiikkaa Kekkos-palvonnasta nykypäivän skandaaleihin.

 • Kai R. Lehtosen Historiaa pitkin poikin

  20.07.2009 Elävä arkisto

  Ovatko asiat muuttuneet nykypäivään mennessä?

  Filosofian tohtori Kai R. Lehtonen pakinoi ohjelmassaan monista yhteiskunnallisista ja poliittisista asioista. Aiheita tarkastellaan niin menneisyyden kuin nykyisyydenkin valossa. Ovatko asiat muuttuneet nykypäivään mennessä?

Sivut