Hyppää pääsisältöön

amerikkalaisuus

 • Amerikan ääni kertoo 12 tähden tarinan Marilynistä Madonnaan

  09.06.2015 Kulttuuri

  Radiosarja tähteydestä, Amerikasta ja populaarikulttuurista

  Pekka Laineen 12-osainen radiosarja kertoo myyttisistä tähtihahmoista, amerikkalaisuudesta ja siitä miten yksilöhistorian säikeet kietoutuvat Amerikan ääneksi. Päähenkilöinä mm. Marilyn, Madonna, Elvis, Frank Sinatra, Clint Eastwood, Bob Dylan ja Michael Jackson.

 • Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

  21.11.2014 Kulttuuri

  Eläinuhri tieteen alttarille

 • Amerikan raamattuvyöhykkeeltä löytyvät konservatismin kasvot

  18.11.2014 Elävä arkisto

  Toimittaja Petri Sarvamaa teki matkan Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeelle vuonna 1995. Konservatiivisista arvoistaan tunnetulla alueella yhteenotot liberaalimpien ajatusmaailmojen kanssa ovat ajoittain äityneet väkivaltaisiksikin. Kiistoista tulenarimpia on naisten oikeus aborttiin.

 • Hurjapää Artsi Nyqvistin ura oli täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita

  05.11.2014 Elävä arkisto

  Moottoripyörätemppuilija esiintyy ja muistelee uraansa.

  Arto "Artsi" Nyqvist muistetaan temppuilustaan moottoripyörän selässä ja roikkumisesta sen perässä puukengät jalassa sauhuten. Mies pääsi otsikoihin hyppättyään Lahden pikkumäestä rättisitikkalla. Harva kuitenkaan muistaa, että Nyqvistin uralle mahtuu myös Ylen Ison Pajan rodeokilpailun voitto.

 • Pulp Fiction 20 vuotta myöhemmin

  07.10.2014 Elokuvat

  Pulp Fiction -elokuvan USA:n ensi-illasta tulee lokakuussa 20 vuotta. Onko palkittu, moderni ja kehuttu elokuva vielä moderni? Miksi elokuva oli vuonna 1994 niin mieleenpainuva? Filmiryhmän vieraana käsikirjoittaja-ohjaaja Laura Ruohonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Aristoteleen kantapää ja Amerikan meininki

  23.09.2014 Kulttuuri

  Onko USA vain sattumanvarainen Euroopan paikannimien ja historian kuvajainen?

 • Burger King, Carrols ja Clock syöttivät amerikkalaista ideologiaa

  21.11.2013 Elävä arkisto

  Hampurilaisketjut laajensivat markkinoitaan Suomessa 1984.

  Hampurilaisten myyntiin erikoistuneet ravintolaketjut laajensivat rajusti markkinoitaan Suomessa 1984. Pikaruokaketjujen uutisoitiin myyvän hampurilaisten ohella myös ylikansallista ilmapiiriä. "Sheeseburger" ja "frens fries" uhkasivat nakkien ja muusin asemaa.

 • Love Connectionin läheiset valitsevat naiset poikamiehille

  10.10.2013 Elämä

  Love Connectionissa Henri, Markus ja Matti etsivät rakkautta Suomesta. Ennen Suomeen saapumistaan miehet pääsevät näkemään videotervehdyksiä, joita heistä kiinnostuneet naiset ovat heille tehneet. Katso esimakua siitä, miten poikamiesten läheiset sanovat painavan sanansa morsianehdokkaista.

 • Love Connectionin miehet elävät kahden maailman välissä

  03.07.2013 Elämä

  Matti, Henri ja Markus ovat Love Connectionin amerikkalaiset poikamiehet. Mitä suomalaisuus merkitsee miehille? Löytyykö Se Oikea?

 • Love Connection: Nuutti Takkinen on Amerikan sulhojen ystävä

  21.05.2013 Elämä

  Love Connectionin amerikkalaiset miehet saapuvat kesäksi Suomeen tutustumaan juuriinsa ja etsimään rakkautta. Amerikan sulhojen Suomi-oppaana toimii Nuutti Takkinen. 

 • Love Connection: Markus, Henri ja Matti saivat eniten kirjeitä

  28.02.2013 Terveys

  Amerikkalaisista poikamiehistä Markus, Henri ja Matti pääsevät mukaan uuteen ohjelmaan etsimään rakkautta Suomesta. Tyttöystäväehdokkaita koekuvataan parhaillaan.

 • Love connection

  30.01.2013 Elämä

  Tänä kesänä kolme suomensukuista amerikkalaista, hurmaavaa poikamiestä tulee Suomeen tutustumaan suomalaisiin sukujuuriinsa ja etsimään Suurta Rakkautta.

 • Vaihtarina Jenkkilässä – suomalaisnuorten vaihto-oppilasbuumi 1980- ja 1990-luvuilla

  11.04.2012 Elävä arkisto

  Osa heistä sai maistaa amerikkalaista unelmaa, osa pettyi.

  1980- ja 1990-lukujen taitteessa Suomessa koettiin oikea vaihtaribuumi. Yhä useampi suomalainen lukiolainen päätti suunnata vuodeksi Yhdysvaltoihin viettämään vaihto-oppilasvuottaan. Nuoret halusivat kokea amerikkalaisuuden, jonka he olivat nähneet televisiossa ja elokuvissa. Toiset heistä saivatkin maistaa palan amerikkalaista unelmaa, toiset joutuivat pettymään.

 • Jenkkivaihtari Lappeenrannassa

  05.04.2012 Elävä arkisto

  "Vaihto-oppilas haluaa Eurooppaan mutta joutuukin Suomeen."

  ”Amerikkalainen vaihto-oppilas haluaa Eurooppaan mutta joutuukin Suomeen. Hän tyytyy kuitenkin kohtaloonsa, koska Suomi kuulostaa jännittävältä.” Näin kiteyttää vuonna 1986 valmistunut Suomivuosi-dokumentti amerikkalaisen vaihto-oppilaan tunnelmia. Suomivuosi-dokumentissa seurataan 16-vuotiaan amerikkalaistytön Korina Dunnin vaihto-oppilasvuotta Lappeenrannassa.

 • Timo T. A. Mikkonen ja Amerikka

  11.10.2011 Elävä arkisto

  Mikkonen tunnetaan suurena Amerikan-ystävänä

  Mikkonen tunnetaan suurena Amerikan-ystävänä

 • Timo T. A. Mikkonen kohtaa Andyn

  07.10.2011 Elävä arkisto

  Jukka Puotila on Andyn ja T. A.:n fani

  Ainakin yksi asia yhdistää Andy McCoyta ja Timo T. A. Mikkosta. Kummallakin heistä on faninsa, ja yksi heistä on Jukka Puotila. Kultajukka ja Kumppanit -tv-ohjelma lähetettiin vuonna 2000.

 • Timo T. A. Mikkonen miettii mediaa

  06.10.2011 Elävä arkisto

  Arto Nyberg haastatteli Mikkosta kesällä 2010

  Arto Nyberg haastatteli toimittajakonkari Timo T. A. Mikkosta heinäkuussa 2010. Pienen tauon jälkeen Mikkosta oli vastikään nähty julkisuudessa tosi-tv-formaatissa koko perheensä voimin. Nybergiä kiinnosti tietää, miten julkisuuden tekijä ja sen kokija suhtautui uuteen mediaan. Entä harrastettiinko Mikkosilla milloinkaan mediapaastoa? Mediapersoonaksi nimitetty Timo T. A. Mikkonen myöntää olleensa monessa mukana, mutta toivoo, että häntä nimitettäisiin valtiotieteiden maisteriksi.

 • Rock-Suomi-bonuksia 4: Amerikan ääni

  22.11.2010 Elävä arkisto

  Lisämateriaalia Rock-Suomen myyttiseen americanaan.

  Rock´n´roll toi tullessaan myyttisen americanan osaksi suomalaista nuorisokulttuuria. Rock-Suomen juurimusiikkijakson tunnelmia voi jatkaa uppoutumalla piehtaroimaan Elävän arkiston bonusmateriaalin parissa.

 • Hande Nurmio ja Vanha Isäntä: I Ain´t Got No Home

  22.11.2010 Elävä arkisto

  Hannu "Tuomari" Nurmio aloitti julkisen uransa amerikkalaisen folk- ja countymusiikin tulkitsijana. Marraskuussa 1977 hän esiintyi Helsingin Laulufestivaalilla Vanha Isäntä -yhtyeen kanssa.

 • Mario Vargas Llosa on entinen yhteiskunnan vihollinen

  08.10.2010 Elävä arkisto

  Perulainen kirjailija Mario Vargas Llosa sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon lokakuussa 2010. Sitä ennen entisestä vasemmistoradikaalista oli vuosikymmenien saatossa tullut globalisaation puolestapuhuja.

Sivut