Hyppää pääsisältöön

varsinaissuomalaiset

 • Heimoerot: varsinaissuomalaiset

  23.10.2015 Puoli seitsemän

  Minkälaisia varsinaissuomalaiset ovat oikeasti? Katso video!

  Minkälaisia varsinaissuomalaiset ovat oikeasti? Katso video!

 • Seiväshyppääjä Minna Nikkasen vahvuus on hypyn alku

  26.08.2015 Elävä arkisto

  Minna Nikkanen nousi nuorena Suomen parhaaksi

  Minna Nikkasesta tuli jo nuorena suomalaisen naisseiväshypyn pioneeri, kun hän voitti nuorten Euroopan mestaruuden vuonna 2007.

 • Uusikaupunki teollistui vauhdilla

  10.04.2015 Elävä arkisto

  Dokumentti teollistumisen seurauksista Uudessakaupungissa.

  Arvi Auvisen ohjaama kantaaottava dokumentti vuodelta 1970 kertoo nopean teollistumisen seurauksista ihmisten, kaupungin ja luonnon välisissä suhteissa Suomen teollistuneimmalla paikkakunnalla, Uudessakaupungissa.

 • Runoraadin joulurunot etsivät tarkoitusta ja tunnelmaa

  20.12.2012 Elävä arkisto

  Runoraati on halunnut haastaa nykyrunoilijoita kirjoittamaan uusia runoja myös joulusta. Vuonna 2005 haasteen ottivat vastaan aiempien raatien voittajat Ilpo Tiihonen, Jukka Itkonen, Heli Laaksonen, Saila Susiluoto ja Mikko Rimminen. Nykyrunoilijoiden ote jouluun on surumielinen, muisteleva, joulun tarkoitusta ja tunnelmaa etsivä, kriittinenkin.

 • Boycottilla oli iso isku

  29.07.2010 Elävä arkisto

  Turkulaisen rockin vientitoivo livenä ja musiikivideoilla.

  Boycott, keulakuvinaan punatukkainen Tommi Läntinen ja kitaristi Ari "Hombre" Lampinen, oli turkulaisen rockin vientitoivo 1980-luvulla. Vuonna 1987 Yle tallensi tuoretta bändiä Elmujen liiton itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingin jäähallissa. Artikkeliin on myös koottu yhtyeen musiikkividoeoita vuosien varrelta Ylen ohjelmista.

 • Miten minusta tuli minä: Heli Laaksonen

  07.07.2010 Elävä arkisto

  Heli Laaksonen rakastui tarinoihin ja kieleen jo pikkutyttönä. Lukemaan hän oppi 5-vuotiaana ja lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan Turun yliopistoon Suomen kieltä.

 • Pekka Loukiala, vuoden 1961 rock-kuningas

  24.03.2010 Elävä arkisto

  Turun rockpioneeri oli mukana myös kuulussa Rock Showssa.

  Pekka Loukiala kuului Suomen rock & roll -pioneereihin. Vuonna 1961 maan rock-kuninkaaksi äänestetty nuorukainen oli samana vuonna mukana myös uraauurtavassa Rock Show -konserttisarjassa.

 • Tuula Amberla laulaa Lulusta ja Lonasta

  18.01.2010 Elävä arkisto

  Turkulainen Tuula Amberla nousi koko Suomen kansan tietoisuuteen Jukka Alihangan jatsahtavalla Lulu-hitillä vuonna 1984.

 • M. A. Numminen opettaa laulua

  12.03.2009 Elävä arkisto

  Kansainvälisesti tunnettu baritonilaulaja M. A. Numminen paljastaa äänensä salaisuudet sopraano Mari Palolle ja professori Petteri Salomaalle.

 • Yrjö Jylhä: Kaivo

  17.09.2008 Elävä arkisto

  Yrjö Jylhän runo Kaivo

  Yrjö Jylhän Kiirastuli-teoksessa on joukko sodan kauheuksia kuvaavia runoja. Kaivo kertoo haavoittuneen miehen pienestä toiveesta, tilkasta vettä.

 • M. A. Numminen aloitti laulamisen koemielessä

  22.02.2007 Elävä arkisto

  Vokalisti halusi tutkia, mitä hänen äänestään ajateltiin.

  Kansantaiteilija Mauri Antero Nummisen julkinen vokalistinura käynnistyi Turussa vuonna 1963. Tarkoituksena oli tutkia, mitä ihmiset tuumivat hänen kauniista lauluäänestään.

 • Tangon merkkimies Unto Mononen

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Unto Monosen ensimmäiset levytetyt sävellykset, niiden joukossa Satumaa, ovat 1950-luvun alusta. ”Melodia tulee tuolta jostakin siniseltä taivaalta", tangon suurmies kertoi menetelmistään.