Hyppää pääsisältöön

luomutilat

 • Kuorttisen luomukanalassa kanoille lauletaan

  28.05.2016 Elämä

  Luomukanalan elämää seuraamassa.

  Kun tuhatpäinen kanalauma kotkottaa ja kukot kiekuu päälle, on korvissa pitelemistä. Kuorttisen luomukanalassa kanat saavat vapaasti kuopsuttaa, liikkua ulkona ja seurata vuorokaudenvaihteluja ikkunasta.

 • Tätä et tiennyt lehmistä

  23.10.2015 Puoli seitsemän

  Lehmä tunnistaa ihmisen kävelytyylistä.

  Suomessa on 285000 lypsylehmää. Niistä on luomulehmiä 7354. Luomulehmät eroavat tavallisista tuotantolehmistä monin tavoin. Luomulehmille ei saa syöttää keinotekoisesti lannoitettua ruokaa, luonnonmukainen lannoite käy. Luomutilalla lehmien elintilojen on oltava väljiä. Yli 30 lehmän navetan on oltava pihatto ja lehmien tulee päästä ulkoilemaan halutessaan kesät talvet. Laiduntaminen on pakollista kaikissa navetoissa. Lääkityksissä noudatetaan tiukkaa kontrollia ja lääkityksen jälkeen on kaksinkertaiset varoajat tavalliseen karjaan verrattuna.

 • Raakamaito – uskaltaako sitä juoda?

  02.03.2015 Akuutti

  Lämmintä ja paksua. Rasva kiinnittyy kitalakeen ja jää pyörimään suuhun. Puistattavat lapsuusmuistot mielessäni astuin sisälle Oravan luomutilalle hakemaan elämäni ensimmäistä raakamaitolitraa.

 • Luomuruoka – terveellisempää vai ei?

  02.03.2015 Akuutti

  Osa vannoo luomun nimeen, toisia koko luomutouhu ärsyttää. Luomuruoalla on vahva leima terveellisempänä ja puhtaampana vaihtoehtona. Onko se sitä oikeasti?

 • Karsinasta kauppaan -elokuvassa tehdyistä valinnoista

  13.02.2015 Dox@net

  Elokuvan Karsinasta kauppaan ohjaaja Marika Väisänen avaa muutamia valintoja joita elokuvaprosessin aikana tehtiin ja haastaa lihatalot keskusteluun mukaan.

 • Karsinasta kauppaan

  18.12.2014 Dox@net

  Interaktiivinen dokumentti kanan ja sian elämästä.

  Karsinasta kauppaan on interaktiivinen dokumentti, joka avaa katsojalle oven erilaisiin sikaloihin ja kanaloihin eri puolilla Suomea. Näet ilman dramatisointia ja romantisointia, mitä tapahtuu hautomossa ja teurastamossa.

 • 1950-luvun maatilalla

  13.08.2007 Oppiminen

  1950-luvun maatilalla

  Toimittaja Juha Laaksonen tutustuu Turussa Kuralan Kylämäen museoalueella 1950-luvun maatilan elämään.