Hyppää pääsisältöön

sijamuodot

 • "Kummalliset" kielenpiirteet kiinnostavat yhä – Kielitoimisto saanut satoja havaintoja

  04.09.2016 Yle Uutiset

  Yleiskielen seurantatalkoissa kuka tahansa voi kertoa kielenpiirteistä, jotka ovat herättäneet huomiota tai kummastusta. Havaintoja on kerätty nyt puoli vuotta. Huomiota on kiinnitetty erityisesti sanastoon, esimerkiksi runsaaseen liioittelevien sanojen käyttöön.

 • Kapusta Master - osa 2: Tapaamisia ja tutustumista

  04.05.2016 Oppiminen

  Verbien 1. taivutusluokka, sijamuoto prepositionaali.

  Venäjässä verbit taipuvat aivan kuten suomessakin, eli niillä on omat persoonapäätteet. Lisäksi tutustutaan yhteen venäjän kuudesta sijamuodosta eli prepositionaaliin. Dialogeissa esittäydytään eri tilanteissa.

 • Kapusta Master - osa 7: Tulevaisuudensuunnitelmia

  04.05.2016 Oppiminen

  Tulevan aikamuoto futuuri sekä sijamuoto instrumentaali.

  Tämän osan aiheita ovat verbin tulevaisuuden aikamuoto futuuri sekä yksi venäjän kuudesta sijamuodosta nimeltään instrumentaali.

 • Kapusta Master - osa 10: Kiitos vieraanvaraisuudesta ja näkemiin!

  04.05.2016 Oppiminen

  Kyläilyä sekä sijamuotojen kertausta.

  Tässä osassa kyläillään ja kohotetaan maljoja. Lisäksi opetellaan lisää prepositionaalin käyttöä sekä kerrataan vielä kaikki sijamuodot.

 • Supisuomea, osa 5: Paikallissijat ja vokaaliharmonia

  27.01.2016 Oppiminen

  Paikallissijojen muodostaminen ja monikkomuodot.

  Tässä osassa opetellaan paikallissijoja. Aloitetaan tutustumalla vokaaliharmoniaan. Käydään läpi paikallissijojen muodostaminen ja opetellaan paikallissijojen monikkomuodot.

 • Monet suomen kielen sanat on lainattu naapurista sellaisenaan

  22.12.2014 Yle Uutiset

  Jos sijamuodot lasketaan mukaan, niin suomen kielessä on peräti 1,5 miljoonaa sanaa. Muun muassa sana savotta tullut venäjän kielestä, mutta alun perin se on tarkoittanut eri asiaa.

 • KalPan pelityyliin ei kuulu abessiivi

  31.10.2014 Yle Urheilu

  Kiekossa, kiekolla, kiekosta kiekkoon mutta ei missään nimessä kiekotta. Pekkavirtalaisten jääkiekkosijamuotojen sisäistäminen vei KalPa-pelaajilta hetken aikaa mutta nyt on oppi jo perillä. Tai ainakin lähes perillä, näkeehän sen sarjataulukostakin.

 • Finnish among most difficult languages for English speakers

  14.06.2013 Yle News

  Learning a difficult language can be time-consuming, but that shouldn’t put off aspiring learners, says the US State Department’s Foreign Service Institute. According to a freshly-released list Finnish is among the group of languages the FSI considers to be the most difficult for English speakers to learn.

 • Sijamuodot ja sijapäätteet

  03.12.2012 Oppiminen

  Sijamuodot ja sijapäätteet

  Sijamuodot muodostetaan sanan vartalon ja sijapäätteen avulla. Yksikön sijamuotojen vartalo on yksikön genetiivi, monikon vartalona on monikon genetiivi.

 • Purnun kesänäyttelyn kävijämäärä kasvussa

  02.09.2011 Yle Uutiset

  Suomen vanhin, vuodesta 1967 toiminut, Purnun kesänäyttely Orivedellä veti taidekierrokselle yli 6 500 kävijää. Kävijämäärä on kasvanut tasaisesti parina viime kesänä. Purnussa on tänä vuonna ollut esillä muun muassa juuri Pohjoismaiden suurimman kuvataidepalkinnon, Carnegie- palkinnon kukkamaalauksistaan saaneen Heikki Marilan teoksia.

 • Suomen kielen opiskelijat saavat selitellä valintaansa

  15.07.2011 Yle Uutiset

  Lähes kaksisataa ulkomaista suomen kielen opiskelijaa on saapunut Suomeen kesäkurssille. Yliopistojen ja Cimon järjestämiä eri tasoisia suomenkursseja järjestetään Savonlinnassa, Oulussa, Vaasassa ja Helsingissä. Vain noin puolet hakijoista pääsee kurssille mukaan.

 • Puhutko roilaa?

  04.11.2010 Yle Uutiset

  Ari Welling suosittelee tekstiviestitse ja sähköpostitse käytävään viestintään uutta, kaikkien ymmärtämää kieltä. Tai ei sitä vielä ymmärretä, mutta sen voisi jokainen opetella. Se kieli ei ole nimeltään englanti eikä esperanto - sen nimi on ROILA.

 • Oulussa saamenkielinen väitöstilaisuus

  17.08.2001 Yle Uutiset
 • Aivoalueilla suomen kielessä tehtäväjako

  04.10.1999 Yle Uutiset