Hyppää pääsisältöön

yksineläjät

 • Kumpi tuo enemmän lohtua yksinäiselle: kissa vai koira?

  23.08.2019 Tiede

  Koira on Suomessa suositumpi lemmikkieläin kuin kissa.

  Koira on Suomessa suositumpi lemmikkieläin kuin kissa, mutta kumpi on parempi ystävä yksinäiselle?

 • Dora asuu yksin punaisessa puutalossa Lammholmin saarella

  06.05.2016 Elävä arkisto

  Dora ei tahdo muuttaa pois saareltaan.

  Dora Siivonen on pienen Lammholmin saaren ainoa vakinainen asukas. Pikkuserkku on huolissaan 87-vuotiaan Doran jaksamisesta, mutta tämä ei tahdo muuttaa punaisesta puutalostaan minnekään. Dokumentti Ulkosaariston uskomaton Dora (2013) seuraa sisukkaan naisen elämää Lammholmilla vuoden ajan. Kolme vuotta myöhemmin Dora, kotoisin ulkosaaristosta (2016) -dokumentissa Dora juhlii 90-vuotissyntymäpäiväänsä palvelutalossa. Kalaankin tekisi mieli, mutta yksin ei voi enää merelle lähteä.

 • Marja Hintikka Livessä keväällä 2016

  12.02.2016 Marja Hintikka Live

  10 viikkoa, 10 kuumaa vanhemmuusteemaa - #YleMHL

  MHL:n kevätkaudessa puhuttavat niin sisaruussuhteet, isovanhemmuus kuin harrastuksetkin. Tsekkaa koko lista ja vieraat tästä!

 • Jenny Lehtinen: Älä valita, ei minuakaan töissä ymmärretty

  15.01.2016 Marja Hintikka Live

  Lapseni pilasivat työkavereideni elämän.

  Vaikka lasten saaminen on ollut elämäni paras asia, ystäväpiirin ja työyhteisön reaktioita on välillä ollut vaikea kestää. Tienraivaajan osa on harvoin kiitollinen, mutta kieltämättä välillä tekisi mieli antaa takaisin. Kommentoida iänikuisten lasten flunssakierteiden ja valvottujen öiden kanssa kamppailevien ikätovereiden asioita samoilla sanoilla, joita he kymmenen vuotta sitten käyttivät, kirjoittaa MHL:n Jenny Lehtinen.

 • Heidi Suomi: Kärsin yksinäisyydestäni

  14.01.2016 Marja Hintikka Live

  Pääosin Suomi on kuitenkin tyytyväinen elämäänsä sinkkuna.

  Entinen huippu-urheilija ja juontaja Heidi Suomi on pääosin tyytyväinen elämäänsä sinkkuna. Hän kuitenkin myöntää, että ajoittain yksinäisyys vaivaa, vaikka elämässä paljon tapahtuukin. Heidi Suomi on vieraana Marja Hintikka Liven toisen kauden avausjaksossa maanantaina 18.1. yhdessä kansanedustaja Jani Toivolan kanssa. Kausi avataan Suuri sinkkukateus -teemalla.

 • Sano ääneen, mitä muilta kadehdit - opit tunnistamaan omat tarpeesi

  14.01.2016 Marja Hintikka Live

  Psykologi kertoo, miksi kateus voi olla myös hyvä asia.

  Ihmisellä on myötäsyntyinen haluta jotain muuta kuin mitä itsellä on. Omien kateuden kohteiden tunnistaminen voi kuitenkin olla hyvä asia. Sen avulla voi nimittäin havaita omat tarpeensa ja huomata myös sen, mikä omassa elämässä on hyvää, sanoo Väestöliiton psykologi Anna Salmi.

 • Kuusamon sokea erakko ei halunnut olla muiden tiellä

  17.11.2015 Elävä arkisto

  Dokumentti Voitto Käsmärannan vuodelta 1991.

  Vuonna 1991 esitetyssä dokumentissa seurataan vuoden ajan Kuusamon Kirpistöjärven rannalle erakoituneen Voitto Käsmärannan elämää. Käsmäranta oli sokea, mutta vamma ei ollut vienyt tuolloin 70-vuotiaan miehen elämänhaluja. Hän halusi selvitä yksin ilman ulkopuolisten apua.

 • Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma

  24.08.2015 Elävä arkisto

  Muurmannin suomalaisen miehen haastattelu 1991.

  Laatokan Mantsinsaari on ollut ihmisen asuttama ainakin 1000-luvulta lähtien. Yhdeksänsataa vuotta myöhemmin saari ehti olla erittäin omavarainen ja elinvoimainen asuinalue, mutta 1990-luvulle tultaessa saari oli enää vain muisto entisestään. Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma pohti A-studion Maailmankuvien haastattelussa omia mahdollisuuksiaan elää ja tulla toimeen saarella.

 • Onko yksinelävä yksinäinen?

  03.12.2014 Akuutti

  Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa. Mutta onko yksinelävä aina yksinäinen? Yksin elämiseen liittyviä tuntoja pohtivat yhden aikuisen taloudessa asuva Marja Vaiste ja diakoniatyöntekijä Raija Eeva.

 • Inhimillinen tekijä: Rakkautta seniori-iässä

  02.12.2014 Elämä

  Yhä useampi yli 60-vuotias solmii uuden parisuhteen.

  Yhä useampi yli 60-vuotias eroaa ja solmii eläkeiässä uuden parisuhteen. Millaista on rakastua vanhemmalla iällä?

 • Menkää vanhuksen kotiin!

  29.08.2014 Lupa välittää

  Tunnetko yksin asuvia vanhuksia? Monet heistä kärsivät yksinäisyydestä. Lupa välittää –tapahtuman järjestäminen yksinäisen vanhuksen tai miksei useammankin kotona tuo vanhuksille joulumielen!

 • Enska Mäntykangas polttaa tervaa Lapin erämaassa

  12.11.2013 Elävä arkisto

  Henkilökuva vuodelta 2011.

  Inarin metsässä porisee pata. Ensio "Enska" Mäntykangas siellä yksinäisyys ystävänään polttaa huippulaatuista tervaa, vaikka sen tuoksu on hänestä maailman hirvein haju.

 • Kahdeksan tavallista perhettä esittäytyi 1980-luvun lastenohjelmassa

  14.10.2013 Elävä arkisto

  Leikitäänkö kotia -ohjelmaa luotsasi Esa Pakarinen Jr.

  Leikitäänkö kotia? kysyi Esa Pakarinen Jr vuonna 1982. Lämminhenkisessä lastenohjelmassa Pakarinen leikki, puheli ja lauleli studiossa. Jokaisessa jaksossa tavattiin myös erilaisia suomalaisia perheitä.

 • Posion erakko Kala-Eemeli

  27.07.2011 Elävä arkisto

  Ympäröivä luonto antaa kaiken tarpeellisen.

  Omatekoisessa mökissään asuvalle Kala-Eemelille ympäröivä luonto antaa kaiken tarpeellisen. Kesäisillä kalavesillä seurana verkkojen laskussa on vain uskollinen ystävä Musti-koira.

 • Yksineläjiä ja yksinäisiä

  15.07.2010 Elävä arkisto

  Keskusteluja yksinäisyydestä.

  Yksineläjiä on Suomessa paljon ja sinkkutalouksien määrä kasvaa tasaista tahtia. Samaan aikaan yksinäisyyden aiheuttamasta ahdistuksesta on tullut miltei kansantauti, joka vaivaa kaikkia ikäluokkia. Ulkoiset olosuhteet eivät kuitenkaan ole ratkaisevin tekijä yksinäisyydessä, vaan se on ennemminkin ihmisen sisäinen tila, joka saattaa juontaa juurensa aina lapsuuteen asti.

 • 50 vuotta yksineloa

  12.07.2010 Elävä arkisto

  "Maailmassa on niin paljon hyvää, että se paha unohtuu"

  Keuruulainen Iisakki Saarimaa on asunut yksin yli 50 vuotta, mutta ei kärsi yksinäisyydestään. Valoisa asenne huokuu miehestä joka toteaa, että "maailmassa on niin paljon hyvää, että se paha unohtuu".

 • Sinkkuelämää

  09.07.2010 Elävä arkisto

  Yksin elämisen tilalle on tullut ilmiö nimeltä sinkkuus

  Negatiiviselta kalskahtavan yksinelämisen tilalle on tullut ilmiö nimeltä sinkkuus. Vanhasta piiasta voi kuoriutua supersinkku ja peräkammarin pojasta unelmien poikamies.

 • Elina Loisa: Julkeat

  09.04.2010 Elävä arkisto

  Julkeat on äärimmäisen yhteiskunnallinen ja kantaaottava sukupolviromaani 1970-luvulla syntyneistä nuorista aikuisista. Pummit, siipeilijät ja pudokkaat ovat tekoahdetun yhteiskunnan jämäpaloja Elina Loisan esikoisromaanissa.

 • Viisi yksinäistä

  24.03.2010 Elävä arkisto

  Maaseudulla asuu paljon yksinäisiä vanhuksia.

  Moni vanhus on jäänyt asumaan yksin maaseudulle lasten muutettua pois ja puolison kuoltua. Halu asua kotona on kova, vaikka olot ovat välillä ankarat.

 • Sumiaisten poikamiespankki

  19.08.2009 Elävä arkisto

  Pieni kunta ryhtyi toimiin poikamiesten hyväksi.

  Pieni keskisuomalainen kunta Sumiainen nousi kansalliseen tietoisuuteen 1980-luvulla, kun siellä avattiin ensimmäinen poikamiespankki vuonna 1985.

Sivut