Hyppää pääsisältöön

ääniteteollisuus

 • Antti Tuisku: "Kesäkeikan jälkeen pillit pussiin vähintään vuodeksi"

  05.12.2017 Puoli seitsemän

  Suomen suurin poptähti lupaa etsiä uutta visiota

  Kaksi loppuunmyytyä areenakonserttia viime vuonna olivat Antti Tuiskun mielestä vain alkusoittoa maaliskuun lopussa 2018 starttaavalle Mun on pakko twerkkaa -kiertueelle.

 • Vinyylinkaivertajan mielestä paras musiikki on käsin kosketeltavaa

  26.04.2017 Puoli seitsemän

  Vinyylilevyn kaivertaminen on taidetta

  Musiikkijakelu on muuttunut aineettomaksi, mutta vinyylilevy sinnittelee hengissä. Se on suorastaan ihme, sillä vinyylilevy on parhaimmillaankin huono kopio alkuperäisestä musiikkiesityksestä. Espoolaistunut Cameron Allen elättää itsensä harvinaisella taidolla: kaivertamalla vinyylilevyjä käsin.

 • Levykriitikko Kare Eskola: "Olen suora sanoissani"

  18.01.2016 Klassinen

  Uudet levyt -kriitikko esittelyssä.

  Yle Radio 1:n Uudet levyt -ohjelma perjantaisin klo 11 on "maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma". Uusia levyjä arvioivat toimittajat Kare Eskola ja Ville Komppa. Mitä he ovat miehiään? Millaista on toimia musiikkikriitikkona niin pienessä maassa kuin Suomi? Kare Eskola vastaa ensin.

 • Näin syntyi vinyylilevy 1970-luvun Finnvoxissa

  10.11.2015 Elävä arkisto

  Suomen johtava levytysstudio harvinaisessa reportaasissa.

  Suomen johtava levytysstudio harvinaisessa reportaasissa.

 • Manfred Eicher – Hiljaisuuden ääniä

  04.09.2015 Yle Teema

  Roadmovie ECM-levy-yhtiön musiikkituottajan elämästä

  Musiikillinen roadmovie kuuluisan saksalaisen musiikkituottajan Manfred Eicherin matkassa. ECM-levymerkin perustaja nähdään työssään mm. Arvo Pärtin kanssa Tallinnassa sekä Tunisiassa.

 • Suomalaisen äänilevyhistorian Top10

  01.12.2014 Musiikki

  Suomessa tehtiin levytyksiä ensimmäisen kerran 1904

  Milloin Suomeen perustettiin ensimmäinen äänilevytehdas? Kenelle myönnettiin ensimmäinen kultalevy? Suomessa tehtiin levytyksiä ensimmäisen kerran 110 vuotta sitten. Tapahtuman kunniaksi dosentti Pekka Gronow nostaa 10 tärkeää hetkeä historiasta.

 • Helsingin ensilevytyksissä 1904 laulettiin myös viinasta

  17.11.2014 Elävä arkisto

  Englantilaisen yhtiön edustaja toi kalustonsa Helsinkiin.

  Gramofonilevyjä äänitettiin ensi kertaa Suomen kamaralla loppuvuodesta 1904, kun englantilaisen yhtiön edustaja toi kalustonsa Helsinkiin. Viikon kestäneissä sessioissa tehtiin muun ohessa ensimmäiset suomalaiset populaarimusiikkilevytykset ja ensimmäinen kotimainen "kuunnelma".

 • Atte Blom, suomirockin ja levybisneksen vaatimaton suurmies

  12.06.2013 Elävä arkisto

  Love Records ja Atte Blom mullistivat kotimaisen musiikin

  Vuonna 1966 aloittanut levy-yhtiö Love Records mullisti kotimaisen musiikin ilmeen ja vaikutti ratkaisevasti suomenkielisen rockin nousuun. Yhtiön tuotantopäällikkö Atte Blom on ehkä Suomen kaikkien aikojen merkittävin äänilevytuottaja. Hän on kuitenkin aina kartellut julkisuutta, ja ensimmäiset laajemmat henkilöhaastattelut hänestä tehtiinkin vasta 2010-luvulla. Elävän arkiston paketissa on mukana myös Atte Blomin varhaisia radiojuttuja 1970-luvulta.

 • Suomi on digimusiikin takapajula

  08.03.2013 Kuningaskuluttaja

  Digitaaliset palvelut purevat vihdoinkin piratismiin ja kasvattavat äänitealaa. Suomalaiset eivät kuitenkaan hevillä päästä irti fyysisistä levyistä. Suomi on edelleen tapajula digitaalisissa musiikkimarkkinoissa.

 • Erkko Kivikosken esikoisfilmissä tehdään äänilevyä Kulttuuritalolla

  21.01.2013 Elävä arkisto

  Ohjaaja Erkko Kivikosken esikoistyö oli lyhytfilmi, joka kuvaa jazzyhtyeen levytyssessiota Helsingin Kulttuuritalolla. Kamera ja leikkaus elävät musiikin mukana, ja tuloksena on viehättävä, eloisa "jazzvideo".

 • Apulanta boikotoi Emma-gaalaa

  25.02.2011 Elävä arkisto

  Emma-gaalaa vuosien mittaan kritisoinut Apulanta ei ole välittänyt hakea palkintojaan, vaan on lähettänyt edustajikseen milloin cheerleadereita, milloin joulupukin.

 • Isoimmat Emma-rohmut kantavat kotiin sylyllisen pystejä

  23.02.2011 Elävä arkisto

  Artisteilta ehtyvät pyörityksessä usein kiitossanat.

  Emma-palkittujen joukosta erottuvat artistit, jotka ovat kerralla kahmineet kottikärryllisen patsaita. Sellaisessa pyörityksessä kiitossanat tahtovat ehtyä, joillakin jo ensimmäisen pystin kohdalla.

 • Tervasaaren kesäteatteri Emma-gaalassa

  22.02.2011 Elävä arkisto

  Tervasaaren kesäteatteri järkytti vuonna 2000 Emma-gaalan rauhaa tunkeutumalla kutsumatta lavalle. Kuvaelmassa iskelmätaivaan tähti jännittää, tuleeko tänä vuonna palkinto.

 • Vieraisilla MSL-studiolla

  17.12.2010 Elävä arkisto

  Juice, Eput ja Yö levyttivät MSL-studiolla.

  Koululainen Mikko Immonen on saanut toiveensa toteen: hän pääsee kokeilemaan eri soittimia Mika Sundqvistin äänitysstudiolla Lempäälässä.

 • Kari Tapio aloitti kiertue-elämän Dannyn käärmeenhoitajana

  11.05.2010 Elävä arkisto

  apio aloitti suomalaisten viihdyttämisen jo 60-luvulla.

  Kari Tapio aloitti suomalaisten viihdyttämisen jo 60-luvulla. Hän kertoo haastattelussa urastaan ja muusikon arjesta. Laulaja pohtii myös vallalla olevaa idols-kulttuuria ja musiikkiteollisuuden muutoksia.

 • Jari Muikku tuntee musateollisuuden

  21.09.2009 Elävä arkisto

  Jari Muikku muistelee merkittäviä kotimaisia levy-yhtiöitä ja levymoguleita, c-kasetteja, 80-luvun kotiäänitteitä ja takavuosien myyntilistoja.

 • Tee itsellesi oma äänilevy

  21.09.2009 Elävä arkisto

  Lakkalevylle sai tallennetuksi yksilöllisen äänitteen

  Helsinkiläinen Äänitoisto Oy tallentaa musiikkia ja tervehdyksiä äänilevylle vuonna 1949. Sukulaisten terveiset kulkevat levyllä vaikka rapakon taa.

 • Lapinlahden Linnut: Candy

  23.04.2009 Elävä arkisto

  Siivoojasta tehdään tähti ja hän oppii musiikkiteollisuuden perussäännön: jos jotain haluaa saada, täytyy jotain myös antaa.

 • Iskelmätähti – levy-yhtiön orja?

  26.08.2008 Elävä arkisto

  Kriittisellä 1960-luvulla myös iskelmäteollisuutta alettiin tarkastella kärkevästi. YLEn ohjelmassa musiikkimoguleita epäillään riistäjiksi.

 • Porirockin nousu ja tuho

  13.11.2007 Elävä arkisto

  Porirock löi kasarilla läpi oikein kunnolla.

  1980-luvun puolivälissä väitettiin rockbändin levytyssopimuksen olevan itsestäänselvyys, mikäli se ymmärsi postittaa demokasettinsa Porista.

Sivut