Hyppää pääsisältöön

musiikkikasvatus

 • Baddingin unohduksiin jääneitä lauluesityksiä julki – Somerjoki tulkitsi tangoa ja rockia Kouluradiossa vuonna 1970

  08.04.2019 Elävä arkisto

  Arkistonauhoilta löytyi Baddingin varhaisia esityksiä.

  Elävä arkisto löysi Ylen kouluradionauhoilta Rauli Badding Somerjoen (1947–1987) varhaisia lauluesityksiä. Keväällä 1970 tehdyissä ohjelmissa Badding tulkitsee suomenkielisen valssin tango- ja beatversioina ja antaa koululaiskuulijoille myös harvinaisen näytteen englanninkielisestä rock-ulosannistaan.

 • Musiikkikasvattaja Tuulia Ryhänen: "Sibelius-Akatemian MuKa on aivan huikea opiskelupaikka!"

  25.10.2017 Klassinen

  Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan Tuuliaan.

  Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan Tuuliaan.

 • Pizzastipendiaatti pianisti Raili Peltonen on heittäytyjä

  13.07.2015 Klassinen

  Seinäjokelainen pianisti Raili Peltonen sai pizzastipendin.

  Näyttelijä Laura Jurkka perustelee 10 euron pizzastipendiään seinäjokelaiselle pianistille Raili Peltoselle näin: "Raili työskentelee laaja-alaisesti laulajien ja instrumentalistien säestäjänä, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja orkesterissa. Hän innostuu poikkitaiteellisista kokeiluista yhtä hyvin kuin klassisen musiikin perusohjelmistosta ja työskentelee sekä ammattilaisten, opiskelijoiden että amatöörien kanssa rakkaudesta musiikkiin."

 • Musiikkia pidettiin 1970-luvun peruskoulussa hanttiaineena

  07.02.2014 Elävä arkisto

  Peruskoulun myötä musiikintunnit vähenivät.

  Peruskoulun musiikin tunteja vähennettiin 1970-luvulla vedoten siihen, että niin sanotut tärkeämmät oppiaineet tarvitsevat enemmän tunteja. Musiikin ammattilaiset niin opettajat, muusikot kuin kouluttajatkin näkivät asian toisin. Ja tietysti koululaiset itse.

 • Lähikuvia nuorista taiteen harrastajista

  26.06.2013 Elävä arkisto

  Nuorten Kapsäkki-ohjelmassa keskustellaan taideharrastuksista. Ohjelmassa tavataan mm. kirjoittamista, kuvataidetta ja teatteria harrastavia nuoria ja kuullaan musiikkiesityksiä. Vaikka taiteen harrastaminen oli yleistä, tuntui harrastusmahdollisuuksia silti olevan vähän. Kuinka toimintaa voidaan kehittää, kysyy Kapsäkki.

 • Laula lapsen kanssa - vinkit kotiin

  30.12.2010 Vanhemmuus

  Pikku Kakkosen Piirrän laulellen -tehtävien tekijä, musiikkikasvattaja Minna Lappalainen antaa harrastusvinkit vanhemmille, joita epäilyttää oma laulutaito.

 • Piirrän laulellen - opin rauhassa hahmottaen

  30.12.2010 Elämä

  Pikku Kakkosen Piirrän laulellen -tehtävät ovat lasten laululeikkejä netissä. Hahmotuskykyä opitaan yhden taidon tukiessa toista.

 • Ti-Ti Nallen kaverit

  22.12.2010 Elävä arkisto

  Lapset sukeltavat musiikin maailmaan Ti-Ti Nallen johdolla.

  Lapset sukeltavat musiikin maailmaan Riitta Korpelan ja Ti-Ti Nallen johdolla. Laulujen ja leikkien aiheissa vilisevät talviset ja jouluiset aiheet.

 • Ti-Ti Nallen talossa tapahtuu

  13.07.2010 Elävä arkisto

  Ti-Ti Nalle opetti musiikin alkeita leikkien ja laulaen.

  Riitta Korpela ja lapset opettelevat musiikin alkeita leikkien ja laulaen. Lauluja syntyy niin rannalla rokkaamisesta kuin siivoamisestakin.

 • Ti-Ti Nallen talossa

  28.01.2010 Elävä arkisto

  Lapset tutustuvat musiikin maailmaan leikkien ja laulaen Riitta Korpelan toimiessa leikittäjänä.

 • Kasmasiinin lystisunnuntai

  30.10.2009 Elävä arkisto

  Kasmasiinin juontajat heittäytyvät leikkisiksi. Innoituksen lorutteluun he ovat saaneet Amurin koulun lystisunnuntaista.

 • Musiikkia lasten korville

  07.09.2009 Näkökulmat

  Musiikki on yksi ihmislajin ominaisimmista tavoista kokea ja tuntea, välittää ajatuksia ja tunnelmia. Nykylapsi kuulee musiikkia kaikkialla - mutta onko se sellaista, jota kannattaa kuunnella?

 • Virtasesta Vivaldiksi

  12.08.2009 Elävä arkisto

  Tämä musiikinteorian kuntokoulu lupasi antaa taviskatsojalle vahvat eväät musiikin maailmaan viidessä osassa. Oppi meni ainakin herra Virtasen päähän.

 • Viuluviikari-ilmiö innoitti tv-katsojatkin musiikin maailmaan

  06.08.2009 Elävä arkisto

  Koko ohjelmasarja katsottavissa Areenassa

  Opetusohjelmiemme kirkkaimpia klassikoita on Viuluviikarit musiikkimaassa, missä katsoja sai aitiopaikalta seurata lasten musikaalista kehitystä. Huippusuositun sarjan taustalta löytyi Géza Szilvayn uraauurtava työ musiikkikasvattajana: tv-julkisuus toi näkyväksi metodin, jolla hänen viuluopppilaansa edistyivät ilmiömäisellä vauhdilla.

 • Ihmelapsi Heimo Haitto palaa Lontoosta

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Viulukilpailun ikärajaa alennettiin 13-vuotiaan Haiton takia

  Lontoossa 1939 pidetyn kansainvälisen viulukilpailun ikärajaa alennettiin 13-vuotiaan Heimo Haiton tähden. Nuori viulutaiteilija palasi Englannista voittajana.

 • Pitäisikö jazziakin opettaa?

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Myös jazzmuusikkojen koulutus tuli keskustelun kohteeksi 1960-luvulla, kun ”kevyelle” musiikille alettiin vaatia tasaveroista kohtelua.

 • Jazzin arvosta väiteltiin vuonna 1958

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Jazzin vakavuudesta taittavat radion keskustelussa peistä neljä miestä – rytmihullu tanssimuusikko, Sibelius-Akatemian edustaja ja kaksi klassista säveltäjää.