Hyppää pääsisältöön

kansantarinat

 • "Vainajat pelaavat pallopeliä mursunpäällä" – Revontulia on selitetty monin tavoin

  03.10.2016 Yle Uutiset

  Nykyihmiselle revontulten näkyminen taivaalla ei aiheuta pelkoa, mutta aikoinaan taivaan loimutessa ei saanut edes käyttää revontuli-sanaa.

 • Entisaikojen kummitustarinoita

  29.07.2016 Elävä arkisto

  Kummitustarinat olivat yleisiä entisaikoina.

  Ennen vanhaan maaseudulla kiersi monenlaisia tarinoita kummallisista ja selittämättömistä tapahtumista. Tarinoihin liittyi usein kuollut ihminen tai kuolemaan liittyvä ennustus. Vanhoissa radiohaastatteluissa ihmiset muistelevat kuulemiaan tai kokemiaan kummitustarinoita.

 • Lehtipuiden nimet ovat vanhaa perua

  06.05.2016 Kulttuuri

  Mistä tulevat suomalaisten lehtipuiden nimet?

  Mikä suomalainen lehtipuu on sukua luumulle ja kirsikalle? Mitä puuta on arvostettu ja mitä jopa vähän pelätty? Mistä tulee rauduskoivun nimitys? Sanaston asiantuntija Kirsti Aapala Kotuksesta kertoi Aristoteleen kantapäälle lehtipuiden nimistä, ominaisuuksista ja niihin liittyvistä vanhoista uskomuksista.

 • Eläimet saattavat kuoleman maahan

  15.01.2016 Kulttuuri

  Tuonpuoleinen ja eläimet ovat liittyneet vahvasti toisiinsa

  Eläimet saattavat kuoleman maahan

 • Sika muuttui jumalasta kinkuksi

  21.12.2015 Kulttuuri

  Harva muistaa sian jumalallista alkuperää

  Sika muuttui jumalasta kinkuksi

 • Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

  17.06.2015 Kulttuuri

  Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

  Tria oli kerännyt hyönteisiä aamuvarhaisesta asti, joten toiselle juomatauolle tultaessa aavikon hiekkapöly oli paakkuuntunut tukkaan paksuksi vaaleanharmaaksi tahnaksi. Hän katsoi kateellisena Jadia, joka oli jälleen kerran ymmärtänyt suojata kangaskaistaleilla kasvojensa lisäksi myös hiuksensa.

 • Usk(onn)ollinen voi

  23.01.2015 Kulttuuri

  Voin historia kietoutuu vahvasti uskontoon ja uskomuksiin.

  Voin historia kietoutuu yllättävän monin paikoin uskontoon ja uskomuksiin. Sillä on oma roolinsa Intialaisessa lääketieteessä. Se löytyy kuvattuna keskiaikaisten kirkonseinien moraliteeteista ja sen uskotaan jopa vaikuttaneen uskonpuhdistuksen syntyyn.

 • Merirosvojen kaappaama nainen ja verta vuotava kivi – katso video!

  20.11.2014 Puoli seitsemän

  Kansantarinat ovat populaarikulttuuria puhtaimmillaan. Kansan keskuudessa syntyneitä ja levinneitä kertomuksia, joita on pidetty niin tärkeinä, opettavaisina tai kiinnostavina, että tarinoita on kerrottu aina seuraavalle sukupolvelle, satojen vuosien ajan. Puoli seitsemän lähti tutkimaan neljän tunnetun kansantarinan tapahtumapaikkoja ja selvitti niiden todenperäisyyttä.

 • Miten revontulet syntyvät?

  30.09.2014 Elävä arkisto

  1970-luvun revontulitutkimuksia.

  Ilmatieteen laitoksen kanssa yhteistyössä toteutetussa dokumentissa esitellään 1970-luvun revontulitutkimuksen menetelmiä, kuullaan revontulien synnyttämiä kansantaruja sekä katsellaan revontulien tanssia Jean Sibeliuksen musiikilla säestettynä.

 • Aristoteleen kantapää ja mies Kalevalan varjosta

  23.09.2014 Kulttuuri

  Miksi emme juhli Carl Axel Gottlundia vaan Lönnrotia? Dosentti Risto Pulkkinen on tutkinut tätä Kalevalan varjoon jätettyä suurmiestä.

 • Aristoteleen kantapää ja murtamattomat myytit

  09.09.2014 Kulttuuri

  Ovatko myytit ovat niin vikkeliä ja muotoaan muuttavia olioita, että niiden murtamiseen ei piispa, tiedemies ja tv-ohjelma kykene?

 • Petri Hiltusen hurjat sadut

  13.04.2012 Elävä arkisto

  Sarjakuvapiirtäjä kertoi hurjia satuja nuortenohjelmassa.

  Rakkaat lapsuuden satumme, kuten Punahilkka ja Tuhkimo, ovat alunperin olleet hyvinkin verisiä tarinoita. Satujen innoittama sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen kertoi hurjia satuja nuortenohjelma Wintterissä vuonna 2008. Hiltunen myös kuvitti kertomansa sadut Kylli-tädin tapaan.

 • Koiramäki

  10.06.2011 Elävä arkisto

  Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoihin perustuva animaatiosarja

  Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoihin perustuva animaatiosarja kertoo nykypäivän lapsille 1800-luvun maalaiselämästä.

 • Tuomari Nurmion Hotelli Voodoo

  17.11.2010 Elävä arkisto

  Hotelli Voodoo on Tuomari Nurmion biisien pohjalta koostettu "karvalakkimusikaali, jonka helakankarhea tarina on ryyditetty totalitaarisen visuaalisella turbulenssilla".

 • Rauta-aika kiisti kuvittavansa Kalevalaa

  13.12.2007 Elävä arkisto

  TV2:n komea suursarja ensiesitettiin vuonna 1982.

  "Unohtakaa Kalevala", kuului käsikirjoittaja Paavo Haavikon neuvo ohjaaja Kalle Holmbergille. TV2:n komea suursarja ensiesitettiin vuonna 1982. Tässä artikkelissa on nähtävissä sarjasta valikoituja otteita. Rauta-aika tulee kokonaisuudessaan katsottavaksi Elävään arkistoon ja Yle Areenaan kesällä 2019.

 • Joulustaaloa ei pidä suututtaa

  27.11.2006 Elävä arkisto

  Mitä tulee joulun alla tehdä, ettei staalo syö hengiltä? Joulustaalo on saamelaisten perinteinen joulunhenki, jota tuli lepytellä.

 • Armi viihtyi Filippiineillä, vaikka maa kuohui ja järisi

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Toimittaja Unto Miettinen keskusteli Hilarioiden kanssa mm. opiskelijalevottomuuksista, maareformista, maanjäristyksistä, tasa-arvosta, rotusyrjinnästä, rauhasta ja lastenkasvatuksesta.