Hyppää pääsisältöön

amerikkalaiset

 • William Faulknerin Liekehtivä elokuu on kirjallisuuden historian rajuin oppitunti rasismista

  10.08.2019 Kulttuuricocktail

  Kirjailija Leena Landerin haastattelu William Faulknerista.

  "Avainkohtaus on se, jossa mies pitkän kidutuksen päätteeksi pakottaa pojan rukoilemaan polvillaan Jumalan anteeksiantoa. Itselläni on paljonkin omakohtaisia kokemuksia polvirukouksista, onneksi ei lähelläkään tämän romaanin kauhukuvausta." Kirjailija Leena Lander kertoo, mikä William Faulknerin Liekehtivässä elokuussa on vaikuttanut häneen – ja miksi vuonna 1932 ilmestynyt romaani on edelleen ajankohtainen.

 • Muukalaiset keskellämme – brittidraamaa Irlannin maisemissa

  28.02.2018 Yle TV1

  Uusi koskettava sarja pikkukylän elämästä 40-luvulla.

  Uusi, koskettava brittidraamasarja kertoo Coynen perheen ja pikkukylän elämästä 40-luvun Pohjois-Irlannissa.

 • Newyorkilaistuneet suomalaiset kaipaavat kotimaasta rauhaa

  29.10.2015 Elävä arkisto

  Kuusi suomalaista kertoo elämästään New Yorkissa

  Kuusi suomalaista kertoo elämästään New Yorkissa

 • Muncien kaupunki Indianassa on kuin Yhdysvallat pienoiskoossa

  13.10.2015 Elävä arkisto

  Muncie on keskiverto amerikkalaiskaupunki

  Muncie on keskiverto amerikkalaiskaupunki

 • Amerikan raamattuvyöhykkeeltä löytyvät konservatismin kasvot

  18.11.2014 Elävä arkisto

  Toimittaja Petri Sarvamaa teki matkan Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeelle vuonna 1995. Konservatiivisista arvoistaan tunnetulla alueella yhteenotot liberaalimpien ajatusmaailmojen kanssa ovat ajoittain äityneet väkivaltaisiksikin. Kiistoista tulenarimpia on naisten oikeus aborttiin.

 • Nuori suomalainen stand up kukoistaa, mutta on kesyä amerikkalaiseen verrattuna

  12.11.2014 Elävä arkisto

  Kun stand up -komiikka tuli Amerikasta Suomeen 1990-luvulla, uskottiin ettei laji menestyisi Härmälässä. Toisin kävi, sillä 2010-luvulla stand upilla itsensä elätti jo noin kolmekymmentä koomikkoa, joiden showt vetivät vuosittain satojatuhansia katsojia. Suomalainen yleisö ei ollut kuitenkaan vielä valmis yhtä rajuun menoon kuin amerikkalaiset.

 • Hän on soittajan vaimo - on soittaja vaimonsa mies

  20.08.2014 Elävä arkisto

  Dokumentti Soittajan vaimo esitettiin äitienpäivänä 1997.

  Dokumentti Soittajan vaimo esitettiin Yle TV1:ssä äitienpäivänä 1997. Se katsoi suomalaisen kevyen musiikin arkea tunnettujen muusikoiden vaimojen näkökulmasta. Mukana olivat Angela McCoy, Dingon Pepen vaimo Carita Laaksonen, Kirkan vaimo Paula Nummela, Frederikin ex-vaimo Pauliina Lunna, Martti Metsäkedon vaimo Maikki sekä Jussi Raittisen vaimo Carita.

 • Amerikan korkeakulttuurien jäljillä

  20.05.2014 Elävä arkisto

  Matkakertomus vuodelta 1977 vie Boliviaan, Peruun, Amazon-joelle ja Machu Picchun kadonneeseen kaupunkiin. Ohjelmassa kohdataan Etelä-Amerikan alkuperäiskansoja kaupungeissa, viidakossa ja kelluvilla kaislasaarilla. Ohessa pohditaan, onko inkojen korkeakulttuuri valkoisen miehen aikaansaannosta.

 • Rasistiset salaliittoteoriat ruokkivat obamanvihaajia

  09.10.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 2010 yksinkertainen haku internetissä sanaparilla "Obama haters" eli obamanvihaajat tuotti tulokseksi 3,2 miljoonaa osumaa. Haku johdattaa Internetin vihasivuille, jotka ovat lisääntyneet rajusti Barack Obaman presidentiksi valinnan jälkeen vuonna 2009. Pahamaineisen Ku Klux Klanin sivustojen kävijämäärä viisinkertaistui Obaman valintaa seuraavina päivinä. Toisen sivuston palvelin romahti. Keitä ovat obamanvihaajat?

 • Sen itsen sijaiset

  17.09.2013 Näkökulmat

  "...Monta sijaista pitäisi luultavasti saada: yksi, joka kävisi  harrastuksissa hänen itsen tilalla, toinen joka menisi tuttavien luokse iltaa istumaan ja kuuntelisi mitä niiden lapsille ja puutarhakasveille kuuluu ja onko niissä etanoita ja ties mitä iljettäviä loisia. (Niissä kasveissa.)..."

 • Piipahdus Helsingissä oli luksusturistien risteilyn kohokohta 1970

  03.06.2013 Elävä arkisto

  Luxusturistit-ohjelmassa tavataan Helsinkiin loistoristeilijällä saapuneita varakkaita turisteja. Yhdysvaltalaisilta, ranskalaisilta ja saksalaisilta turisteilta kysellään odotuksia lomasta ja tentataan tietämystä Suomeen liittyvistä asioista. Kohteliaat turistit kehuvat kilpaa Helsingin erinomaisuutta.

 • Mitkä hilventää ja mitkä tökkii

  21.01.2013 Näkökulmat

  "Hilventää, kun rapakon jään alla onkin sulaa ja rouskahtaa kivasti jalan alla, mutta on tietenkin ennä­tettävä rouskutella ennen kuin pihan lapset ehtivät nähdä ne. Niin ahneita rouskuttamiselle lapset että muille ei jäisi mitään! "

 • Joulupukkia kiidettiin katsomaan ääntä nopeammin

  12.12.2012 Elävä arkisto

  Vuoden 1987 raportissa kritisoidaan Lapin kasvavan talvimatkailun tilannetta. Kansainvälinen markkinointi on onnistunut ja turisteja lennätetään Lappiin jopa Concorde-lentokoneilla. Perillä asiat ovat kuitenkin rempallaan — ainakin suomalaisten mielestä. Mitä mieltä ovat turistit, oliko kallis matka kokemuksen väärti?

 • Pekka Kulmala päätyi Sing Singin kautta talkkariksi Manhattanille

  06.09.2012 Elävä arkisto

  Pekka Kulmala toimi 90-luvun lopulla talonmiehenä Manhattanin West Sidellä. Reteen tamperelaismiehen sitkeä luonne sopii loistavasti "vestiläiselle supille", sillä elämä New Yorkissa on kuuluisan kovaa.

 • Pyydystäisinkö amerikkalaisen!

  01.02.2012 Näkökulmat

  On aika kehittää talviprojekti kevääntuloa vauhdittamaan. Mitäs jos pyydystäisitkin amerikkalaisen, ehdottaa Markus Kajo.

 • Yöuintimietteitä

  19.07.2011 Näkökulmat

  Vallitseeko aivoissa joku pysyvä odotustila? Hmmm... ihmettelee Markus.

 • Yhdysvaltain hävittäjät Kaivopuiston yllä

  14.06.2011 Elävä arkisto

  Pommin räjähdys päätti Yhdysvaltain taitolentoryhmän lentonäytöksen Helsingin Kaivopuistossa vuonna 1961.

 • Markus Kajo: Pieni ekoteko, iso ilo

  10.06.2011 Näkökulmat

  Amerikassa pyyllään enemmän kuin meillä. Tavallaan siitä tuli mieleeni mahdollisuus kiillottaa Suomen kilpeä (jossa - tai siis Suomen vaakunassa - komeilee ruotsalaisen Folkunga-suvun leijona - mikä järki siinäkin muuten on! Epistä!).

 • Valentinen päivän juhlallisuuksia

  14.02.2011 Elävä arkisto

  Valentine-juhlan tunnelmia Helsingissä 1960-luvulla

  Vaikka ystävänpäivä merkittiin Suomen kalenteriin vasta vuonna 1987, on Valentinen päivän juhlallisuuksia vietetty jo paljon aikaisemmin. Videoleikkeet 1960-luvulta näyttävät ystävänpäivän juhlan eli Valentine-juhlan tunnelmia Helsingistä. Järjestäjänä toimi kansainvälisen järjestön Beta Signa Phin Suomen osasto.

 • Markus Kajo: Amerikkalaisten hyödyntäminen

  06.01.2011 Näkökulmat

  Amerikkalainen viisaus sanoo “There are very few personal problems that cannot be solved through a suitable application of high explosives”.

Sivut