Hyppää pääsisältöön

kansanlaulut

 • "On sun aika muuttuu…” – Maija Kauhanen ja Emily Frost päivittivät kansanlaulun 2000-luvulle

  12.04.2019 Klassinen

  Nuori poppari ja kansamuusikko tuunasivat kansanlaulun.

  Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa löytyy valtava määrä äänitettyä kansantraditiota, mukana on myös paljon kansanlauluja. Kansanmuusikko Maija Kauhanen on löytänyt tiensä SKS:n arkistoon ja tehnyt vanhoista kansanlauluista omia sovituksiaan. Maijan soololevy Raivopyörä palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2018 etno-levynä. Viime elokuussa hän tapasi nuoren popparin, Emily Frostin ja pyysi tätä sovittamaan ja sanoittamaan kanssaan kansalaulun, tuunaamaan yhden niistä.

 • Vankileirilaulut - kansanlaulun viimeinen aalto

  29.05.2018 Klassinen

  Kotiväki kirjoitti leirillä syntyneet laulunsanat vihkoon.

  Vankileirit ovat musiikillisesti osoittautuneet tärkeäksi kansalliseksi aarteeksi siinä mielessä, että siellä ovat syntyneet vankileirilaulut, jotka ovat kansanlaulun viimeinen kerrostuma.

 • Brautigamin Beethoven-sarjan kruunu

  10.02.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Ronald Brautigam on tehnyt Bis-merkille yli 60 levyä, muun muassa kokonaislevytykset Mozartin ja Haydnin soolopianotuotannosta. Brautigamin hyveisiin kuuluu tasalaatuisuus, mutta hän on myös persoonallinen ja kiintoisa taiteilija. Niinpä on syytä nostaa hattu päästä, sillä valmiiksi on tullut myös 15 julkaisun kokonaislevytys Ludwig van Beethovenin soolopianotuotannosta.

 • Prisma Studio: Mikä on huippurumpalin svengin salaisuus?

  04.10.2016 Yle TV1

  Rumpalin svengin salaisuus voidaan purkaa matemaattisesti.

  Miksi paluumatka kuluu nopeammin kuin menomatka? Rumpalin svengin salaisuus voidaan purkaa matemaattisesti.

 • Nordalin tummasävyisiä orkesteriteoksia tinkimättömästi

  16.09.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Vuonna 1926 syntynyt Jón Nordal on Maailmansodan jälkeisen modernismin merkittävimpiä islantilaissäveltäjiä. Hänen musiikissaan sarjallinen sävellystekniikka kohtaa islantilaisen kansanlaulun sävymaailman—joskaan Nordal ei juuri käyttänyt kansanlaulumelodioita. Kun kuuntelen Nordalin musiikkia, aivan tahtomattani mieleeni hiipii mielikuvia Islannista: laavan, meren, kiven, matalalla roikkuvien pilvien, kosteuden, purojen, putousten, kuumien lähteiden ja hämmästyttävien värien maasta.

 • Saksofoniyhtyeiden uranuurtaja

  18.03.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Percy Grainger sovitti huomattavan paljon musiikkia nuorena ihastumalleen saksofonille ja erityisesti erikokoisille saksofoniyhtyeille. Graingerin uraa uurtavaa saksofonimusiikkia on nyt ilmestynyt levyllinen Naxosilta. Yhdysvaltalaisen saksofonistin ja organisaattorin Joyce Griggsin vetämä levytyshanke esittelee oivalla tavalla soittimen, johon Grainger ihastui: ”maailman hienoimman puhallettavan sointivälineen—kaikkein eniten ihmisäänen kaltaisen”.

 • Barbara Helsingiuksen tumma ääni syvensi 1960-luvun suomifolkia

  01.02.2016 Elävä arkisto

  Olympiamiekkailijasta tuli folktrubaduuri.

  Suomen puolesta olympialaisissakin miekkaillut Barbara Helsingius muistetaan parhaiten laulu-urastaan, joka sai vauhtia 1960-luvun folkmusiikkibuumista. Syvä alttoääni tuli tunnetuksi monista tv- ja radioesiintymisistä.

 • J. Karjalaisen laulut syntyvät hyvistä tarinoista ja ajattomista ihanteista

  06.11.2015 Elävä arkisto

  Muusikon haastattelu ja esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mansikkapaikka-ohjelmassa vuodelta 2011 käydään läpi hittinikkarin uraa sekä kuullaan hänen näkemyksiään säveltämisestä ja laulumiehen ammatista. Lisäksi haastattelussa valotetaan, kuinka mies tutustui blues-musiikkiin ja mikä on tarina amerikkalais-suomalaisia kansanlauluja julkaisseen Lännen-Jukan takana. Amerikansuomalaisten folklevyjen jälkeen muusikko palasi takaisin suomirockin pariin. Artikkeliin on myös koottu musiikkivideoita ja live-esiintymisiä pitkän uran varrelta.

 • Helsingin ensilevytyksissä 1904 laulettiin myös viinasta

  17.11.2014 Elävä arkisto

  Englantilaisen yhtiön edustaja toi kalustonsa Helsinkiin.

  Gramofonilevyjä äänitettiin ensi kertaa Suomen kamaralla loppuvuodesta 1904, kun englantilaisen yhtiön edustaja toi kalustonsa Helsinkiin. Viikon kestäneissä sessioissa tehtiin muun ohessa ensimmäiset suomalaiset populaarimusiikkilevytykset ja ensimmäinen kotimainen "kuunnelma".

 • Leuddit ovat kolttakansan salattu muisti

  16.06.2014 Elävä arkisto

  Laulut kantavat tietoa suvun ja yhteisön historiasta.

  Kolttasaamelaisten perinteiset laulut ovat vuosisatojen ajan kantaneet tietoa suvun ja yhteisön historiasta ja tavoista. Sota ja evakkoon joutuminen katkaisivat pienen kansan kulttuuriperinteen, kun nykypäivä ei enää rakentunut eilisen varaan.

 • Häjyt – Pohjanmaan sitkein myytti

  11.04.2014 Elävä arkisto

  Puukkojunkkarit rellestivät 1800-luvun lopulla Pohjanmaalla.

  Pohjanmaan puukkojunkkarit eli häjyt rellestivät 1800-luvun lopulla erityisesti Ylihärmässä ja Alahärmässä. Tuolloin henkirikosten määrä oli suurin Suomen historiassa, mutta häjyjen myytistä on monta eri näkemystä. Vuonna 1978 tehdyssä dokumentissa pohditaan, millaisia ihmisiä häjyt olivat. Samana vuonna tehdyssä televisioelokuvassa Häjyt kuvaillaan muutamia tapahtumia Antti Isotalon (Kalevi Haapoja) ja Antti Rannanjärven (Harri Tirkkonen) luotsaamassa joukossa.

 • Kouluradio saavutti syrjäisimmätkin koulut

  24.03.2014 Elävä arkisto

  Kun Kouluradio perustettiin vuonna 1934, sen tarkoituksena oli tavoittaa koululaiset ”maan syrjimmissäkin kolkissa”. Kouluradion ohjelmissa käytiin läpi samoja oppiaineita kuin kansakoulussakin, mutta lisäksi oppilaita heräteltiin kuuntelemaan ääniä ja kertomuksia. Yksi esimerkki siitä on Peikko Pörhö-Korvan vierailu radiotalossa.

 • Juoigamat olivat joikujamit tunturissa

  07.11.2013 Elävä arkisto

  Uraauurtava joikudokumentti esitettiin myös saamenkielisenä.

  Viisi saamelaista laulajaa kokoontui Nils-Aslak Valkeapään johdolla tunturiin esittelemään ja esittämään joikua. Uraauurtava tv-dokumentti toteutettiin kahtena erilaisena versiona: ensin mustavalkoisena ja suomenkielisenä, sitten värillisenä ja saamenkielisenä.

 • Kansanlauluja karaokena

  17.07.2013 Oppiminen

  Opettele venäläisiä kansanlauluja karaoken avulla!

  Jokaisen venäjän kieltä harrastavan voisi olla hyvä osata parin venäläisen kansanlaulun sanat. Opettele täältä mieleisesi laulut karaoken tapaan, niin voit briljeerata niillä sopivassa tilaisuudessa.

 • Viola Uotilan laulut

  17.06.2013 Elävä arkisto

  8-vuotias Viola Uotila soittaa ja laulaa tunnettuja ja vähän tuntemattomampiakin lastenlauluja ja kansansävellyksiä.

 • Akademen-kuoron laulussa tunnelma kohoaa ruotsin kielellä

  01.02.2013 Elävä arkisto

  Suomalaisten mieskuorojoen esittämät ruotsinkieliset laulut ovat joko suomalaisten säveltäjien kynästä tai lainaa länsinaapurista. Tähän artikkeliin koottujen laulujen säveltäjät ovat Selim Palmgren ja Nils-Eric Fougstedt ja taalainmaalaisen kansanlaulun on kuorolle sovittanut Otto Fredrik Tullberg. Ruotsinkieliset laulut esittää Akademiska Sångföreningen eli tutummin Akademen.

 • Kansanomaisia lauluja mieskuorojen tulkitsemina

  24.01.2013 Elävä arkisto

  Kansanomaisissa lauluissa mieskuorot tulkitsevat kuorosovituksina kansanlauluja. Akademen esittää Erik Bergmanin johdolla laulun Kun on oikeen hulivililuonto, Etelä-Pohjanmaan mieslaulajat Jussit laulavat Kun poijat ne raitilla ja Mieskuoro Finlandia kuvaa tyttöjen ja poikien käytöstä kirkossa laulussa Kirkonkäynti.

 • Katri Helena valloitti Kaustisen

  18.01.2013 Elävä arkisto

  Katri Helena ja Sibelius-Akatemian Superpelimannit 1996.

  Jenkalla läpimurtonsa tehnyt Katri Helena palasi kansanmusiikin vaikutuspiiriin 1990-luvun puolivälissä Vie minut -levynsä myötä. Vuonna 1996 hän veti Kaustiselle ennätysyleisön keikallaan Sibelius-Akatemian Superpelimannien kanssa.

 • Udmurtiassa uhrataan muinaisjumalille ja seurataan tv:stä nykymaailman menoa

  25.05.2012 Elävä arkisto

  Udmurtit ovat suomalaisten kaukaisia kielisukulaisia Keski-Venäjällä. Teollistuneiden kaupunkien ulkopuolella muinaisusko ja kansanperinne elävät edelleen, vaikka laulavat mummotkin seuraavat nykyaikaista mediaa.

 • Friday series 15

  29.03.2012 RSO in English

Sivut