Hyppää pääsisältöön

metafysiikka

 • Jani Kaaron kolumni: Miksi Jeffrey Epstein halusi jättää peniksensä perintökaluksi maailmalle?

  25.08.2019 Yle Uutiset

  Ylimieliset superrikkaat jymähtelevät yhteiskunnan rakenteisiin kuin purkupallot, pohtii Jani Kaaro kolumnissaan.

 • WC:n pesy ym. juttuja joita naiset rakastavat

  21.07.2018 Näkökulmat

  Kylppärinpesun sukupuolimetafysiikkaa on tämä.

  "...Olin varautunut kunnon litkuilla, joiden tuoteselosteessa oli kannustava määrä varoitusmerkkejä; pääkalloja, kaasunaamareita, ylösalaisin olevia ristejä ja muita graafisia pelotteita..."

 • Meidän on astuttava metafysiikan alueelle! Avaruusromua 19.2.2017

  16.02.2017 Musiikki

  Uutta suomalaista musiikkia koko kosmoksen laajuudelta.

  ”Mitä laajempi on ajattelun sävelasteikko, sitä suurempi on mahdollisuus löytää totuus”, kirjoittaa Andrew Tomas kirjassaan Kosmista elämää etsimässä. Hän sanoo kaiken tiedon olevan suhteellista, riippuen sijainnistaan ajassa ja tilassa, ja huomauttaa, että meidän on astuttava metafysiikan alueelle vastauksien löytämiseksi. Avaruusromussa liikutaan ainakin symbolisesti metafysiikan alueella, musiikillisia vastauksia etsien. Uutta suomalaista musiikkia, koko kosmoksen laajuudelta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Varjoja viidenneltä vuosisadalta

  25.11.2016 Klassinen

  Levyarvio

  1600-luvulla elänyt Thomas Traherne luetaan runoilijana ja kirjoittajana aikansa englantilaisiin metafyysikoihin. Säveltäjä Gavin Bryars on valinnut teokseensa The Fifth Century eli Viides vuosisata otteita Trahernen uskontoa ja moraaleja pohdiskelevan proosakokoelman Centuries of Meditation samannimisestä osasta. Hänen musiikkinsa heijastelee sen välittömästä lihallisesta toiminnasta luopuvaa ajattomuutta.

 • Metafysiikka ja mielenfilosofia

  25.04.2016 Abitreenit

  Voimmeko tietää, millainen todellisuus on?

  Metafysiikassa tutkitaan olemisen ja kaikkeuden yleisimpiä kysymyksiä. Mitä on olemassa? Mistä todellisuus koostuu? Onko mikään pysyvää? Mikä on välttämätöntä ja mihin voimme vaikuttaa? Millainen on mielen ja ruumiin suhde?

 • Filosofian käsitteitä ja teorioita

  25.04.2016 Abitreenit

  Lue, kuuntele, katso - opi! Filosofiaa teemoittain.

  Lukion filosofiaan liittyviä sisältöjä. Tekstiä, ääntä ja videoita. Jaettu teemoittain: filosofian luonteeseen, ajatteluun ja argumentaatioon, tieto-oppiin ja tieteenfilosofiaan, metafysiikkaan ja mielenfilosofiaan, etiikkaan ja arvofilosofiaan sekä yhteiskunta- ja ympäristöfilosofiaan.

 • Nykytaiteen supertähti Ai Weiwei Ylelle: "Ihmisoikeustaistelua on jatkettava, muuten olemme osallisena rikoksessa"

  05.09.2015 Yle Uutiset

  Nykytaiteen kiinalainen supertähti Ai Weiwei jatkaa taistelua ihmisoikeuksien puolesta. Kiinassa hänet kyseenalaistetaan edelleen, vaikka maailmalla häntä pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimmista taiteilijoista. Taiteilija antoi harvinaisen haastattelun Yle Uutisille Berliinissä, jonne hän on asettunut saatuaan passinsa takaisin.

 • Dadaisti-taiteilija kieltäytyy selkokielestä: "Tekee väkivaltaa taiteelle"

  29.09.2014 Yle Uutiset

  Taiteesta keskustelevat käyttävät usein hyvin monimutkaista kieltä. Taidenäyttelyitä saatetaan markkinoida hyvin vaikeaselkoisilla tiedotteilla ja esitteillä. Vaarana on, että se karkottaa tavalliset ihmiset, jotka eivät sitten uskaltaudu näyttelyyn.

 • Väitös: Antiikin stoalaiset eivät uskoneet sukupuolieroihin

  10.10.2013 Yle Uutiset

  Stoalaisuus oli vaikutusvaltainen filosofinen koulukunta antiikin hellenistisellä ja roomalaisella kaudella. Koulukunta vaikutti ajanlaskun alkamisen molemmin puolin.

 • Tieto-oppi ja tieteenfilosofia

  09.07.2013 Abitreenit

  Mistä todellisuus koostuu?

  Mitä tieto ja tietäminen ovat filosofiassa, tieteessä ja arkielämässä? Osaatko eritellä ja arvioida kriittisesti tiedollisia uskomuksia ja väitteitä? Kaikki tieto ei ole tieteellistä tietoa vaan tieteelliseksi katsotun tiedon on täytettävä tietyt metodologiset kriteerit.

 • Ydinkysymysten äärellä - opettajan opas

  06.09.2012 Oppiminen

  Ydinkysymysten äärellä - opettajan opas

  Lasten kysymyksillä on hyvin usein suora suhde teemoihin, jotka ovat filosofian ydinalueita.

 • Karvaaja: ”Olisimme ansainneet enemmän”

  19.01.2011 Yle Uutiset

  Karvaaja on kovasti hämmästynyt. Jääkiekossa, eli hokissa tappio ei olekaan tappio, vaan voitto, joka toki numeroiden valossa on tappio. Se on moraalinen voitto tappio-ottelussa. Meidän pojat kun olisivat ansainneet niin kovin paljon enemmän.

 • Paavo Haavikolle postuumi palkinto

  22.12.2008 Yle Uutiset

  Kirjailija Paavo Haavikko on saanut palkinnon aforismeistaan. Palkinnon myöntäneen Suomen aforismiyhdistyksen mukaan Haavikko sai kuulla palkinnosta ennen kuolemaansa ja oli siitä ilahtunut.

 • Ajatusjärjestelmiä ja aatteita

  27.03.2008 Elävä arkisto

  Ismit ovat harvoin johdonmukaisia rakennelmia. Maailma ja maailmankuva –sarjan viidennessä osassa Hannu Reime pohtii ajatusjärjestelmiä ja aatteita, joita ihminen on rakennellut.

 • Thomas Hobbes ja John Locke

  29.11.2006 Elävä arkisto

  Englantilaiset filosofit Thomas Hobbes (1588-1679) ja John Locke (1632-1704) olivat vapauden puolustajia; uuden ajan suuren poliittisen liikkeen, individualisimin edustajia.

 • Charles S. Peirce ja William James

  29.11.2006 Elävä arkisto

  Amerikkalaiset filosofit Charles S. Peirce (1839-1914) ja William James (1842-1910) olivat aikalaisia, mutta elivät hyvin erilaiset elämät.

 • Immanuel Kant ja John Stuart Mill

  29.11.2006 Elävä arkisto

  Immanuel Kant (1724-1804) ja John Stuart Mill (1806-1873) olivat uuden ajan moraalifilosofian vaikutusvaltaisimpia hahmoja.