Hyppää pääsisältöön

merisota

 • Sisällissodan keskellä 11-vuotias Saara teki itselleen nuken – uusi videosarja esittelee historian avainesineitä

  26.01.2018 Kulttuuricocktail

  Nämä esineet olivat mukana, kun Suomesta tuli Suomi.

  Tampereen kevät vuonna 1918 on verinen. Valkoiset valtaavat kaupungin punaisilta, ja ihmisiä kuolee sadoittain. Saara Nurmi elää lapsuuttaan sisällissodan keskellä ja leikkii siskonsa Helmin kanssa itsetehdyllä nukella. KulttuuriCocktailin Ihme esineitä Suomesta -videosarja esittelee leikkikalun lisäksi mm. Eugen Schaumanin murhapaidan ja ensimmäisessä Suomi-filmissä käytetyn viinapannun.

 • Espanjan Armada

  08.03.2017 Yle Teema

  Englannin kohtalo oli vaakalaudalla kesällä 1588

  Vuonna 1588 Englannin valtakunnan kohtalo oli vaakalaudalla. Espanja oli lähettänyt valtavan sotalaivaston valloittamaan Englantia, jolla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.

 • Englanti ja Espanja jäivät nuolemaan näppejään, kun valtavaa aarretta kuljettanut San José upposi

  21.01.2016 Tiede

  San Josén tutkiminen ja aarteen nostaminen on vaikea urakka

  Viime joulukuussa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kertoi, että sen aluevesiltä on löytynyt valtava aarre. Espanjalainen kaljuuna San José upposi taistelussa englantilaista sotalaivaa vastaan Cartagenan kaupungin lähellä vuonna 1708. Sen lastina oli kultaa, hopeaa ja jalokiviä, jotka olivat matkalla Etelä-Amerikasta Espanjaan. Uppoamisen taustalla oli Espanjan perimyssota, jossa Euroopan mahtivaltiot kamppailivat siitä, kuka hallitsee Espanjan imperiumia.