Hyppää pääsisältöön

naistenlehdet

 • Sukkapuikkoarmeija tämän talven megatrendi? Eli kuinka suomalaiset naistenlehdet kirjoittivat talvisodasta

  08.12.2014 Historia

  Talvisodan syttyminen yllätti naistenlehdet.

  Talvisodan syttyminen yllätti naistenlehdet samalla tavalla kuin muunkin lehdistö. Mistä ihmeestä pitäisi kirjoittaa, kun miehet lähtivät rintamalle taistelemaan, perheet evakkoon ja elintarvikkeista sekä tavaroista alkoi olla pulaa? Muoti, kauneus ja filmitähdet tuntuivat tässä tilanteessa hieman triviaaleilta. Ainakin sodan pää-äänenkannattajalle Kotiliedelle.

 • Onni alkaa avioerosta

  26.09.2014 Kulttuuri

  Ennen erotarinat olivat dramaattisia tragedioita, joissa naisten rooli oli olla petetty uhri, miehen väkivaltainen ja itsekäs roisto. Nykyään erotarinat ovat kasvutarinoita tai jopa romansseja. "Se Oikea" löytyy vasta avioeron jälkeen.

 • Suomalainen naiskauneus ei kelvannut propagandakäyttöön sodan aikana

  14.04.2014 Historia

  Suomalainen nainen on koreilematon ja vaatimaton.

  Suomalainen nainen on koreilematon, vaatimaton ja jalostamaton, toisin kuin ulkomaalaiset kanssasisarensa. Tämä käsitys eli vahvasti jo ennen toista maailmansotaa ilmestyneissä suomalaisissa naistenlehdissä, Kotiliedessä, Eevassa ja Hopepeilissä, ja se vahvistui entisestään sodan sytyttyä. Sota-ajan nainen ei ollut kaunis, vaan seikkailija tai kaikkensa isänmaalle uhraava perheenemäntä.

 • Lihavennus-mekko

  27.05.2013 Näkökulmat

  "...Naisten päässä on monesti ajatus, että mitähän muut ajattelee minusta. Siis siitä naisesta itsestään. Sitä se miettii. Ja muotea, toki. Mutta sitten nähtävästi syntymä-vaiheessa nainen joutuu vannomaan valan, että suoraan ei mielellään pidä sanoa mitään, vaan pitää esittää asiat mutkan kautta. Esimerkiksi, jos... "

 • Media huomioi muotiblogit

  13.03.2013 Tyyli

  Miten muotilehdet ovat joutuneet ottamaan huomioot blogit?

  Muotilehdet ovat muodin perinteinen ja virallinen asiantuntijamedia. Mikä on vanhojen auktoriteettien rooli, kun samaa lukijakuntaa kiinnostavaa materiaalia on netissä saatavilla mielin määrin – ja maksutta?

 • Joulupaineita tarjolla osa 1

  15.11.2011 Blogit

  Ne alkoivat. Joulustressin nostotalkoot. Sovitaanko, ettei lähdetä mukaan? Näytetään kieltä naistenlehdille, jotka kehottavat neulomaan lämmintä ja pehmeää koko perheelle.

 • Kansakunnan perillinen Milana Misic

  29.09.2010 Elävä arkisto

  Mirja Pyykön haastateltavana Laila Kinnusen tytär

  Laila Kinnusen (1939-2000) tie sotalapsesta estradeille ja skandaalinkäryiseen julkisuuteen oli dramaattinen. Milana Misic kertoo, millaista elämä oli hänen lapsenaan Mirja Pyykön Kansakunnan perilliset -ohjelmassa.

 • Eeva Kilpi - luonto ja evakkokarjalaisuus

  26.09.2008 Elävä arkisto

  Vuonna 1928 syntynyt karjalaisevakko Eeva Kilpi julkaisi ensimmäisen novellikokoelmansa 1959.

 • Sukupuolten roolijako 1960-luvulla

  08.09.2006 Elävä arkisto

  1900-luvun alun jälkeen naisasialiike aktivoitui uudelleen vasta 1960-luvulla, jolloin alettiin puhua sukupuolten roolijaosta.

 • Tarvitaanko Suomessa yhteiskunnallista naistenlehteä

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Juttuja kuninkaallisista ja julkkiksista, kysymys- ja vastauspalsta, kasvojenhoitoa, laihdutusta, virkkausta, jatkokertomus ja rakkausnovelleja... Naistenlehdissä näytti 1970-luvulla olevan voimassa sama resepti kuin 30 vuotta aiemminkin.