Hyppää pääsisältöön

tietokirjailijat

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  27.07.2019 Elämä

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

  27.04.2019 Elämä

  Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

  Rentoutuessaan lukemalla suomalainen haluaa huvin ja hauskuuden lisäksi myös tietoa. Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki oivalluksen jo uransa alussa ja niinpä hän on kirjoissaan yhdistänyt historian faktoja romantiikkaan ja jännitykseen. Somerniemellä asuva kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä.

 • Maaretta Tukiainen unelmoi ajasta, jolloin hyvän mielen taidot ovat kansalaistaitoja

  30.11.2017 Puoli seitsemän

  Maaretta Tukiainen etsii onnellista elämää.

  Maaretta Tukiainen etsii onnellista elämää.

 • Miljardeja ammutaan taivaalle

  29.10.2016 Kulttuuri

  Mihin voi hukkaantua tällaisia rahasummia?

  Mihin voi hukkaantua tällaisia rahasummia?

 • Jaakko Heinimäki: Kerettiläinen ajattelee itse

  24.10.2015 Kulttuuri

  Jaakko Heinimäki puhui harhaopeista.

  Jaakko Heinimäki puhui harhaopeista.

 • Myykö vain tietokirja, jonka voi värittää?

  11.09.2015 Kulttuuricocktail

  Onko tietokirjallisuus alamäessä?

  Tietokirjallisuuden myynti laskee vauhdilla. Kirjakauppaliiton top 20 -listan mukaan luetuimmista tietokirjoista suuri osa oli aikuisten terapeuttisia värityskirjoja. Eikö tieto ja sivistys enää kiinnosta lukijoita?

 • Kuusi kuvaa Jaakko Heinimäen elämästä

  21.08.2015 Elämä

  Mahtuvatko Jeesus ja Irwin samaan mieheen?

  Huumorin sävyttämistä tietokirjoistaan tuttu Jaakko Heinimäki on uskontoaiheisen tietokirjallisuuden Vexi Salmi. Ihmekös tuo, kun lapsuus meni Pelastusarmeijan lauluja ja Irwiniä hoilatessa. Mutta mikä on se rasteraamera, josta pikku-Jaakko lauloi? Selviääkö mysteeri milloinkaan?

 • Kaunista tietoa

  30.04.2015 Summeri

  Kirja-Summerissa tietokirjavinkkejä

  ”Uhh… tietokirjat. Niin no, onhan jotkut ihan mielenkiintoisia… En mä kyllä tiiä yhtään sellasta. Kaipa niitäki on. Tulee vaan mieleen kaikki koulukirjat…" Näin moni vastasi minulle, kun kysyin, mitä mieltä he ovat tietokirjallisuudesta. Täytyy myöntää, että samalla linjalla olin itsekin.

 • Anna Kortelainen elää ja tutkii naisen elämää kolmella vuosisadalla

  17.06.2013 Elävä arkisto

  Kortelainen tutkii sitä, minkä useimmat sivuuttavat.

  Taidehistorioitsija ja tietokirjailija Anna Kortelainen on omaperäinen tieteentekijä. Hän tutkii sitä, minkä useimmat yleensä sivuuttavat ja samaistuu ennemmin Neiti Etsivään kuin akateemiseen tutkijaan. Omien sanojensa mukaan hän metsästää johtolankoja ja tuo niitä ihmisille katsottavaksi. Kortelainen onkin yksi viime vuosien valovoimaisimpia tieteen popularisoijia.

 • Peter von Bagh tuli Oulussa ihan filmihulluksi

  03.11.2011 Elävä arkisto

  Hulluus puhkesi kohtalokkaasti.

  Kun Eedenistä itään -filmin liikuttavassa kohtauksessa käytettiin kallellaan olevaa kameraa, 13-vuotias Peter von Bagh arveli: "Tämä on varmaan elokuvataidetta." Samassa joku pieraisi kuuluvasti taaempana parvella. Ylevyys ja rahvaanomaisuus yhdistyivät upeasti, ja filmihulluus puhkesi kohtalokkaasti.

 • Miten minusta tuli minä, Risto Isomäki

  16.06.2010 Elävä arkisto

  Risto Isomäki halusi tulla kirjailijaksi jo ennen kuin osasi lukea, mutta opittuaan lukemaan hän alkoi epäröidä päätöstään.

 • Twist And Shout vei Jake Nymanin mennessään

  14.09.2009 Elävä arkisto

  Beatlesien Twist and shout tärähti Jake Nymaniin Hämeenlinnassa vuonna 1963. Se vei nuorukaisen popin pariin loppuiäkseen.

 • Etulinjan kynämiehet

  04.06.2009 Elävä arkisto

  Suomessa ilmestyi yli 200 sotakirjaa talvi- ja jatkosodan vuosina 1939 - 1944. Osa käsikirjoituksista jäi sotasensuurin takia ilmestymättä. Helena Pilke on tutkinut sotakirjallisuuden syntyä, kustantamista ja sensuurin toimintaa väitöksessään Etulinjan kynämiehet.

 • Lena Huldén: Kuusijalkainen vihollinen

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Lena Huldénin kirja Kuusijalkainen vihollinen on iljettävä mutta myös hauska historia sotien vaietuista sankareista. Täit, kirput, kärpäset ja hyttyset ovat monen sodan todellisia voittajia.

 • Marxin Pääoma oli kokoomuslaisesta puisevaa luettavaa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Kansanedustaja Tuure Junnilan mielestä Karl Marxin pääteos on hedelmöittänyt yhteiskunnallista tutkimusta, vaikka sen teesit ovatkin menneet perusteellisesti pieleen. Sen leviäminen ei häntä huoleta – perin harvat kun jaksavat uuvuttavan teoksen lukea.