Hyppää pääsisältöön

eläkepolitiikka

 • "Puolueet eivät piittaa eläkeläisköyhälistöstä"

  17.11.2016 MOT

  Ilkka Taipale: eläkeläisköyhälistö kurjistuu yhä.

  Psykiatri ja entinen kansanedustaja Ilkka Taipale tunnetaan Suomessa kaikkein heikoimpien sinnikkäänä puolustajana. Sosialidemokraatteja edustava kansalaisaktivisti ei näe loppua kansaneläkkeen ja takuueläkkeen varassa elävien kurjistumiselle. MOT haastatteli Taipaletta ”Unohdetun kansan kuritus” -ohjelmaa varten.

 • Unohdetun kansan kuritus: käsikirjoitus

  07.11.2016 MOT

  Unohdetun kansan kuritus - ohjelman käsikirjoitus

  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

 • Tutkijat ehdottavat kansaneläkkeeseen parin sadan euron tasokorotusta

  07.11.2016 MOT

  Kansaneläkkeisiin vaaditaan roimaa tasokorotusta

  Jos halutaan palauttaa pienituloisimpien eläkeläisten asema suhteessa ansiotasoon samaksi, mikä se oli pari-kolmekymmentä vuotta sitten, kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin pitäisi tehdä noin 200 euron suuruinen tasokorotus. Näin sanovat Ylen MOT-ohjelman haastattelemat sosiaalipolitiikan asiantuntijat.

 • Sisko on köyhän Tommi Brandtin viimeinen toivo

  07.11.2016 MOT

  ”Koira auttaa minkä se pystyy”

  52-vuotias kansaneläkeläinen Tom Brandt pääsi muutama vuosi sitten eroon vuosikymmeniä jatkuneesta laitoskierteestä, kun hän päätti yhdessä siskonsa Christinan kanssa muuttaa saman katon alle. Nyt molemmat kituuttelevat yhteistaloudessa äärimmäisessä niukkuudessa.

 • Puoli miljoonaa eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella

  03.11.2016 MOT

  Leikkauslistat tekevät 5000 uutta köyhää Suomeen

  Lähes kolmasosa eläkkeensaajista – yhteensä 430 000 ihmistä – on tipahtanut alle virallisen köyhyysrajan Suomessa. Tämä käy ilmi Eläketurvakeskuksen (ETK) tilastoista.

 • Yhden miehen protestimarssi Jäämereltä Helsinkiin

  03.05.2016 Elävä arkisto

  Eläkemielenosoittaja käveli Suomen päästä päähän 1967.

  Helsinkiläinen Arvo Saarinen patikoi Uve-koirineen vuonna 1967 Suomen päästä päähän. Lähes kolme kuukautta kestäneen mielenosoituksen aiheena olivat eläkejärjestelmän epäkohdat ja vanhusten työllistymisvaikeudet.

 • Työeläkejärjestelmän pääarkkitehtia arvelutti indeksin taittaminen

  15.02.2016 MOT

  Eläkejärjestelmän isä nihkeänä taitetulle indeksille.

  Kun taitettua indeksiä oltiin eduskunnassa hyväksymässä vuonna 1995, niin koko työeläkejärjestelmän luoja Teivo Pentikäinen soitti hälytyskelloja.

 • Eläkerahastot takaavat AAA:n

  15.02.2016 MOT

  Eläkeläiset AAA:n takuumiehinä

  Eläkerahastot ovat kasvaneet parin viimeisen vuosikymmenen aikana ennätyksellisen suuriksi, ja niihin kertyvästä rahamäärästä on muodostunut Suomen muhkein pääomakeskittymä. Toiset haluavat paisuttaa rahastoja entisestään, toiset taas käyttää niitä eläkkeisiin – eli siihen, mihin varat on alun perin tarkoitettukin. Rahastoihin kajoaminen epäilemättä auttaisi köyhyyskuoppaan luisuneita eläkeläisiä, mutta onko Suomen eurokelpoisuus rahastoihin kerrytetyistä pääomista kiinni?

 • Eläkeläisköyhälistö kyykkyyn: käsikirjoitus

  12.02.2016 MOT

  Käsikirjoitus ohjelmasta MOT: Eläkeläisköyhälistö kyykkyyn

  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

 • Professori Heikki Hiilamo kehittäisi takuueläkettä

  11.02.2016 MOT

  Professori Hiilamo ei lämpene indeksimuutokselle.

  MOT testautti Suomen Senioriliikkeen teesejä ja muutosvaatimuksia Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorilla, Heikki Hiilamolla. Hän on tutkinut suomalaista eläkejärjestelmää. Haastattelimme Hiilamoa ennen 8.2. esitettyä MOT-ohjelmaa ja sitä seurannutta vilkasta keskustelua.

 • Suomen eläkejärjestelmä eurooppalaisessa vertailussa

  10.02.2016 MOT

  Euroopassa yleensä Suomea palkkapainotteisempi eläkeindeksi.

  Euroopan eri maissa vanhuuden aikainen toimeentulo turvataan hyvin eri tavoin. Mitään yhtenäistä mallia ei ole olemassa.

 • Eduskuntaryhmien vastaukset MOT:n kyselyyn

  08.02.2016 MOT

  Eduskuntaryhmät ottavat kantaa eläkeindeksiin.

  Puolueiden eduskuntaryhmät haluavat yksituumaisesti säilyttää taitetun eläkeindeksin. Hallituspuolueet antoivat MOT:n kyselyyn yhteisen vastauksen.

 • Puolueet kannattavat yhä taitettua eläkeindeksiä

  08.02.2016 MOT

  Taitettu indeksi vie eläkeläiset köyhyyteen.

  Eduskuntaryhmät eivät lämpene vaatimuksille muuttaa niin sanottua taitettua eläkeindeksiä. Yleisradion MOT- ohjelman tekemässä kyselyssä yksikään eduskuntapuolue ei kannata paluuta alkuperäiseen ansiotasoindeksiin, jota vaatii Suomen Senioriliike -niminen eläkeläisten etujärjestö.

 • Näkymättömät 350 000 euroa

  07.02.2014 Y

  Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.

 • Mikä uhkaisi eläkkeitä?

  06.02.2014 Y

  Eläke-ennusteet perustuvat sille, miltä maailma juuri nyt näyttää. On todennäköistä, että maailma muuttuu. Y listasi kuusi mahdollista uhkaa eläkejärjestelmälle.

 • Tulevaisuus haltuun, nyt!

  05.02.2014 Y

  Y kysyi kolmen menestyjän keinot turvata eläkkeet. Yksi vannoo hyvinvointivaltion nimeen, toinen luottaa individualismiin ja kolmas haikailee agraariyhteiskuntaa. Kaksi on ottanut itse vastuun eläkerahoistaan.

 • Isä Eläke

  31.01.2014 Y

  Teivo Pentikäisellä on kolme lasta: Leena, Juha ja suomalainen työeläkejärjestelmä.

 • Kauas eläkkeemme karkaavat

  27.01.2014 Y

  Päätökset eläkeiästä ja eläkemaksusta pitää saada pian.

  Päätökset eläkeiästä ja eläkemaksusta pitää saada aikaan pian. Muuten nuoren sukupolven eläkkeet ovat vaarassa. Kuka näistä asioista todella päättää? Onko nuorilla roolia päätöksenteossa? Tervetuloa matkalle eläkejärjestelmän ja siihen liittyvän päätöksenteon labyrinttiin.

 • Y käy eläkemyyttien kimppuun

  24.01.2014 Y

  Ryöstääkö eläkejärjestelmä nuorilta ja antaa vanhoille? Suhmuroidaanko eläkepäätökset kabineteissa katseilta piilossa? Y:n lähtöoletukset eläkepommista näet tästä videosta.

 • Minna Tervamäki - enemmän kuin ballerina

  18.05.2011 Elävä arkisto

  Kun Kansallisoopperan tähtitanssija Minna Tervamäki jää eläkkeelle, se ei suinkaan tarkoita lavan luovuttamista muille. Tanssiura jatkuu ainakin erilaisten tanssikoreografioiden muodossa.

Sivut