Hyppää pääsisältöön

elämänkatsomus

 • Duunarikomedioiden ohjaaja Taru Mäkelä: “Rohkeus on sitä, että tekee vaan - pelosta huolimatta.”

  31.01.2018 Elämä

  Syöpä muistutti elämän rajallisuudesta ja rohkeudesta.

  Viimeisimmän elokuvansa duunarikomedia Varasto 2 kuvauksissa jälleen uusinut syöpä muistutti elokuvaohjaaja Taru Mäkelää elämän rajallisuudesta ja rohkeuden merkityksestä.

 • Lastenpatologi Hannu Sariola: "Vaikeinta oli tehdä ruumiinavauksia omille pienille potilaille."

  10.11.2016 Marja Hintikka Live

  MHL tapasi miehen, jonka työtä on lasten kuolema.

  Marja Hintikka Live pääsi seuraamaan lastenpatologi Hannu Sariolan työtä Helsingin yliopiston patologian laitoksella. Sariola on alansa huippu, "näkymätön" mies, joka on työkseen tekemisissä lasten kuoleman kanssa. Vain harva pystyy siihen, mihin Sariola pystyy. Selvitimme, miten.

 • Kaikkien elämä loppuu joskus - näin puhut lapselle kuolemasta

  10.11.2016 Marja Hintikka Live

  Lastenpatologi neuvoo: Näin puhut lapselle kuolemasta.

  Oman lapsen kuolema on varmasti jokaisen vanhemman pahin pelko. Helvetti, jollaista on vaikea edes kuvitella, ennen kuin siihen joutuu. Marja Hintikka Live kysyi lastenpatologian ylilääkäriltä Hannu Sariolalta ja Suomen syöpäsairaita lapsia ja nuoria tukevalta Sylva ry:ltä, miten kertoa lapselle kuolemasta.

 • Miten selvitä ehjänä, kun lapsi sairastuu vakavasti?

  10.11.2016 Marja Hintikka Live

  Lastenpatologi tietää: hätäily lapsen sairastuessa ei auta.

  Lastenpatologian ylilääkärin Hannu Sariolan kokemusten mukaan yleensä aikuinen on se, jonka on vaikeinta suhtautua lapsen vakavaan sairauteen. Kun perheessä on vakavasti sairas tai saattohoidossa oleva lapsi, tulisi kaikki energia suunnata sairauden hoitamiseen sekä mahdollisten kipujen minimoimiseen, ei yleiseen panikointiin tai hätäilyyn.

 • Marja Hintikka: Kuolemaa ei ole olemassa

  09.11.2016 Marja Hintikka Live

  Miksi kuolemasta puhuminen on niin vaikeaa?

  Kun kolmevuotias ihmettelee kuollutta leppäkerttua ja kysyy, mihin se on mennyt, loppuvat puhumisen ammattilaiselta sanat. Kerronko taivaasta, luonnon kiertokulusta vai elämän rajallisuudesta? Miksi en osaa puhua kuolemasta, pohtii Marja Hintikka.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  27.04.2016 Oppiminen

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Näin tehtiin Mihin uskot -testi

  27.04.2016 Oppiminen

  Näin tehtiin Mihin uskot - testi

  Näin tehtiin Mihin uskot - testi

 • ”Suomalaisten kanssa ei voi puhua jumalasta”

  24.03.2016 Kulttuuricocktail

  ”Suomalaisten kanssa ei voi puhua jumalasta”

  Kysy suomalaiselta jumalasta ja saat vastaukseksi vaivaantunutta hyminää. Tämän on huomannut myös meditaatio-ohjaaja Kati Reijonen, jonka mukaan suomalaisten jumala-suhde on suorastaan pelokas. Mutta miksi ihmeessä suomalaisten pitäisi puhua jumalasta?

 • Lentävän spagettihirviön seuraaja: Älä ota elämää ja itseäsi liian vakavasti!

  18.12.2015 Kulttuuricocktail

  Pastafarin elämänohje

  Kun maailma tuntuu liian hullulta, Meri Lähteenoksa katsoo eteisessään olevaa alttaria ja laittaa pastasiivilän päähänsä. Miten tamperelaisesta keski-ikäisestä naisesta tuli pastafari eli spaghettihirviöliikkeen innokas puolestapuhuja?

 • Pakanajuhlissa ammennetaan kalevalaisuudesta ja luodaan uusia perinteitä

  16.12.2015 Elävä arkisto

  Kirkkoon kuulumattomillakin on omat tärkeät traditionsa

  Kirkkoon kuulumattomillakin on omat tärkeät traditionsa

 • Teosofia tutkii uskontoja filosofisesti

  11.05.2015 Elävä arkisto

  Teosofia oli suosittua 1900-luvun alussa

  Ihmisen määränpää -ohjelmassa valotetaan teosofista ajattelua elämästä ja kuolemasta sekä seurataan ruusuristiläisten esitelmätilaisuutta.

 • Epileptikko voi kokea uskonnollisen näyn

  12.11.2014 Elävä arkisto

  Osa epileptikoista näkee uskonnollisia ilmestyksiä kohtaustensa aikana. Muutamat ovat jopa kieltäytyneet leikkauksesta, jotteivat tärkeäksi koetut näyt katoaisi. Prisma Studion jakso, vuodelta 2004, pureutuu epilepsiaa sairastavien uskonnollisiin kokemuksiin sekä ilmiötä tutkivaan neuroteologiaan.

 • Toivosta ja epätoivosta

  25.10.2013 Elävä arkisto

  Toivo on vaarallista, koska se voi paljastaa unelmat.

  Toivo on vaarallista, koska se voi paljastaa unelmat, haaveet ja halut. Olisiko epätoivo helpompi valinta, säästyy pettymyksiltä ja selittämästä, kun mitään ei odottanutkaan? Elääkö toivo siellä, missä ihmiset yhdistyvät ja yksinäisyys väistyy, tai onko epätoivon kohtaaminen avain toivoon?

 • Toisinajattelijoiden laivalla puhuttivat globaali liike ja silkka oleminen

  20.05.2013 Elävä arkisto

  Filosofi, kansalaisaktivisti, tulevaisuudentutkija ja laivanvarustaja kokoontuivat kehitysmaaliikkeen purjelaivalle Estellelle syksyllä 1998. Untamo Eerolan ohjaamassa dokumentissa neljä ajattelijaa pohtii vaihtoehtoliikkeiden merkitystä, elämänarvoja ja oikeutta vain olla.

 • Puoli vuotta elämästä – aseistakieltäytyjän vankilatuomio

  26.10.2012 Elävä arkisto

  Santeri suoritti puolen vuoden tuomion aseistakieltäytymisestä vuonna 2003. Anja Aholan dokumentti kuvaa, mitä tapahtuu, kun nuori mies joutuu vankilaan, jossa pätevät erilaiset säännöt kuin siviilissä.

 • Hyppyjä oravanpyörästä

  17.10.2011 Elävä arkisto

  Mistä oikein hypätään pois, kuka sieltä hyppää ja minne?

  Moni haaveilee oravanpyörästä hyppäämisestä, mutta mitä se tarkoittaa? Mistä oikein hypätään pois, kuka sieltä hyppää ja minne?

 • Alussa mieli loi jumalan?

  20.04.2011 Elävä arkisto

  Kognitiotieteen, psykologian ja uskovan näkökulmia uskoon.

  Mistä usko syntyy? Onko jumala vain ihmismielen luomus? Tutkittu juttu -ohjelmassa tarkastellaan uskon arvoitusta kognitiotieteen ja psykologian kautta sekä uskovan näkökulmasta.

 • Suru on pitkä matka

  01.03.2011 Elävä arkisto

  Suru antaa mahdollisuuden selvitä menetyksestä.

  Kuolema on kadonnut suomalaisten arjesta ja siirtynyt kodeista sairaaloihin. Läheisen kuollessa se tulee yhtäkkiä todeksi ja vaatii kohtaamista.

 • Inhimillinen tekijä: Neljän kopla

  10.09.2010 Elävä arkisto

  Hetemajn sisarukset olivat lapsia, kun perhe pakeni sotaa Kosovosta Suomeen. Mitkä ovat maahanmuuttajan menestyksen avaimet? Anne Flinkkilän vieraana on vauhdikas ja sanavalmis neljän kopla.

 • Mitä hyvää Suomessa?

  03.09.2010 Elävä arkisto

  Miksi Suomi on hyvä maa ja mikä tekee ihmisen onnelliseksi kysyttiin tavallisilta kansalaisilta sekä tunnetuilta henkilöiltä Hannu Karpon ohjaamassa Hyvä Suomi -ohjelmassa vuonna 1979.

Sivut